Šreder prozvao Zelenskog: Vraćanje Krima je apsurdno i nemoguće! Iz Ukrajine stižu teške optužbe!

07.08.2022

13:33 >> 22:00

0

Pratili ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Šreder prozvao Zelenskog: Vraćanje Krima je apsurdno i nemoguće! Iz Ukrajine stižu teške optužbe!
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

U toku je 165. dan ruske oslobodilačke akcije u Ukrajini.

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, tokom sastanka u Sočiju, da Turska bude domaćin susreta Rusije i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

SAD priprema jedan od najvećih paketa pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti oružje i medicinsku pomoć, a njegova vrednost procenjena je na milijardu dolara.

Rusija traži od međunarodnih organizacija da reaguju na nuklearni terorizam.

Šta znamo do sad?

- U toku je 165. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

21.55 Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi sa referendumima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan razgovor nije održan od marta. Obe strane optužuju jedna drugu za prekid kontakta.

20.25  Ninisto upozorava Evropu na ekonomski pad

Evropa će se suočiti sa ekonomskim padom zbog sukoba u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Finske Sauli Ninisto.

Prema rečima Ninista, to se može negativno odraziti na jedinstvo Evrope. On je naglasio da je danas važno uzeti u obzir rizike od eskalacije ukrajinskog sukoba.

"Odnos Rusije i Zapada, posebno Rusije i Finske zavisiće od razvoja situacije u Ukrajini, kazao je Ninisto.

18.30 Šreder prozvao Zelenskog

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, izjavio je da je želja Kijeva potpuno nemoguća i apsurdna. 

 - Ideja da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski vratiti Krim vojnim putem je apsurdna - naglasio je nemački političar.

Lajf je izvestio da je zamenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov  najavio svoju nameru da  uništi Crnomorsku flotu i „vrati“ Krim.

U odgovoru, portparol Kremlja Dmitrij  Peskov je istakao da ove pretnje potvrđuju opravdanost specijalne vojne operacije. 

 - Izjave zamenika ministra odbrane Ukrajine Volodimira Gavrilova o  uništenju Crnomorske flote i „povratku“ Krima  samo potvrđuju opravdanost specijalne vojne operacije - izjavio Dmitrij Peskov.Portparol Kremlja je rekao da samo takva sredstva mogu spasiti Ukrajinu od takvih predstavnika rukovodstva.

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

16.30 - Ukrajina istražuje 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina

Ukrajina istražuje skoro 26.000 slučajeva mogućih ratnih zločina počinjenih od početka ruske operacije 24. februara i po tom osnovu je optužila 135 osoba, izjavio je šef odeljenja za ratne zločine Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine Jurij Belousov.

Od ukupnog broja optuženih, oko 15 se nalazi u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 je na slobodi, naveo je Belousov u intervjuu Rojtersu.

15.34 - Ukrajina: Prvi teretni brod u luci Černomorsk spreman za utovar

Prvi teretni brod od ruskog napada na Ukrajinu stigao je u ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk i spreman je za utovar, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo za infrastrukturu.

- Teretni brod 'FULMAR S' stigao je u luku Černomorsk i spreman je za utovar - saopštilo je Ministarstvo na Fejsbuku.

14.29 - Papa pozdravio odlazak brodova sa žitaricama iz ukrajinskih luka

Papa Franja pozdravio je danas odlazak prvih brodova koji prevoze žitarice iz ukrajinskih crnomorskih luka, koje je ranije blokirala Rusija, ocenivši da bi taj potez mogao biti model za dijalog koji bi okončao rat u Ukrajini.

- Ovaj korak pokazuje da je moguće voditi dijalog da bi se postigli konkretni rezultati, koji pomažu svima. Ovaj događaj uliva nadu i moja želja je da on doprinese okončanju borbi i postizanju pravednog i trajnog mira - istakao je papa Franja u svom današnjem obraćanju hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

AP Photo/John Locher
 

13.30 - Rogov: Ugašeni svi požari u zoni nuklearke Zaporožje

Svi požari koji su izbili u zoni nuklearke Zaporožje u Energodaru kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa, ugašeni su, izjavio je danas Vladimir Rogov, član saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

- Svi požari su u potpunosti ugašeni - rekao je Rogov.

11.34 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Sukob u Ukrajini će ući u novu fazu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ocenilo je da će rat u Ukrajini ući u novu fazu.

U saopštenju britanskog ministarstva stoji da ukrajinske snage sve češće fokusiraju svoje napade na mostove, skladišta municije i železničke veze u južnim regionima Ukrajine, prenosi Gardijan.

To se, kako se navodi, pogotovo odnosi na strateški važnu železničku prugu koja povezuje Herson sa Krimom.

Profimedia
 

10.50 - Jedan poginuli i 19 ranjenih u ukrajinskom granatiranju LNR

U ukrajinskom granatiranju grada Alčevska u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), poginuo je jedan civil, a još 19 je ranjeno, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.01 - Kubrakov: Konvoj četiri broda sa žitom krenuo iz Ukrajine

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.

Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda "Mustafa Nedžati", "Star Helena", "Glori" i "Riva Vind", natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica.

9.18 - Četiri broda isplovila iz luka u Odesi i Černomorsku

Četiri broda sa prehrambenim proizvodima dobila su dozvolu da isplove iz ukrajinskih luka u Černomorsku i Odesi, saopštila je pres služba Ujedinjenih nacija.

Brodovi su isploviti kroz humanitarni koridor koji je formiran u okviru Prehrambenog sporazuma.

Profimedia
 

8.10 -  Na udaru snažno uporište ukrajinske vojske

Kako pišu ruski telegram kanali, vojska je ušla u selo Blagodatno i vodi artiljerijsku vatru po susednom Partizanskom. Ovo je snažno uporište ukrajinske vojske na putu za Nikolajev.

7.30 - U Kijevu je imenovan kandidat za gubernatora Hersonske oblasti, ali iz lokalne administracije poručuju da ne prihvataju odluku.

7.20 - Granatiran Donjeck

Tokom noći nastavljeno granatiranje Donjecka od ukrajinske strane. Ispaljeno je pet raketa "Uragan", dok je od jutros na meti Makejevk.

7.10 - Stav zvaničnog Kijeva po pitanju tzv. Kosova se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, ponovio je da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

- Stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova se ne menja, istovremeno izražavamo zahvalnost zbog pozicije Prištine u vezi sa ratom u Ukrajini i pružanja pomoći. Mi smo uvek bili stabilni po pitanju spoljne politike i uvek podržavali svaku državu u onim granicama koje su međunarodno priznate - rekao je Tolkač sinoć za RTK.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike