Papa Franja razmišlja da se povuče zbog narušenog zdravlja: Vrata za penziju su otvorena

30.07.2022

10:31

0

Poglavar Katoličke crkve priznao je da ne može da putuje istim tempom kao ranije

Papa Franja razmišlja da se povuče zbog narušenog zdravlja: Vrata za penziju su otvorena
AP22210685138931 - Copyright AP Photo/Eric Gay

Papa Franja rekao je da bi uskoro moglo doći vreme kada bi trebalo da razmisli o povlačenju i da će to učiniti ako bude smatrao da njegovo zdravlje znači da ne može da obavlja svoje dužnosti i služi varnicima na način na koji bi trebalo.

On je o tome pričao na kraju putovanja u Kanadu, gde se izvinio domorodcima, koje je uključivalo opsežna putovanja i duge dane.

Osamdesetpetogodišnji vrhovni poglavar Katoličke crkve naglasio je da za sada namerava da nastavi sa svojim dužnostima i da će ga Bog usmeriti da se povuče kad bude trebalo, ako se uopšte povuče.

- Nije katastrofa promeniti papu, nije tabu - rekao je on novinarima iz invalidskih kolica u avionu sa kanadske arktičke teritorije.

- Vrata za penziju su otvorena - to je normalna opcija. Ali do danas nisam pokucao na ta vrata. Nisam osetio potrebu da razmišljam o ovoj mogucćnosti - to ne znači da za dva dana možda ne bih počeo da razmišljam o tome - kazao je on.

AP Photo/John Locher
 

Poslednjih meseci papa Franja je patio od stalnih problema sa kolenom koji su uticali na njegovu pokretljivost. Veći deo posete Kanadi proveo je u invalidskim kolicima.

Ali on je ranije odbacio spekulacije o ozbiljnijim bolestima opasnim po život.

- Ovo putovanje je bilo intenzivno. Mislim da ne mogu da nastavim da putujem istim tempom u ovim godinama i jer sam ograničen zbog ovog kolena - istakao je papa i dodao:

- Ili treba da se malo sačuvam da bih nastavio da služim Crkvi ili treba da razmislim o mogućnosti da se povučem.

Papa, čiji se prethodnik Benedikt XVI penzionisao zbog lošeg zdravlja 2013. godine, jeste rekao da želi uskoro da poseti Ukrajinu, ali da će prvo morati da potraži savet svojih lekara.

AP Photo/John Locher
 

Tokom posete Kanadi on se fokusirao na to da se izvini domorodačkom narodu u regionu za nepravde koje su protiv njih počinili oni unutar Katoličke crkve.

Činilo se da je Papa najviše bio angažovan u svojim interakcijama sa lokalnim stanovništvom - posebno sa onima koji su preživeli zlostavljanje u katoličkim školama.

On je u avionu razgovarao sa novinarima o nizu tema i još jednom kritikovao takozvane „tradicionaliste“ u Crkvi, koji će najverovatnije pozdraviti njegovu odluku da se povuče ukoliko je bude doneo.

- Crkva koja ne evoluira je crkva koja ide unazad. Mnogi ljudi koji sebe nazivaju tradicionalistima, to nisu, oni samo idu unazad. To je greh. Tradicija je živa vera mrtvih, umesto toga njihov stav je mrtva vera živih. Važno je razumeti ulogu tradicije - muzičar je govorio da je tradicija garancija budućnosti, a ne komad koji pripada muzeju - rekao je papa Franja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike