"Biće teško...": Rusi i Amerikanci održali radnu večeru u Ženevi

09.01.2022

22:14

0

Večera je samo uvod u širu diskusiju između dve delegacije sutra u Ženevi

"Biće teško...": Rusi i Amerikanci održali radnu večeru u Ženevi
Copyright Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool /AP Photo/Patrick Semansky/Pixabay

Lider ruske delegacije Sergej Rjabkov predviđa "teške" razgovore sa SAD ove nedelje, nakon što je u švajcarskoj Ženevi danas održana radna večera sa američkim kolegama, kao deo početka razgovora dve velesile u tri evropska grada ove nedelje, sa ciljem da se reše nesuglasice oko Ukrajine i širenja NATO na istok.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rjabkov i ostali ruski zvaničnici bili su na dvočasovnoj večeri sa zamenicom državnog sekretara SAD Vendi Šerman, koja je šef američke delegacije, i njenim timom u luksuznoj rezidenciji američkog ambasadora koja gleda na Ženevsko jezero, uoči konferencije o razoružanju, preneo je AP.

Večera je samo uvod u širu diskusiju između dve delegacije sutra u Ženevi.

- Posvetili smo se suštini predstojećih izazova, ali će razgovori biti teški. Ne mogu biti laki. Biće kao da su poslovni. Mislim da nećemo trošiti vreme sutra - kazao je Rjabkov.

AP dodaje da se na razgovore gleda kao na prvi korak u obnavljanju dijaloga u vreme kada su se odnosi pogoršali, jer je, kako tvrde na Zapadu, Rusija nagomilala 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom zbog moguće invazije na tu zemlju.

- Rusija je došla ovde sa čistom pozicijom koja sadrži brojne elemente, koji su, prema mom mišljenju, razumljivi i jasno su formulisani. Odstupanje od naših pristupa, prosto, nije moguće - dodao je Rjabkov.

Upitan da kaže da li je Rusija spremna na kompromis, Rjabkov je odgovorio da bi Amerikanci trebalo da budu spremni da postignu kompromis.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug"

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike