Trezor sudnjeg dana, Oblast 51, špijunski muzej i ukleta tvrđava: Ova neverovatna mesta ne mogu da se posete

17.08.2022

07:15

0

Na neke od ovih lokacija ne može da kroči ljudska noga, dok nekima pristup imaju samo povlašćeni

Trezor sudnjeg dana, Oblast 51, špijunski muzej i ukleta tvrđava: Ova neverovatna mesta ne mogu da se posete
zabranjene lokacije - Copyright Profimedia

Uprkos globalizaciji, tehnološkom napretku i napretku u transportu, i dalje postoje mesta na svetu koja ne mogu da se posete.

Dok su neki počeli već da istražuju prostore van Zemlje, usredsredivši se na svemir i kolonizaciju Marsa, istina je da su neki delovi naše planete praktično netaknuti ili čak zaboravljeni.

U nekim od zabranjenih oblasti nalaze se vojne baze, špijunske tajne, dok su neke zabranjene za javnost na osnovu toga što su "zakonito uklete“.

Takvih mesta ima mnogo, a u nastavku smo izdvojili samo nekoliko najzanimljivijih, o čemu svedoči veliko interesovanje javnosti za njih.

"Soba 39", Severna Koreja

Prema rečima novinarke Keli Olsen, "Soba 39" je jedna od najtajnijih organizacija u verovatno najtajnovitijoj državi na svetu.

Osnovana kasnih sedamdesetihih, "Soba 39" se navodno nalazi u zgradi Radničke partije Severne Koreje u Pjongjangu, a ime je dobila, prema nekim izvorima, po kancelariji koju je stranka zauzimala u ranim danima postojanja.

Iako nema mnogo zvaničnih informacija o njoj zbog tajnosti njenih aktivnosti, veruje se da prikuplja sredstva preko komercijalnih preduzeća, legalnih i ilegalnih, sa aktivnostima koje se kreću od falsifikovanja do prodaje zlata, droge ili oružja.

Procenjuje se da ova mreža kompanija prisutnih u različitim delovima sveta može da donese Severnoj Koreji do dve milijarde dolara godišnje. Nagađa se da bi "Soba 39" mogla da stoji i iza sofisticiranog falsifikovanja novčanica od 100 dolara koje su cirkulisale decenijama.

Zmijsko ostrvo, Brazil

Smešteno oko 100 kilometara od obale Sao Paula, ovo ostrvo možda izgleda kao idealno egzotično mesto na kom možete da se izgubite, ali istina je da je decenijama bilo nenaseljeno jer su ga u potpunosti zauzele zmije otrovnice.

Na ostrvu živi jedna do pet zmija po kvadratnom metru, a među "stanovnicama" su i neke od najotrovnijih vrsta ovih gmizavaca.

Zlatna zmija može dostići i do pola metra dužine, a snažan otrov koji brzo deluje može da rastvori meso oko mesta ugriza.

Iz tog razloga brazilska vlada izričito zabranjuje posetu ostrvu.

Severni Sentinel, Andamanska i Nikobarska ostrva

NASA
Severni Sentinel

Dok su ostala ostrva u ovom arhipelagu u Indijskom okeanu nešto veća i poznatija, Severni Sentinel, pun mangrova i okružen koralima, ostao je praktično netaknut. Možda zvuči kao raj, ali ostrvo ne može biti dalje od njega.

Iako je zbog geografije jedno od najizolovanijih mesta na Zemlji, naseljeno je jednim od retkih preostalih plemena na svetu koja nisu imala kontakt sa civilizacijom. Autohtoni ljudi ovog ostrva, koji se nazivaju Sentinelci, nisu se praktično ni na koji način susreli sa savremenim svetom.

Kroz istoriju su susreti sa ostrvljanima kulminirali u nasilje. Oni su 2006. godine ubili dva ribara čiji je čamac struja odvukla na obalu.

Prema "Gardijanu", zona ograničenja od pet kilometara sprečava posetioce da stupe na teritoriju ostrva.

Prema Survajvalu, nevladinoj organizaciji za prava autohtonih i plemenskih naroda, indijska vlada je odustala od planova da kontaktira s ostrvljanima.

Celo pleme bi moglo da bude uništeno od bolesti na koje nisu izgradili imunitet, zbog čega vlasti poštuju njihovu želju da nemaju kontakt sa ostatkom sveta.

Tvrđava Bangar, Indija

Profimedia
 

Između Džajpura i Alvara u Radžastanu leže ruševine onoga što je nekada bilo sjajno kraljevstvo.

Tvrđavu je sagradio vladar Amber Kačvaha za svog najmlađeg sina 1573. godine i postepeno se njeno stanovništvo smanjivalo sve do 1783. godine, kada je velika glad naterala seljane koji su i dalje živeli tamo da pobegnu. Lokalne legende kažu da je razlog za propast kraljevstva taj što je utvrđenje bilo prokleto.

Kao jedino "pravno priznato" ukleto mesto u Indiji, prema "Tajmsu Indije", potrebna je vladina dozvola da bi se tamo moglo kročiti pre zore ili posle zalaska sunca.

Iako se kaže da su razlog za to divlje, noćne životinje poput tigrova i nedostatak veštačkog osvetljenja u okolini, niko ne zna šta bi još moglo da vreba u ruševinama.

Ostrvo Dijego Garsija, Britanske prekomorske teritorije

YouTube / The Truth Denied
 

Smešteno između istočne Afrike, Bliskog istoka i jugoistočne Azije, ostrvo Dijego Garsija je važno strateško bogatstvo za američku mornaricu, koja tamo ima veliku vojnu bazu. Takođe je rečeno da bi se u ovoj oblasti mogle nalaziti neke od najvažnijih plutajućih crnih lokacija CIA, navodi "Gardijan".

Tokom Hladnog rata Ujedinjeno Kraljevstvo je iznajmilo atol Sjedinjenim Državama na 50 godina, ali ostrvo nije bilo nenaseljeno, pa je britanska vlada, pre nego što ga je izdala, proterala oko 2.000 Čagosijana, stanovnika arhipelaga Čagos.

Između 1968. i 1973. ovi stanovnici su prisilno poslati na Mauricijus, Sejšele i druge britanske teritorije.

Od tada ostrvljani bezuspešno traže pravo da se vrate svojim domovima. Zakup Dijega Garsije istekao je 2016. godine, ali je Velika Britanija produžila ugovor na još 20 godina.

"Beli klub", Velika Britanija

Profimedia
 

Neverovatno zvuči, ali i dalje postoje mesta u svetu gde je ženama zabranjen pristup - najpoznatiji su verovatno džentlmenski klubovi, koji su veoma popularni u britanskoj kulturi.

Osnovan 1693. godine i smešten u Ulici Svetog Džejmsa broj 37 na Pikadiliju, "Beli klub" je mesto na kom se okupljaju politički lideri, stariji bankari, pa čak i naslednici britanskog prestola.

Ograničenje za žene je toliko strogo da je samo kraljica Elizabeta uspela da uđe u njega.

Kako prenosi "Telegraf", 2013. godine Dejvid Kameron je dobrovoljno napustio klub, rekavši: "Užasnut sam što klub ne prihvata žene u članstvo. Smatram da je to zaista neobjašnjivo u današnje vreme."

Članstvo najstarijeg i najelitnijeg džentlmenskog kluba u Londonu smanjilo se na 500, a njegov bar se navodno nije zatvorio 200 godina.

Ostrvo Surtsi, Island

Profimedia
 

Ostrvo Surtsi na Islandu nastalo je pre samo 55 godina u erupciji vulkana, što je značilo da su naučnici imali jedinstvenu priliku da posmatraju rađanje i evoluciju ekosistema od nule. Ovaj fascinantni događaj upravo je ono zbog čega je ostatku sveta ograničen pristup ovom ostrvu.

Sve je počelo 1963. godine, kada je snažna vulkanska erupcija 32 kilometra južno od Islanda rezultirala formiranjem Surtsija, jednog od najmlađih ostrva na planeti. Zbog erozije koju izazivaju voda i vetar, ostrvo se od tada smanjuje u veličini.

Surtsi istraživačko društvo procenilo je da bi, prema trenutnoj stopi erozije, ostrvo moglo biti na nivou mora do 2100. godine.

Bakterije, gljive i plesni prve su stigle na ostrvo. Nakon toga broj životinjskih i biljnih vrsta eksponencijalno se povećao.

Prema Unesku, trenutno se procenjuje da 89 vrsta ptica i 335 beskičmenjaka naseljava ovu oblast.

Da se ​​ne bi promenio ovaj razvoj, samo istraživačima je dozvoljeno da posete ostrvo.

Obrazovni muzej nacionalne bezbednosti Điangsu, Kina

Profimedia
 

Kina je 2009. otvorila vrata svog nacionalnog muzeja špijuna.

Smeštena u Nankingu, kolekcija u Obrazovnom muzeju nacionalne bezbednosti Điangsu prikazuje istoriju špijunaže i tajnih obaveštajnih službi od ranih dana Komunističke partije Kine do kasnih dvadesetih godina.

Razgledanje oružja nalik običnim predmetima, špijunskih kamera ili uređaja za prisluškivanje moglo bi da bude zanimljivo, ali muzej nije u potpunosti otvoren za javnost - strancima je potpuno zabranjen ulazak.

Jednako je teško nabaviti i fotografije - čak i građanima koji mogu da uđu u muzej zabranjeno je fotografisanje.

Pećina Lasko, Francuska

 

 

Pećina Lasko je riznica za arheologe širom sveta. Pećinski kompleks sadrži praistorijske slike stare 17.300 godina.

Serija živopisnih paleolitskih slika krasi zidove i prikazuje životinje poput krave, jelena, bizona i mnogih drugih.

Nažalost, pećina je zatvorena za širu javnost od 1963. Arheolozi veruju da bi ljudsko prisustvo moglo uništiti drevno umetničko delo.

Trezor sudnjeg dana, Norveška

Profimedia
 

Globalni trezor za seme u Norveškoj ponekad se naziva i Trezor sudnjeg dana, i on je banka semena u srcu arktičkog arhipelaga Svalbard. Ovo je siguran trezor koji čuva razne vrste semena biljaka.

Osmišljen je u pokušaju da se seme sačuva u slučaju apokalipse ili globalne krize. Iz svakog kutka sveta sanduci sa semenima šalju se u ovaj trezor na dugotrajno skladištenje. Trezor je otvoren samo za posebne goste određenim danima.

U njemu se čuva više od 100 miliona različitog semena iz celog sveta da bi se obnovilo biljno carstvo u slučaju da se vegetaciji naše planete dogodi nešto loše.

Otvoren 2008. godine, izgrađen je da traje oko 200 godina i može da izdrži eksplozije i zemljotrese. Osim toga, pošto je postavljen na stranu planine, i dalje će biti iznad nivoa mora, čak i ako se sav led na planeti otopi.

Zanimljivo je da trezor ne poznaje političke razlike - čak je i Severna Koreja dala svoje seme za skladištenje.

"Oblast 51", SAD

Profimedia
 

"Oblast 51" na jugu Nevade oduvek je bila tema brojnih teorija zavere. To je američka vojna baza i ima reputaciju poligona za testiranje oružja i aviona.

Mnogo se spekulacija vodi o ovoj teritoriji. Teoretičari zavere veruju da zvaničnici u bazi kriju dokaze o postojanju vanzemaljaca.

Pristup običnim ljudima potpuno je zabranjen, kao i fotografisanje, snmanje i slanje dronova u ovu oblast.

Mauzolej Ćin Ši Huanga, Kina

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arkeofili (@arkeofili)

 

Iako je grobnica cara Ćin Ši Huanga otkrivena nakon otkopavanja Vojske od terakot 1974. godine, još uvek nije iskopana.

Prema protivnicima iskopavanja grobnice, savremene tehnologije ne mogu da spreče njeno uništenje.

Iz tog razloga kineska vlada i dalje zabranjuje da joj se pristupi i nastoji da očuva njihovo kulturno nasleđe i oda poštovanje čoveku koji je tamo sahranjen.

Sve što sada znamo o mauzoleju jeste da se sastoji od složene mreže pećina pod zemljom, ispunjenih predmetima koji su, prema rečima onih koji su ga sahranili, mogli biti potrebni caru u zagrobnom životu.

Između ostalog, u njoj se nalazi i reprodukcija njegove vojske, poznata kao Vojska od terakote, napravljena od gline.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike