Protivnici neće ni znati da im je bombarder iznad glave! Rusi razvijaju moćno oružje: Isplivali nacrti "Izaslanika" (VIDEO)

05.08.2022

20:45

0

Očekuje se da će avion ući u serijsku proizvodnju 2027. godine

Protivnici neće ni znati da im je bombarder iznad glave! Rusi razvijaju moćno oružje: Isplivali nacrti "Izaslanika" (VIDEO)
ruska flota - Copyright printscreen/yotuube/Супер.Уралов.

Objavljeni nacrti najnovijeg ruskog bombardera pokazali su da Rusi pripremaju veoma moćno oružje, veoma slično američkom "B-2 Spirit".

Iako još uvek nije zvanično, pretpostavlja se da je reč o dugo razvijanom "PAK DA" bombarderu kodnog naziva "Izaslanik" koji po izgledu najviše podseća na pomenuti "B-2 Spirit".

S druge strane, postoje određene razlike koje ovo oružje posebno čini moćnim. Poput toga da ruska letelica ima naglašeno zakrivljeno krilo, dok B-2 ima izraženu nazubljenu zadnju ivicu krila. Zadnja ivica ruskog bombardera je takođe drugačija i više liči na zadnju ivicu ruskog jurišnog drona S-70 Ohotnik. Najverovatnije, koncept i pi (odnos obima i prečnika) slede istu liniju razvoja.

 

 

Takođe, tu je razlika i u pogonu, gde će ruski bombarder će najverovatnije imati dva motora, koji će izduvne gasove izbacivati kroz zadnju ivicu. 

U ovom trenutku je nemoguće reći koliko će radarska vidljivost ovog ruskog bombardera biti niska. Na crtežima nisu prikazani premazi, dizajn otvora ili konstruktivna rešenja koja bi potisnula radare. Stručnjaci kažu da će ruski inženjeri najverovatnije nastojati da postignu balans između tehnologije, performansi i cene po jedinici.

Koncept sa ovim vrstama stelt bombardera je da ne samo da izbegnu nadzorne radarske sisteme, već i da izbegnu radare više frekvencije, preciznije angažovanje, obezbeđujući da letelicu neće biti samo teško ili nemoguće pogoditi, već i da ostane potpuno neotkrivena. Ideja je da protivnici "čak i ne znaju da im je bombarder iznad glave“.

 

 

O snazi ruskog bombardera

Veruje se da Rusi svakako nisu otkrili baš sve o "Izaslaniku", ali ovo je ono što znamo:

Za sada se o najavljenom "PAK DA" zna samo ono što su Rusi dozvolili da znamo:

Bombarder će leteti na udaljenosti od 15.000 kilometara bez dopunjavanja goriva u rezervoar. Trebalo bi da bude težak 160 tona i da nosi 33-35 tona naoružanja. Najverovatnije će "PAK DA" biti opremljen najnovijim ruskim raketama, raketama sledeće generacije, raketama dugog dometa poput "Kh-101/102", konvencionalnim oružjem kao što je "Kh-101" (poznat u NATO kao AS-23A Kodiak) i nuklearnim projektilima tipa "Kh -102".

 

 

Prema izveštaju Izvestija za 2020. godinu, očekuje se da će tri prototipa "PAK DA" biti spremna za preliminarno testiranje do aprila 2023. godine, a državni testovi će početi u februaru 2026.

Očekuje se da će avion ući u serijsku proizvodnju 2027. godine. Zbog modernizacije koja je u toku, sadašnje ruske flote bombardera i masovne kupovine unapređenih Tu-160M2, veruje se da će rusko Ministarstvo odbrane u početku nabaviti samo mali broj bombardera "PAK DA".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike