Šolc i Duda obećali dodatnu pomoć Ukrajini, Kanada uvela nove sankcije Rusiji, Zelenski: Kijev nije spreman za prekid vatre!

23.08.2022

19:34

0

Hvala vam što ste pratili dešavanja vezana za ukrajinsku krizu čitajući portal 24sedam

Šolc i Duda obećali dodatnu pomoć Ukrajini, Kanada uvela nove sankcije Rusiji, Zelenski: Kijev nije spreman za prekid vatre!
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

Završen je 180. dan. sukoba u Ukrajini.

Ukrajinske snage su granatirale Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti iz raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, saopštio je zamenik načelnika vojno-civilne administracije ove oblasti Kiril Stremousov. Ukrajinske snage granatirale su i most Antonovka preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Takođe, juče je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio na sastanku SB UN da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

Poručio je da zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da neće prve posegnuti za njegovom upotrebom.

Šta znamo do sada?

U  toku je 181. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ubijena ćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.37 - Mizincev otkrio uznemirujuće vesti:

Ukrajinska vojska koja je u Harkovskoj oblasti u zgradi škole i na okolnoj teritoriji rasporedila veliku količinu vojne tehnike i naoružanja, gađa položaje ruskih snaga, provocirajući ih da uzvrate kako bi Rusiju optužili za neselektivne napade, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

21.33 - Aksjonov: Učesnici „Krimske platforme“ shvataju da Krim nikada neće prestati da bude deo Rusije

Učesnici „Krimske platforme“ shvataju da Krim nikada neće prestati da bude deo Rusije, a sam događaj udaljava njegove učesnike od Krima, izjavio je lider republike Sergej Aksjonov.

- Ovo je parada političkih nakaza, drugačije se to ne može nazvati. Pored toga, taj pokret „Krimska platforma" udaljava učesnike od Krima sve više i više. Teme su bile predvidive - kako maksimalno naškoditi Rusiji, nama. Sve oni shvataju, kao i da Krim neće videti, kao ni svoje uši - izjavio je Aksjonov u emisiji „Solovjov uživo“.

20.06 - Ukrajina se isključila iz ruske električne mreže

Ukrajina je raskinula sporazum sa Moskvom o radu energetskih sistema dveju zemalja, saopštio je Radi u utorak predstavnik vlade Taras Melničuk.

- Raskinut je sporazum između Kabineta ministara Ukrajine i ruske vlade o merama za obezbeđivanje paralelnog rada jedinstvenog energetskog sistema Ukrajine i jedinstvenog energetskog sistema Rusije, zaključen 12. jula 2012. godine - naveo je on na Telegramu.

Ukrajina je ranije bila deo Integrisanog elektroenergetskog sistema koji uključuje Rusiju i Belorusiju. Sporazumom je, kako se izveštava, predviđeno da zemlje moraju da obezbede odgovarajuće tehničko stanje električnih mreža i da koordiniraju planiranje paralelnog rada svojih energetskih mreža.

Pixabay
 

19.42 - Zelenski: Postavite Rusiji ultimatum da napusti teritoru nuklearke

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je svetsku zajednicu da Rusiji postavi ultimatum kako bi ruska vojska napustila teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

- Rusija mora da se povuče sa teritorije nuklearke. U pitanju je opasnost po ceo svet. Zato moraju da se povuku. Prinudno. Neophodno je izvršiti pritisak na Rusiju i postaviti joj ultimatum u ime međunarodne zajednice - izjavio je Zelenski tokom brifinga na samitu Krimske platforme.

Govoreći o planiranoj misiji IAEA na stanici, Zelenski je istakao da je Kijev spreman da pristane na posetu stručnjaka samo preko teritorije koju kontroliše, zapretivši da ako IAEA dođe u Energodar preko Krima, onda „IAEA više neće doći kod nas“.

19.25 - SAD pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Kako se ratu u Ukrajini ne nazire skori kraj, američka bezbednosna pomoć se preusmerava na dugoročnu kampanju koja po svemu sudeći podrazumeva više američkih vojnika u Evropi i još tri milijarde dolara dodatne američke pomoći za obučavanje i opremanje ukrajinskih snaga, kažu anonimni dobro upućeni izvori u američkoj administraciji.

U razgovoru sa izveštačem AP izraženo je očekivanje da će Vašington sutra, šest meseci od izbijanja sukoba i na dan kada se obeležava 31. godišnjica nezavisnosti Ukrajine, biti obelodanjen novi paket pomoći.

Atef Safadi/Pool via AP
Džozef Bajden

18.53 - Direktor IAEA: Misija u Zaporošku nuklearku u narednih nekoliko dana

Misija IAEA u Zaporošku nuklearnu elektranu mogla bi se održati u narednih nekoliko dana ako pregovori budu uspešni, izjavio je generalni direktor ove agencije Rafael Grosi.

- Nastavljam veoma aktivne i intenzivne konsultacije sa svim stranama kako bi se ova vitalna misija IAEA mogla održati bez daljeg odlaganja. Prisustvo IAEA će pomoći stabilizaciji situacije nuklearne bezbednosti na terenu i smanjiti rizik od ozbiljne nuklearne nesreće u Evropi. Očekuje se da će se misija održati u narednih nekoliko dana, ako pregovori koji su u toku budu uspešni - navodi se u saopštenju Grosija objavljenom na sajtu IAEA.

18.41 - Zelenski: Kijev nije spreman za prekid vatre

Kijev nije spreman za prekid vatre i ne planira da stabilizuje situaciju kako bi „umirio Rusiju“, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

- U ovom trenutku nismo spremni za prekid vatre. Objasnili smo da neće biti „Minska-3"... Stoga se država Ukrajina neće baviti stabilizacijom situacije tamo gde se sada nalaze trupe, kako bismo nekako smirili Rusku Federaciju - rekao je Zelenski na brifingu posle samita „Krimske platforme“.

- Pre zime želimo... mnogo toga - dodao je Zelenski.

 

 

18.06 - Moskva: U ubistvo Dugine umešana i druga lica

Ruski istražitelji ne isključuju mogućnost da su u ubistvo novinarke Darje Dugine mogle biti umešane i druge osobe osim Ukrajinke Natalije Vovk, za kojom Istražni komitet namerava da raspiše poternicu, saopštili su za Sputnjik u pres-službi Istražnog komiteta.

- Istraga planira da raspiše poternicu za Natalijom Vovk. U toku je identifikacija drugih lica umešanih u izvršenje ovog krivičnog dela - navodi se u saopštenju Komiteta.

Istražitelji su utvrdili da je u izvršenje ovog zločina umešana Ukrajinka Natalija Vovk, koja je iznajmila stan u zgradi u kojoj je živela Dugina kako bi je pratila.

17.50 - Sahranjena Darja Dugina

Novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je poginula u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil, sahranjena je danas u Moskovskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako navodi ruska agencija, na sahrani su bili prisutni samo članovi porodice i prijatelji.

Stotine ljudi okupilo se ranije danas u Moskvi na komemoraciji Duginoj.

Profimedia
 

17.30 - Rojters: Nemačka planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ta zemlja planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini, u vrednosti većoj od 500 miliona evra, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Učesnik onlajn konferencije o Ukrajini, na kojoj je Šolc danas imao video obraćanje iz Toronta, gde je u poseti, rekao je da Nemačka planira da isporuci tri dodatna sistema protivvazdušne odbrane Iris-T, desetak oklopnih vozila za spasavanje, 20 raketnih bacača, preciznu municiju i sisteme za presretanje dronova.

17.15 - Lavrov i Kolona razgovarali o Ukrajini i inspekciji Zaporožja

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- U svetlu razgovora predsednika Rusije i Francuske 19. avgusta, šefovi diplomatija razmenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini. Ruski ministar je pojasnio principijelne pristupe Rusije specijalnoj vojnoj operaciji koja je u toku - navodi se u saopštenju i dodaje da je poziv inicirala francuska strana, prenosi agencija TASS.

17.09 - Stoltenberg: Ukrajinu čeka teška zima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajinu čeka teška zima i podsetio na obećanje Alijanse da će Kijevu pružiti dugoročnu podršku.

16.11 - Makron: Ne pokazujte slabost i ne pravite kompromis sa Rusijom

Julien de Rosa, Pool via AP
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas učesnike drugog samita "Krimska platforma" da u odnosima sa Rusijom ne pokazuju slabost i ne prave kompromis s tom zemljom.

- Rusija je napravila svoj izbor, bez obzira na preuzete obaveze. Ne smemo da pokažemo slabost, nikakav duh kompromisa, jer se radi o slobodi za sve i miru u svim delovima sveta - rekao je Makron u obraćanju učesnicima samita, a prenose RIA Novosti.

16.04 - Poljski predsednik ponudio veću podrsku Ukrajini

Poljski predsednik Andžej Duda ponudio je danas u Kijevu veću podršku Ukrajini i pozvao na, kako je rekao, okončanje ruske okupacije Krima.

Govoreći na međunarodnom samitu Krimske platforme, Duda je pozvao globalne lidere da ne zatvaraju oči pred "ruskom agresijom", preneo je Rojters.

- Krim je bio, ostaje i biće deo Ukrajine, kao što je Gdanjsk deo Poljske, Nica je deo Francuske, Keln je deo Nemačke, a Roterdam je deo Holandije - kazao je poljski predsednik.

 

 

16.02 - Šolc obećao Ukrajini nastavak podrške

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je danas Ukrajini nastavak podrške u ratu protiv Rusije.

- Međunarodna zajednica nikada neće prihvatiti rusku ilegalnu, imperijalističku aneksiju ukrajinske teritorije - poručio je Šolc u video poruci na međunarodnoj konferenciji o Krimu.

On je kazao da su partneri Ukrajine jedinstveni.

Kay Nietfeld/dpa via AP
 

16.00 - Volodin: Neophodno održati javni sud protiv ukrajinskih nacista

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izrazio je danas mišljenje da je neophodno javno suditi, kako je rekao, ukrajinskim nacistima i da "zločini protiv čovečnosti koje čine vlasti u Kijevu" treba da budu otkriveni globalnoj zajednici.

15.08 - Zelenski obećao ponovnu kontrolu Ukrajine nad Krimom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je danas da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, potez za koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona".

On je na međunarodnoj konferenciji o Krimu rekao da bi vraćanje ukrajinske kontrole nad poluostrvom, koje je Rusija anektirala 2014. godine, bio "najveći antiratni korak", preneo je Rojters.

- Sve je počelo na Krimu i završiće se na Krimu - kazao je Zelenski u uvodnom obraćanju na međunarodnom samitu Krimske platforme.

14.42 - Kuleba: Iz EU samo Austrija i Mađarska nisu isporučile oružje Ukrajini

Austrija i Mađarska su jedine evropske zemlje koje Ukrajini do sada nisu isporučile oružje u borbi protiv Rusije, saopštio je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

- Izuzev Mađarske i Austrije, koja je neutralna zemlja, isporuka oružja Ukrajini nije tabu nijednoj evropskoj zemlji - naglasio je on, prenosi agencija "Ukrinform“.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Dmitro Kuleba

Mnoge zemlje, koje do tada nisu isporučivale oružje ratnim područjima, promenile su stav nakon, kako kaže Kuleba, "početka totalne agresije".

14.30 - Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Kanada je uvela nova ograničenja protiv Rusije, a na sankcionom spisku našla su se 62 fizička lica i jedno odbrambeno preduzeće, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo.

Sankcije su uvedene protiv ruskog koncerna „Automatika“, koji je u sastavu „Rosteha“, premijera Donjecke Narodne Republike Vitalija Hocenka, direktora koncerna „Almaz-Antej“ Jana Novikova, predsednika kompanije „Kalašnjikov“ Alan Lušnikov i drugih predstavnika vojne industrije Rusije.

13.59 - Zelenski: Snažan odgovor ako Rusija napadne na Dan nezavisnosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da bi ruske snage mogle da pojačaju napade na Ukrajinu danas i sutra, kada Kijev obeležava Dan nezavisnosti, upozorivši Moskvu na snažan odgovor ukrajinskih snaga.

Zelenski je upozorio da bi Rusija mogla da pokuša "nešto posebno ružno" uoči sutrašnjeg Dana nezavisnosti.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

13.30 - Kulemzin: Troje poginulih u ukrajinskom  granatiranju Donjecka

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka porastao je na tri, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin, prenosi agencija RIA Novosti.

Prethodno su ruski mediji javili da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a dve su povređene.

Kako je saopštio štab teritorijalne odbrane DNR, u upravnoj zgradi lidera DNR izbio je požar.

- U granatiranju NATO artiljerije oštećen je i hotel Central u ulici Artjoma i upravna zgrada lidera DNR, gde je izbio požar, navodi se u saopštenju štaba teritorijalne odbrane samoproglašene republike objavljenom na Telegramu.

12.20 Granatirana zgrada administracije lidera DNR u Donjecku

Zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilina u Donjecku oštećena je tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, javili su ruski mediji.

 

 

12.10 - UN: Suđenje zarobljenicima u Marijupolju bilo bi ratni zločin

Kancelarija UN za ljudska prava danas je izrazila zabrinutost zbog planova proruskih vlasti da sude ukrajinskim ratnim zarobljenicima u Marijupolju, verovatno u narednih nekoliko dana, i poručila da bi takav proces sam po sebi mogao da predstavlja ratni zločin.

11.40 - Ukrajinske snage gađale stambeno naselje

Ukrajinske trupe su gađale stambene zgrade u Donjecku, koristeći artiljeriju od 150 mm kojom ih je snabdeo NATO

11.35 - Čavušoglu: Jedan broj zemalja NATO ne želi kraj rata u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da među državama Zapada i NATO-a postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi.

Čavušoglu je rekao da ne želi da kaže koje su to zemlje, ali da to dobro zna generalni sekretar UN.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
 

10.15 - Ambasada SAD u Kijevu pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu

Američka ambasada u Kijevu pozvala je građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

9.50 -Ukrajina: Rusija izvršila nove udare u regionu Zaporožja

Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gde su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu 24. februara.

Artiljerijska i raketna vatra u blizini kompleksa nuklearnih reaktora Zaporožje, na južnoj obali reke Dnjepar, dovela je do poziva na demilitarizaciju tog područja.

Tanjug/AP
 


Ukrajinci koji žive u blizini strahuju da bi granate mogle da pogode jedan od šest reaktora elektrane, što bi izazvalo katastrofalne posledice, navodi Rojters.

Obe strane optužuju se međusobno za česta granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, a Kijev tvrdi da je Moskva tu stacionirala trupe i vojnu opremu, dok Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu da gađa Zaporožje dronovima.

09.45 Volodin: "Suđenje ukrajinskoj vojsci treba da bude javno"

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da bi suđenje ukrajinskoj vojsci trebalo da bude javno.

- Uskoro će se održati tribunal nad nacistima. Pred njim treba da se pojave ratni zločinci koji su ubijali, silovali, uništavali i držali u strahu civilno stanovništvo Donbasa. Važno je da suđenje bude javna - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
 

 

On je istakao da svi čekaju suđenje, osim predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji ga smatra neprihvatljivim“ i „poslednjom linijom“ u pitanju pregovora sa Rusijom.

9.37 - Duda u poseti Zelenskom

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je danas u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini, koja uključuje i vojnu pomoć.

 

 

9.35 - Holandija šalje pomoć od oko 80 miliona evra

Holandija je odlučila da Ukrajini pošalje dodatni paket pomoći od oko 80 miliona evra koji će biti usmeren na obnovu i razvoj i projekte poput uklanjanja mina i slično.

9.33 - Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine useva su ostale nepožnjevene ili uništene.

9.29 - Terehov: Ruske snage granatirale Harkov, nema povređenih

Ruske snage jutros su granatirale Harkov, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da je pogođena privatna kuća i da, prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih, prenosi Unian.

08.20 - Poljanski: Rusija traži sastanak SB UN zbog nuklearne elektrane Zaporožje

Rusija je tražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas održi hitan sastanak o situaciji u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN.

AP Photo/John Minchillo, Pool
 

- U vezi sa tekućim ukrajinskim provokacijama protiv Zaporoške nuklearne elektrane, zatražili smo hitan sastanak Saveta bezbednosti UN po tački dnevnog reda pretnje međunarodnom miru i bezbednosti. Zamolili smo generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da govori na njemu", napisao je na Telegramu Poljanski.

Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća evropska nuklearka, od marta je pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se i dalje blizu linija fronta, a poslednjih nedelja je bila izložena ponovljenom granatiranju, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke. 

7.20 - SAD: Rusija sprema napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini

SAD imaju obaveštajne podatke da Rusija uskoro planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, saopštio je Rojtersu jedan zvaničnik američke administracije.

"Imamo informacije da Rusija pojačava pripreme i da će u narednim danima pokrenuti napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte. S obzirom na ruske rezultate u Ukrajini, zabrinuti smo zbog kontinuirane pretnje koju ruski udari predstavljaju za civile i civilnu infrastrukturu", rekao je u ponedeljak ovaj zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

Zvaničnik je napomenuo i da je njegova izjava zasnovana na oceni nižih nivoa američkih obaveštajnih službi, navodi britanska agencija. 

AP Photo
 

 

7.10 - Prvi dokument o garancijama bezbednosti za Ukrajinu krajem avgusta

 Prvi dokument o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu mogao bi da se pojavi 29. ili 30. avgusta, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

On je, posle sastanka sa savetnicima predsednika Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Mađarske, rekao da su za Ukrajinu garancije bezbednosti veoma važno pitanje i da je rad na tom dokumentu u toku, prenosi Unian.

Dodao je da je upoznat sa tekstom i da će to biti veoma jak dokument.

Tokom pregovora Rusije i Ukrajine 29. marta u Istanbulu, ukrajinska strana je predložila da bude potpisan međunarodni ugovor o novom sistemu garancija bezbednosti za tu zemlju.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike