Zaharova uporedila Dan nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica, SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini

24.08.2022

21:47

0

Pratite sva dešavanje u Ukrajini uz 24sedam

Zaharova uporedila Dan nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica, SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Prošlo je već pola godine otkako je otpočela vojna intervencija Rusije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara naveo, objavljujući da je naredio otpočinjanje, kako je rekao, "specijalne vojne operacije", da su njeni ciljevi zaštita stanovništva Donbasa koje je izloženo genocidu, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i uklanjanje bezbednosnih pretnji po Rusiju. Istovremeno, upozorio je da će, ako se neko umeša, odgovor Rusije biti trenutan i da će "dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili".

Odluka Moskve usledila je nakon što su samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika, koje je Rusija priznala, zatražile pomoć.

Zapadne zemlje odmah su oštro osudile akciju Moskve, a i Generalna skupština UN je 2. marta velikom većinom glasova osudila ruski napad na Ukrajinu. EU je već 23. februara uvela nove sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih DNR i LNR, koje su uključivale restriktivne mere protiv poslanika ruske Državne dume koji su 15. februara pozvali Putina da prizna nezavisnost DNR i LNR.

EU je do sada Rusiji uvela sedam paketa sankcija koji obuhvataju finansijski i transportni sektor, zamrzavanje ruske imovine, zaustavljanje pristupa banaka evropskim finansijskim tržištima, isključivanje najvećih ruskih banaka iz SWIFT sistema i medije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u utorak svetsku zajednicu da Rusiji postavi ultimatum kako bi ruska vojska napustila teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

Šta znamo do sada?

U  toku je 182. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Zelenski pozvao zapadne zemlje da svim Rusima zabrane ulazak na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.45 Sutra iz ukrajinskih luka isplovljava pet brodova sa hranom

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odobrio je isplovljavanje pet brodova sa ukupno 85.110 tona hrane iz ukrajinskih luda.

Ovi brodovi isploviće sutra, navedeno u saopštenju Koordinacionog centra, prenosi TASS.

Brod Askanios nosiće 58.510 tona kukuruza i krenuće iz luke Južnji za Nemacku, dok će brod Oris Sofi iz iste luke prenositi 5.900 tona suncokretovog ulja za Tursku.

Brodovi Mohamad Y i Belis isploviće iz Odese za Izrael sa 11.000 tona pšenice odnosno 6.000 tona soje, dok će brod Zelek Star iz Černomorska ploviti do Turske.

Zajednički koordinacioni centar uspostavili su Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije sa ciljem da se reši problem izvoza hrane iz ukrajinskih luka.

Profimedia
 

 

23.10 Ukrajinski ekstremisti planiraju da dignu u vazduh vodovod, bez vode bi ostalo preko 12 hiljada ljudi

Ukrajinski ekstremisti planiraju da dignu u vazduh vodovod u DNR i da za to optuže rusku vojsku, a usled toga bi bez vode ostalo preko 12 hiljada ljudi, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general pukovnik Mihail Mizincev.

- Prema dostupnim pouzdanim informacijama, u Novomihajlovki u Donjeckoj Narodnoj Republici, ukrajinski ekstremisti minirali su objekte vodovodne stanice koje planiraju da dignu u vazduh i da ruske snage optuže za neselektivne napade na vitalne infrastrukturne objekte, o čemu bi potom naveliko izveštavali ukrajinski i zapadni mediji, objasnio je on.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

Precizirao je da bi u slučaju dizanja u vazduh vodovodne stanice bez vode ostalo 11 naselja i skoro 12,5 hiljada ljudi.

22.10 Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se u Kijevu sastao sa britanskim premijerom u ostavci Borisom Džonsonom

 

 

22.05 Ukrajinac koji je položio oružje o stanju u vojsci: Nema obuke, nema komandira, niko ništa ne zna“

Ukrajinski vojnik koji je položio oružje ispričao je kakvo je stanje u Oružanim snagama Ukrajine.

 

 

21.00 - Zaharova uporedila Dan nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je proslavu Dana nezavisnosti Ukrajine sa Noći veštica.

- Danas je Ukrajina trebalo da slavi Dan nezavisnosti... Vrhunac cele ove Noći veštica bilo je obećanje Zelenskog da neće prekinuti rat - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

20.58 - Moskva: Papa i patrijarh Kiril neće se sastati u Kazahstanu

Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril neće se sastati na predstojećem skupu verskih vođa u Kazahstanu, prenela je novinska agencija RIA izjavu visokog pravoslavnog zvaničnika.

18.53 - Dragi: Smanjili smo energetsku zavisnost od ruskog gasa

Napori koje je uložila Italija da u kratkom roku smanji svoju energetsku zavisnost od ruskog prirodnog gasa učinili su je manje ranjivom na prekide isporuka, izjavio je danas premijer Mario Dragi i istakao da su skladišta gasa 80 odsto popunjena uoči zime i da je na Italija na pravom putu da rezerve popuni na 90 odsto do oktobra.

18.05 - Ministri odbrane EU sledeće nedelje o obuci ukrajinskih vojnika

Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovaraće o opcijama za uspostavljanje misije vojne obuke za ukrajinske vojnike na sastanku u Pragu koji je planiran 29. i 30. avgusta, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Kao EU moramo da vidimo šta još možemo da uradimo u smislu podrške Ukrajini i povećanja cene ovog rata za Rusiju", naveo je Borelj u blogu povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, preneo je Rojters.

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

Naveo je i da će se o tome razgovarati u Pragu sledeće nedelje, uključujući i pitanje viza za ruske državljane i moguću misiju EU za obuku ukrajinskih oružanih snaga.

17.50 - Zelenski u SB UN: Novi ruski napad, ima poginulih

Rusija je raketirala železničku stanicu u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, rekao je danas tokom svog video obraćanja na sednici SB UN posvećenoj Ukrajini predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

- Tako izgleda naš svakodnevni život, a ovako se Rusija pripremala za ovu sednicu SB UN - rekao je Zelenski putem video linka, prenosi Rojters.

17.16 - Rogov: Ukrajinske snage ponovo granatiraju Energodar

Ukrajinske oružane snage ponovo su počele da granatiraju grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član Glavnog saveta vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Rogov i dodao da se pretpostavlja da su granate pale na priobalno područje Dnjepra i industrijsku zonu.

16.26 - Zelenski: Vratićemo Krim na bilo koji način koji smatramo ispravnim

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je saopštio da će Ukrajina zauzeti rusku teritoriju Krim, vojnom silom ako bude potrebno i bez konsultacija bilo koje zemlje, uključujući zapadne pristalice Kijeva. Udari ukrajinske vojske na poluostrvo do sada su bili ograničeni.

AP Photo/Nariman El-Mofty, File
 

Govoreći na takozvanoj „Platformi Krima“, skupu 60 zemalja i međunarodnih organizacija koje je organizovala Ukrajina, Zelenski je rekao da je „Ukrajina dovoljno jaka i moćna“ da realizuje ideju „ukrajinskog Krima" u stvarnosti.

16.12 - Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje davali informacije Ukrajincima

Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena su zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima, saopštila je danas ruska Nacionalna garda.

Kako se navodi, garda je sprečila ono što je nazvala "nezakonite radnje" koje su ugrožavale bezbednost elektrane i uhapsila dva radnika nuklearne elektrane, zajedno sa trećom osobom za koju su rekli da je prekršila procedure pristupa elektrani i sarađivala sa ukrajinskim oružanim snagama, preneo je Rojters.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 


Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

15.47 - Sirene za vazdušnu opasnost prekinule meč u Ukrajini

KUtakmica prvog kola fudbalskog šampionata Ukrajine između Ruha iz Lavova i Metalista iz Harkova prekinuta je danas iz bezbednosnih razloga kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prenose svetski mediji.

Meč je prekinut nakon prvog poluvremena pri rezultatu 1:1, a i početak utakmice kasnio je zbog vazdušne opasnosti, pa su igrači oba tima određeno vreme proveli u skloništu.

15.40 - Evropa ne može da se složi oko izdavanja viza Rusima

U Evropi ne postoji jedinstvo o zahtevu za uvođenje viza državljanima Rusije, kao novom vidu sankcija protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, pokazala je diskusija šefova diplomatija na Evropskom forumu Alpbah.

14.36 - Rosatom spreman da pruži pomoć IAEA u misiji NE Zaporozje

Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom saopštila je danas da je spremna da pruži pomoć Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u njenoj misiji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

 

Kako se navodi, ovo pitanje je razmatrano na sastanku između generalnog direktora Rosatoma Alekseja Lihačova i generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, prenosi agencija TAS S.

- Aleksej Lihačov i Rafael Grosi detaljno su razgovarali o čitavom nizu pitanja u vezi sa misijom IAEA nuklearki u Zaporožju - navodi se u saopštenju.

13.31 - Rusija: Milion rubalja za pomoć u hapšenju komandanata Azova

Rusija nudi milion rubalja (oko 14.000 evra) za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Azov, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova u Moskvi.

Nagrada od milion rubalja je za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Azov optuženih za mučenje i ubistvo ruskih vojnika, saopštio je danas pres centar Ministarstva.

U saopštenju se precizira da je nagrada ponuđena za pomoć u hapšenju komandanata bataljona Azov Konstantina Nemičeva i Sergeja Velička.

13.00 - SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara

Profimedia
Američki raketni sistem Himars

Sjedinjene Američke Države trebalo bi danas da najave novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko tri milijarde dolara, javljaju agencije pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

To bi bio najveći pojedinačni paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije pre šest meseci, a najava nove pomoći poklopila bi se sa proslavom Dana nezavisnosti Ukrajine.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi administraciji predsednika Džozefa Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha, prenosi Glas Amerike.

12.20 - Lukašenko ukrajinskom narodu čestitao Dan nezavisnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je danas ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti.

- Uveren sam da današnje nesuglasice neće moći da unište vekovne iskrene dobrosusedske odnose između naroda naše dve zemlje. Belorusija će nastaviti da se zalaže za očuvanje sloge, razvoja prijateljskih i uzajamno uvažavajućih kontakata na svim nivoima - navodi se u čestitki, prenosi agencija Belta.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

12.14 - Dva broda sa namirnicama isplovila iz luke u Odesi

Dva broda s poljoprivrednim proizvodima napustila su luku Odesa u sredu ujutru, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.

- Izvoz žita iz ukrajinskih luka nastavlja se po planu. Jutros su iz ukrajinske luke Odese isplovila još dva broda - navedeno je u saopštenju.

11.50 - DNR: Tribunal za ukrajinske ratne zločine na više lokacija

Nekoliko lokacija je obezbeđeno za rad sudova pred kojim će biti procesuirani ukrajinski ratni zločinci, saopštio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, prenosi TASS.

- Svi ratni zločinci će biti izvedeni pred Tribunal, ne radi se samo o pripadnicima bataljona Azov, jer kako napreduje istraga i rad sa svedocima i žrtvama iz oslobođenih naselja, ispostavlja se da zločini koje su počinile druge jedinice, uključujući i ukrajinsku vojsku, nisu bili ništa manje strašni i ciničniji - rekao je Pušilin za TV kanal Solovjev uživo.

On je naveo i da su "militanti Azova svima na usnama", ali da je u proteklih osam godina i "u glavama drugih nešto ozbiljno pošlo naopako“, istakao je lider DNR.

11.44 - NATO: Rat u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom

AP Photo/Olivier Matthys
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će se rat u Ukrajini "najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom".

- Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno - rekao je Stoltenberg za Skaj njuz, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako je istakao, NATO će podržati Ukrajinu da opstane kao nezavisna, suverena država u Evropi i tada će se ovaj rat najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom.

- I ishod toga će u potpunosti zavisiti od snage na bojnom polju, to je razlog zašto ih podržavamo - kazao je generalni sekretar Alijanse.

11.25 - Papa pozvao na konkretne korake za okončanje rata u Ukrajini

AP Photo/John Locher
Papa Franja

Papa Franja pozvao je danas na "konkretne korake" kako bi se okončao rat u Ukrajini i sprečio rizik od nuklearne katastrofe u nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je na nedeljnoj opštoj audijenciji rekao da je žena, koja je ubijena u eksploziji bombe podmetnute u njen auto, misleći na rusku novinarku i politikologa Darju Duginu, takođe među nevinima ubijenim zbog rata, preneo je Rojters.

Papa je poručio da su trgovci oružjem, koji profitiraju od rata, "delinkventi koji ubijaju čovečanstvo".

11.04 - Sijarto: Ne podržavamo nove energetske sankcije Rusiji

Mađarska vlada neće podržati predlog Estonije o uvođenju novih sankcija na isporuke ruskih energenata za zemlje EU, i ne namerava da uvodi nikakva ograničenja u pogledu ulaznih viza ruskim državljanima, saopštio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

Mađarski ministar je, posle telefonskog razgovora sa estonskim kolegom Urmasom Rejnsaluom, naveo da je vlada u Talinu već pokazala želju da iznese sugestije celoj Evropskoj uniji vezano za osmi paket sankcija Rusiji, koji će uključivati potpuni embargo na isporuku energenata, prenosi TASS.

Budimpešta se, prema rečima mađarskog ministra, protivi takvim idejama.

- Ne želimo čak ni da pregovaramo o energetskim sankcijama - napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

10.02 - Šojgu: Usporavanje ofanzive svesna odluka zbog civila

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini svesna je odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu Šojgu je rekao da se Rusija tokom "specijalne operacije" u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti.

Profimedia
Sergej Šojgu

- Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine - komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pritom se čini sve da se izbegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svesno - istakao je Šojgu.

9.40 - Zelenski: Ukrajina ponovo rođena u ratu, kraj je kad pobedimo

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je danas građanima, povodom 31 godine proglašenja nezavisnosti, da je "država ponovo rođena" kada je Rusija napala Ukrajinu i da će ponovo zauzeti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

U snimljenom emotovnom obraćanju, koje je emitovano danas na državni praznik i šest meseci od početka ruske invazije 24. februara, Zelenski je rekao da Ukrajina više ne smatra da se rat završava uspostavljanjem mira, već kada Kijev bude pobedio, prenosi Rojters.

- Nova nacija pojavila se na svetu 24. februara u četiri sata ujutro. Narod koji nije plakao, vrištao i nije se uplašio. Onaj koji nije pobegao. Nije odustajao. I nije zaboravio. Šta je za nas kraj rata? Govorili smo: mir. Sada kažemo: pobeda - rekao je Zelenski.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko
Vladimir Zelenski

9.31 - Vojnik sa Novog Zelanda poginuo u Ukrajini

Jedan novozelandski vojnik, koji je bio na odsustvu, poginuo je tokom ratnih sukoba u Ukrajini, saopštila je danas vojska, a prenosi Rojters.

Odbrambene snage Novog Zelanda navele su da su primile izveštaj da je jedan njihov pripadnik, koji je bio na odsustvu, ubijen u Ukrajini.

Vojnik je u to vreme bio na neplaćenom odsustvu i nije bio na aktivnim dužnostima u novozelandskim snagama, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima, prenosi britanska agencija.

9.27 - Ubijen prvi čovek Zaporožja

U eksploziji automobila do koje je došlo jutros oko 8 časova po lokalnom vremenu poginuo je Ivan Suško, prvi čovek Mihajlovke u regionu Zaporožje.

9.23 - Ukrajinska vojska je gađala "Točkom-U" grad Rovenjko u Luganskoj Narodnoj Republici, koji se nalazi 100 kilometara od linije fronta.

 

 

Raketa je pogodila centar grada.

 

9.00 - Niko neće ispuniti ultimatum ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o povlačenju ruskih Oružanih snaga sa teritorije Zaporoške nuklearne centrale.

To je rekao član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, nuklearnu centralu od ukrajinskog granatiranja čuva ruski sistemi PVO.

8.30 Ukrjina: Rusija granatira jame za pepeo nuklearke Zaporožje

Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da Rusija granatira jame za pepeo nuklearne elektrane Zaporožje, kako bi podigla oblake radioaktivne prašine, piše Gardijan.

Kako je objavljeno na Telegramu službe, ruski minobacački napadi na predgrađa Energodara imaju za cilj jame za skladištenje pepela, koji nastaje tokom rada nuklearke.

Ističe se da ta prašina ima visoku koncentraciju toksičnih materija i nivo zračenja, koji je najmanje 2,5 puta veći od prirodnog i da usled vetra može da dospe na veliku daljinu.

 

 

Tvrdi se i da merenja u blizini nuklearke Zaporožje pokazuju povećanje nivoa radijacije.

7.20 - STO: Pad robne razmene na globalnom nivou

Robna razmena na globalnom nivou verovatno je usporila u drugom tromesečju pod pritiskom sukoba u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim delovima i prevoza tereta vazdušnim putem, saopšteno je u utorak iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

U prvom tromesečju obim trgovine porastao je 3,2 odsto, dok je na kraju prošle godine iznosio 5,7 procenata, navodi se u izveštaju STO i ističe da su razmenu zakočili rat u Ukrajini i stroge mere suzbijanja kovida-19 u Kini, preneo je Rojters.

U junu mesecu je barometar razmene, koji pokazuje njeno kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, s obzirom da je negativan uticaj rata neutralisao ublažavanje koronamera u prolećnom tromesečju.

Vrednost barometra niža je ipak od indeksa koji meri obim razmene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio od aprila do juna, napominje se u izveštaju STO.

7.10 - Ukrajina u sukobu obelezava 31 godinu od sticanja nezavisnosti

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia
 

Ukrajina danas obeležava 31 godinu od proglašenja nezavisnosti, a praznik, koji "pada" i na šest meseci od početka ruske invazije 24. februara, biće proslavljen bez organizovanih svečanosti i pod pretnjom napada sa kopna, vazduha i mora, prenosi Rojters.

Leonid Kravčuk, lider Sovjetske Republike Ukrajine, 1991. godine proglasio je nezavisnost od Sovjetskog saveza, a na referendumu i predsedničkim izborima Ukrajinci su podržali nezavisnost i izabrali Kravčuka za predsednika.

Javna okupljanja su danas zabranjena u glavnom gradu Kijevu povodom ove godišnjice, a policijski čas je na snazi na liniji fronta u Harkovu, gradu na istoku zemlje koji trpi višemesečno granatiranje, navodi britanska agencija.

Ukrajinske vlasti su izložile olupine izgorelih ruskih tenkova i oklopnih vozila kao ratne trofeje u centru Kijeva, u znak prkosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike