Papa se izvinio zbog seksualnog zlostavljanja domorodačke dece: Još jednom bih želeo da pitam za oproštaj od svih žrtava

29.07.2022

09:03

0

Na večernjoj misi u katedrali u Kvebeku rekao da je kanadska crkva na novom putu nakon što je bila "razorena zlom koje su počinili neki od njenih sinova i kćeri"

Papa se izvinio zbog seksualnog zlostavljanja domorodačke dece: Još jednom bih želeo da pitam za oproštaj od svih žrtava
Tan2022-7-25_221054112_0 - Copyright AP Photo/Eric Gay

Papa Franja se izvinio zbog seksualnog zlostavljanja dece domorodaca u kanadskim školama, koje su vodili katolički redovi u Kanadi, i zatražio je oproštaj od njih.

Ovo je bio prvi put da se papa posebno pozabavio pitanjem seksualnog zlostavljanja u školama, gde je od 1870. do 1996. godine dovedeno više od 150.000 domorodačke dece, odvojene od porodica.

Papa je na večernjoj misi, kojoj su prisustvovali sveštenici i časne sestre, u katedrali u Kvebeku rekao da je kanadska crkva na novom putu nakon što je bila "razorena zlom koje su počinili neki od njenih sinova i kćeri", prenosi Rojters.

- Tu posebno mislim na seksualno zlostavljanje maloletnika i ranjive grupe ljudi, skandale koji zahtevaju čvrstu akciju i nepovratnu posvećenost. Zajedno sa vama, još jednom bih želeo da pitam za oproštaj od svih žrtava. Bol i sram koji osećamo moraju postati prilika za razgovor: Nikad više - poručio je papa pretposlednjeg dana svoje šestodnevne posete Kanadi.

Deca su u katoličkim školama u Kanadi izgladnjivana i fizički zlostavljana jer su govorila na maternjem jeziku, a mnogi od njih bili su seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Ovo priznanje usledilo je nakon istorijskog izvinjenja papa Franje u ponedeljak starosedelačkom stanovništvu Kanade u gradu Maskvakisu zbog uloge crkve u školama u kojima su deca starosedelaca zlostavljana, nazivajući prisilnu kulturnu asimilaciju "zlom" i "katastrofalom greškom".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike