Ko želi Asanžovu smrt i zašto će se zlostavljanje završiti kobno? Meksikanci oštro reagovali, SAD i Britanija "mudro" ćute!

28.06.2022

05:25

0

Autor: A. B.

Brutalno postupanje je izmereno na osnovu sprečavanja Asanža da sebi oduzme život

Ko želi Asanžovu smrt i zašto će se zlostavljanje završiti kobno? Meksikanci oštro reagovali, SAD i Britanija "mudro" ćute!
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Neposredno nakon što je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u petak prošle nedelje objavila da je odobrila izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama, Džulijan Asanž je smešten u ćeliju zatvora Belmarš u Londonu.

Ovu najnoviju zloupotrebu Asanžovih demokratskih i ljudskih prava prijavio je njegov otac Džon Šipton na mitingu u Berlinu prošlog utorka i na drugim govornicama u Evropi. Brutalno postupanje je izmereno na osnovu sprečavanja Asanža da sebi oduzme život.

U stvarnosti, to je nastavak onoga što je odlazeći izvestilac Ujedinjenih nacija Nils Melcer označio kao "državno mučenje Asanža" od strane britanskih i američkih vlasti.

Progon novinara teče na dva koloseka. S jedne strane, postoji pseudo-pravni proces ekstradicije, čiji je cilj slanje Asanža u SAD, gde bi se suočio sa 18 optužbi iz Zakona o špijunaži i 175 godina zatvora zbog objavljivanja dokumenata koji su razotkrili američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu.

Sa druge strane je brutalizacija Asanža, koji je više od jedne decenije bio podvrgnut različitim oblicima proizvoljnog pritvora. Ovo uključuje više od tri godine zatvora u zatvoru Belmarš, objektu nazvanom „britanski zaliv Gvantanamo“, ogromnu većinu tog vremena bez osude.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Na Tviteru, Asanžova supruga Stela Moris takođe je izvestila da je Asanž bio uskraćen za posete celog vikenda nakon objave Patelove. Nalog za ekstradiciju biće predmet dalje žalbe u britanskim sudovima. Ali pod uslovima važne odluke, koja ima ogromne i potencijalno strašne posledice po njegov život, Asanž je namerno izolovan i ostavljen potpuno sam.

Jasan cilj britanskih vlasti nije bio da spreče Asanžovo samoubistvo, već da intenziviraju njegovu patnju što je više moguće. Implikacije takvog tretmana na čoveka sa intenzivnim psihološkim problemima, koje proizilaze iz dugotrajnog progona predvođenog SAD, su jasne. Britanska država želi Asanžovu smrt, prenosi "WSWS".

Slično zlostavljanje naneto je Asanžu tokom prvih saslušanja u britanskom sudu za njegovo izručenje u januaru 2020. Nakon prvog dana postupka, neobjašnjivo su mu stavljene lisice na ruke jedanaest puta i dva puta su ga skinuli golog, dok su mu čuvari neopravdano oduzimali pravnu dokumentaciju.

Drugim rečima, postoji jasan obrazac da vlasti Belmarša žele da ponize i degradiraju Asanža i da pojačaju njegovo osećanje nemoći u ključnim trenucima američko-britanske operacije ekstradicije.

Nakon početnog postupka u Okružnom sudu, sudija Vanesa Baraitser blokirala je ekstradiciju, uz usko obrazloženje da su Asanžovo loše zdravlje i brutalni uslovi u američkim zatvorima značili da će umreti ako bude poslat u SAD.

Tu presudu je poništio Viši sud prošlog decembra, na osnovu lažnih i protivrečnih uveravanja američke vlade da Asanžov tretman neće biti tako loš kao što su tvrdili njegovi advokati. 

Ali dok je Visoki sud presudio da Asanžovo izručenje ne bi bilo represivno niti predstavljalo rizik po njegov život, zatvor Belmarš, ako se njegove radnje preduzmu po nominalnoj vrednosti, priznaje da postoji neposredan rizik od Asanžove smrti.

Britanske vlasti neće pokušati da pomire kontradikciju. Oni su ignorisali upozorenja doktora o pogoršanju Asanžovog zdravlja i potrebi za njegovim hitnim puštanjem na slobodu u poslednje tri godine.

U međuvremenu, najava Priti Patel naišla je na ogroman talas protivljenja, grupa za slobodu štampe, pravnih stručnjaka i istaknutih javnih ličnosti. Ove osude koju predvode SAD odražavaju veliku podršku osnivaču "Vikiliksa" među radnicima i mladim ljudima, od kojih ga milioni smatraju herojskom figurom čiji je jedini "zločin" što je razotkrio ilegalne ratove i diplomatske zavere američkog imperijalizma.

U sredu se u Ženevi u Švajcarskoj sastalo petnaest udruženja novinara i izdavača iz šest različitih zemalja. Oni su osudili odluku o ekstradiciji i tražili Asanžovo hitno puštanje.

Nekoliko vlada u svetu je takođe osudilo najavu Priti Patel. U utorak je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador sazvao konferenciju za novinare, na kojoj je pustio odlomke iz video snimka Kolateralno ubistvo koji su objavili Asanž i Vikiliks 2010. Na njemu se vidi kako američki vojnici u helikopteru tipa Apači pucaju na nenaoružane civile i dva novinara Rojtersa u Bagdadu.

- On je najbolji novinar našeg vremena na svetu i prema njemu su postupali veoma nepravedno, gore od kriminalca - rekao je Lopez Obrador, označivši progon Asanža kao "sramotu za svet". 

Meksički predsednik je rekao da će zahtevati da Bajden prekine pokušaj krivičnog gonjenja, kada se sastanu sledećeg utorka i rekao da će njegova zemlja "otvoriti vrata" osnivaču Vikiliksa.

Najznačajniji razvoj događaja protekle nedelje bio je izliv podrške Asanžu od strane radnih ljudi, izražen u stotinama hiljada ili čak milionima objava na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike