Papa zamolio vlasti Severne Koreje da ga pozovu u posetu: Već četiri godine očekuje signal iz Pjongjanga

26.08.2022

11:14

0

Posle Kimovog sastanka sa Trampom nestala je nada da će se i on videti sa severnokorejskim liderom

Papa zamolio vlasti Severne Koreje da ga pozovu u posetu: Već četiri godine očekuje signal iz Pjongjanga
Papa Franja - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zamolio je u televizijskom intervjuu vlasti Severne Koreje da ga pozovu u posetu, istakavši da neće propustiti tu priliku u želji da doprinese očuvanju mira.

Njegova potencijalna poseta izolovanoj zemlji bila je najavljena 2018, kada je južnokorejski predsednik Mun Džae In započeo diplomatske odnose sa Kim Džong Unom.

Mun, koji je katolik, tvrdio je na samitu da mu je Kim rekao da će papa biti "entuzijastično" dočekan, dok je iz Vatikana stigao odgovor da će biti voljan da dođe u posetu samo ako dobije zvanični poziv.

Međutim, Pjongjang je prekinuo kontakt sa Seulom pošto je 2019. propao drugi samit između Kima i Donalda Trampa.

- Kada me pozovu, to jest, molim vas, pozovite me, neću reći ne - rekao je papa Franja južnokorejskoj državnoj televiziji KBS u intervjuu koji je danas emitovan.

Profimedia
Kim Džong Un

Odnosi Severne i Južne Koreje trenutno su na najnižem nivou otkako je Seul u maju inaugurisao novog predsednika, Jun Suk Jeola. Jun je ponudio pomoć Severnoj Koreji u zamjenu za denuklearizaciju, ali je Kimov režim je ismejao ovaj plan.

Pjongjang je optužio Seul za izbijanje kovida 19 u maju, a ranije u avgustu zaprietio je da će "izbrisati" vlasti Seula u znak osvete. Severna Koreja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova, uključujući ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u punom dometu prvi put od 2017. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike