Zvaničnik SZO izneo šokantnu tvrdnju: Radnik iz laboratorije u Vuhanu je nulti pacijent!

12.08.2021

15:57

0

Embarek smatra da se radnik laboratorije zarazio preko slepog miša

Zvaničnik SZO izneo šokantnu tvrdnju: Radnik iz laboratorije u Vuhanu je nulti pacijent!
Copyright Profimedia

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije, dr Ben Embarek, izneo je šokantne tvrdnje o mogućem nultom pacijentu koji je zaražen koronavirusom.

Embarek, koji je predvodio međunarodnu komisiju prilikom posete Vuhanu, tvrdi da je mogući nulti pacijent radnik laboratorije u Vuhanu, koga je zarazio slepi miš dok je na terenu prikupljao uzorke.

Pročitajte još

– Radnik koji se inficirao na terenu dok je uzimao uzorke, jeste jedna od mogućih hipoteza. U tom trenutku je moglo da dođe do skoka zaraze sa šišmiša na čoveka. U tom slučaju, radnik laboratorije bi bio zaražen, a ne neki nasumični stanovnik ili neka osoba koja je u stalnom kontaktu sa slepim miševima – objasnio je Ben Embarek za dansku televiziju TV2.

Embarek je dao ovakvu procenu u jednom od retkih medijskih nastupa koje je imao do sada i smatra da je radnik mogao da se zarazi tokom terenskog ili laboratorijskog rada. Iako je SZO tvrdila da je malo verovatno da se radi o ovakvom razvoju situacije, Emabrek sada smatra da je ipak to verovatno.

U izveštaju TV 2 se takođe navodi da Embarek naglašava da stručnjaci SZO nisu pronašli nikakve direktne dokaze da je izbijanje pandemije povezano s istraživanjima u laboratorijama u Vuhanu. Ali, Embarek tvrdi da su stručnjaci otkrili nekoliko stvari koje bi trebalo dodatno istražiti.

Među njima je i ona da se vrsta šišmiša, za koju se veruje da je od nje potekao virus, ne može naći u regionu Vuhana, a da su ljudi koji su radili na istraživanju te vrste slepih miševa upravo oni koji rade u laboratorijama.

Uz to Embarek navodi i još nekoliko zanimljivih detalja koji su dosada bili nepoznati javnosti. Embarek kaže da u Vuhanu postoji i druga laboratorija pod kontrolom kineskog Centra za zarazne bolesti, a otvorena je 2. decembra 2019. godine, udaljena tek 500 metara od tržnice za koju se veruje da je izvorište pandemije.

AP/Ng Han Guan, FILE

Embarek kaže da je preseljenje laboratorije moglo da bude rizično, jer su u novu laboratoriju morali da budu premeštene i zbirke virusa, uzoraka…

Stručnjak SZO kaže i da međunarodna komisija koja je boravila u Vuhanu nije imala direktan uvid u dokumenta iz laboratorije, već su mogli da vide samo prezentaciju.

Pročitajte još

Takođe, dodaje da je bilo intenzivnih pregovora sa Kinezima o tome šta bi moglo da stoji u konačnom izveštaju komisije. Zaključci u izveštaju na kraju su svedeni na četiri moguća ishoda i izvora pandemije: Ili je šišmiš direktno inficirao čoveka, ili je ljudsko biće inficirano proizvodom zaraženim virusom preko šišmiša, ili je šišmiš inficirao drugu životinju koja je zarazila čoveka, ili je to počelo u jednoj od laboratorija u Vuhanu, za šta je napisano da je „izuzetno malo verovatno“, a Embarek tvrdi da je to bio kompromis sa kineskom stranom.

Kina je kategorički odbacila mogućnost da širenje koronavirusa ima veze sa laboratorijom u Vuhanu.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike