Smene u meteorološkoj službi u Mađarskoj: Omanuli prognozu, i "izminirali" najveći evropski vatromet

23.08.2022

07:26

0

Oluja, praćena padavinama, koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela. promenila je pravac i potpuno zaobišla glavni grad

Smene u meteorološkoj službi u Mađarskoj: Omanuli prognozu, i "izminirali"  najveći evropski vatromet
Snimak ekrana 2022-08-23 091740 - Copyright Printscreen/YouTube/ Meteorologiai Szolgalat

Smene u meteorološkoj sluzbi, omanuli prognozu - odloženn "najveći evropski vatromet"

Rukovodstvo mađarske meteorološke službe smenjeno je zbog pogrešne vremenske prognoze, koja je izazvala političku raspravu, prenosi BBC.

Ono što je vlada najavljivala kao "najveći evropski vatromet", planiran za subotu uveče u Budimpešti povodom proslave Dana svetog Stefana, državnog praznika, morao je da bude odložen sedam sati pre zakazanog početka, sa obrazloženjem upozorenja na ekstremne vremenske uslove.

Vreme je, međutim, ostalo mirno, a to je dovelo do smenjivanja načelnika i zamenika šefa mađarske meteorološke službe, navodi BBC.

Oko 40.000 vatrometa bilo je spremno za lansiranje sa 240 punktova duž pet kilometara obale Dunava u centru Budimpešte, a vlada je odložila događaj za nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila.

Oluja, praćena padavinama, koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela. promenila je pravac i umesto toga pogodila je delove istočne Mađarske i potpuno zaobišla glavni grad.

Služba je u nedelju objavila javno izvinjenje na svojoj Fejsbuk stranici, uz objašnjenje da se desio „najmanje verovatan“ ishod i da je neizvesnost deo vremenske prognoze.

Ministar tehnologije i inovacija Mađarske Laslo Palkovič je u ponedeljak smenio šefove meteorološke službe, a ova odluka je odmah stupila na snagu.

Reakcije u Mađarskoj su različite, navodi BBC.

Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vreme sukoba u susednoj Ukrajini i mera štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su nezadovoljne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se najavljena proslava sada održati kako je planirano, sledeće subote.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike