Papa raspustio vođstvo Malteških vitezova: Postavio privremenu upravu uoči izbora novog lidera

03.09.2022

20:43

0

Vitezovi imaju diplomatske odnose sa 110 zemalja i stalni posmatrački status u Ujedinjenim nacijama

Papa raspustio vođstvo Malteških vitezova: Postavio privremenu upravu uoči izbora novog lidera
Papa Franja - Copyright Profimedia Youtube/EWTN

Papa Franja raspustio je danas vođstvo katoličkog verskog reda i humanitarne grupe Malteški vitezovi i postavio privremenu upravu uoči izbora novog lidera.

Promena, koju je papa doneo uredbom, došla je nakon pet godina oštre debate unutar reda, ali i između nekih najviših članova stare garde vitezova i Vatikana oko novog ustava, preneo je Rojters.

Grupa, čiji je formalni naziv Suvereni vojni bolnički red svetog Jovana Jerusalimskog sa Rodosa i Malte, osnovana je u Jerusalimu pre skoro 1.000 godina da bi pružala medicinsku pomoć hodočasnicima u Svetoj zemlji.

 

 

Ta grupa danas ima višemilionski budžet, oko 13.500 članova, 95.000 volontera i 52.000 medicinara koji vode izbegličke kampove, centre za lečenje od droge, programe za pomoć u katastrofama i klinike širom sveta.

Grupa nema svoju teritoriju, izuzev palate i kancelarija u Rimu, kao i tvrđave na Malti, ali se njen suverenitet prepoznaje kroz pasoše i registarske tablice.

Imaju diplomatske odnose sa 110 zemalja i stalni posmatrački status u Ujedinjenim nacijama, što im dozvoljava da deluju kao neutralna strana u mirovnim misijama u ratnim zonama.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike