Švajcarska zabranjuje rusko zlato, Kijev tvrdi da Rusi kreću u napad na rodni grad Zelenskog

03.08.2022

19:31

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Švajcarska zabranjuje rusko zlato, Kijev tvrdi da Rusi kreću u napad na rodni grad Zelenskog
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 161. dan ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video-obraćanju naciji je situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao.

- Napadi na Pisku i Avdejevku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Uprkos pošiljkama američkih raketa, još uvek ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu - rekao je Zelenski.

Sa druge strane, energetičari LNR su obnavljali snabdevanje električnom energijom gradova u Donbasu koji su ostali bez struje usled granatiranja kijevskih trupa.

Šta znamo do sad?

- U toku je 161. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.39 Rusija stigla do Soledara

Ruske trupe su se približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kiselev.

- U Soledaru se vode borbe duž auto-puta koji povezuje Bahmut i Lisičansk. Ruske trupe su se veoma približile jugoistočnim predgrađima toga grada, a borbe su se vodile u prostorijama fabrike građevinskog materijala Knauf i kod železničke stanice - napisao je Kiselev na Telegramu, prenosi TASS.

21.32 - Poginula žena komandant raketnog diviziona u DNR

Komandant raketnog diviziona u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) Olga Kačura, poznata pod kodnim imenom „Korsa“, poginula je u Gorlovki, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

19.42 - Gutereš najavio istragu o napadu na Olenivku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je danas da će pokrenuti istragu kojom će se utvrditi činjenice o napadu na ukrajinski grad Olenivka na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni zatvorenici koje su, kako je rekao, držali "separatisti koje podržava Moskva".

- Rusija i Ukrajina tražile su da se sprovede istraga - rekao je Gutereš.

AP Photo/Theresa Wey
 

18.24 - Ukrajina: Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog

Ukrajinska vojska upozorila je danas da je Rusija počela da formira udarne snage za napad na Krivi Rog, rodni grad ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Iz južne vojne komande ukrajinske vojske tvrde i da je moguće da Moskva priprema nove ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini.

16.24 - Zelenski: Prvi brod sa žitom je samo delić naših potreba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne vidi veći značaj prve izvozne pošiljke žitarica iz njegove zemlje otkako je počeo rat sa Rusijom, navodeći da je to delić useva koje Kijev mora da proda, a što bi pomoglo spasavanju uništene ekonomije.

Zelenski je to rekao nakon što je u Turskoj završena inspekcija broda koji je krenuo ka svom konačnom odredištu u Libanu, što je u skladu sa sporazumom koji treba da omogući ublažavanje globalne krize sa hranom.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

15.52 - OPEK+ će povećati isporuke u septembru za 100.000 barela

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici uključujući Rusiju, odlučila je danas da poveća proizvodnju u septembru za 100.000 barela dnevno, što je mnogo manje nego u poslednjih nekoliko meseci.

Ministri zemalja u okviru alijanse OPEK+ su podržali taj predlog na današnjem onlajn sastanku, rekli su obavešteni izvori agenciji "Blumberg", tražeći da ne budu imenovani.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

15.50 - Švajcarska zabranjuje rusko zlato, zamrzava imovinu Sberbanke

Švajcarka vlada uvela je novi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini u skladu sa najnovijim merama EU o zlatu i proizvodima od zlata.

Kako se dodaje, najvećoj ruskoj banci Sberbanci zamrznuta je imovina i zabranjeno joj je da obezbeđuje sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.

Iz švajcarske vlade su naveli da se nove mere pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transporta zlata i proizvoda od zlata iz Rusije.

Profimedia
 

13.33 - Ruske snage ušle u Soledar

13.06 - Teretni brod „Razoni“ sa ukrajinskim žitaricama podigao je sidro i krenuo ka Bosforu, prenose turski mediji.

12.39 - Konašenkov: Uništeno pet dronova, skladište poljskog oružja...

Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana pet ukrajinskih bespilotnih letelica u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Harkovskoj oblasti i presreli dve balističke rakete Točka-U u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je kazao da su ruske trupe izvršile udar preciznim projektilima na skladište naoružanja koje je isporučila Poljska i municiju u Lvovskoj oblasti.

- Visokoprecizne rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem uništile su skladište u oblasti naselja Radehov u Lvovskoj oblasti, u kojem je bilo oružje i municija strane proizvodnje, isporučena kijevskom režimu iz Poljske - naveo je portparol, prenosi TASS.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su "preko 50 militanata" tako što su udarile na mesto razmeštanja ukrajinske vojske u Nikolajevki u DNR, saopštio je on.

11.33 - Ukrajinske trupe namerno granatiraju crkve, izjavio je za Sputnjik v. d. starešine sela Torsko u Krasnolimanskom okrugu DNR.

11.30 - U Istanbulu je završena inspekcija teretnog broda sa ukrajinskim žitom, prenosi dopisnik Sputnjika.

10.46 - U napadu Ukrajinaca na DNR oštećene dve bolnice

U napadu ukrajinskih snaga na Donjeck oštećene su dve bolnice, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.29 - U Turskoj počela inspekcija prvog teretnog broda sa ukrajinskim žitom

Ministarstvo nacionalne odbrane Turske objavilo je da je u Istanbulu počela inspekcija prvog teretnog broda sa ukrajinskim žitom, u delegaciji su i predstavnici Rusije.

- Zajednička inspekcijska grupa započela je proveru broda „Razoni", koji je usidren kod Bosforskog moreuza sa strane Crnog mora - saopštilo je Ministarstvo na Tviteru.

10.08 - Počinje pregled prvog broda sa žitom iz Ukrajine

Tim inspektora uputio se čamcem da proveri prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, prenosi Rojters, pozivajući se na današnji izveštaj turskog državnog emitera TRT Haber.

Inspekcijski pregled biće obavljen dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale, prenosi Rojters.

10.03 - Šolc: Turbina za „Severni tok“ spremna za rad

Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je u fabriku „Simensovu“ u Milhajmu na Ruru u Nemačkoj kako bi pregledao turbinu „Severnog toka“ prispelu posle remonta u Kanadi.

- Nemačka je spremna da pošalje turbinu za gasovod „Severni tok“, Rusija sa svoje strane mora da podnese dokumente i da je zatraži - izjavio je nemački kancelar.

- Turbine su u funkciji. Ništa (sa strane Nemačke) ne sprečava njen transport u Rusiju - dodao je Šolc.

9.51 - Ukrajinci u poslednja 24 sata ispalili 419 raketa na DNR, gađano 11 okruga

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 419 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Uragan“, višecevnih raketnih sistema „Grad“, topova kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 11 naselja DNR. U granatiranjima su poginula dva civila, a 25 je ranjeno. Oštećeno je 36 stambenih i 13 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Rusije uništena su dva višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dve haubice M777, jedan kamion, a ubijeno više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga. Uništena su dva vatrena položaja u naseljima Avdejevka i Kurdjumovka.

9.46 - Lavrov: SAD nisu predlagale nastavak pregovora o strateškoj stabilnosti

Ministerio de Relaciones Exteriores de Rusia vía AP
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da SAD nisu pristupile nastavku pregovora o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, koji bi zamenio sporazum poznat kao „Novi START“ iz 2011. godine.

9.07 - Lavrov uporedio posetu Pelosi Tajvanu sa pristupom SAD Ukrajini

Poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu odražava isti pristup koji Vašington pokazuje u vezi sa situacijom u Ukrajini, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, posetom Pelosi Tajvanu Sjedinjene Američke Države pokušavaju da dokažu celom svetu da mogu da rade sve što im se prohte, a da prođu nekažnjene, prenosi RIA Novosti.

9.04 - LNR: U poslednja 24 sata ubijeno 40 pripadnika ukrajinskih snaga

Tokom proteklog dana ubijeno je 48 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno devet oklopnih transportera, šest specijalnih vozila i dva dugoročna vatrena položaja, saopštio je portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike kapetan Ivan Filiponenko.

8.41 - Rusi grade nove stanove za građane Marijupolja koji su ostali bez krova nad glavom

 

 

7.44 - Ruski ambasador u Vašingtonu: Još jedan paket američkih sankcija Moskvi dodatno će razbiti globalna tržišta

Još jedne američke sankcije protiv Rusije dodatno će razbiti globalna tržišta koja već stradavaju od narušavanja lanaca snabdevanja, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- „Sankciona mašina" koju pokreće Vašington nastavlja da „štampa" ograničenja protiv ruskog biznisa u pokušaju da istisne Rusiju sa svetskih tržišta. Zauzimanje upražnjenih pozicija banalnim ucenama, a ne fer konkurencijom - rekao je Antonov, objavila je ruska ambasada.

7.40 - Pentagon:Nije tačno da je Rusija uništila 6 sistema HIMARS

Pentagon je u utorak demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U izveštaju agencije Intefaks navodi se da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters.

- Svesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri obezbedili za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije - rekao je Tod Brisil, vršilac dužnosti portparola Pentagona.

Pixabay
 

Šojgu je rekao i da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila pet protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 haubice M777, ali Rojters nije mogao da proveri tačnost tih izveštaja.

Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.

7.37 - U poslednja 24 sata u DNR stradala dva civila, ranjeno 25

Dva civila su tokom proteklog dana poginula, a 25 je ranjeno u DNR od posledica ukrajinskog granatiranja, dok je pet osoba povređeno u eksploziji mina PFM-1 „Lepestok“, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike.

7.20 - Rusija tvrdi da su SAD direktno umešane u rat u Ukrajini

Rusija tvrdi da su SAD "direktno umešane" u rat u Ukrajini.

Uloga američke obaveštajne službe stavljena je pod lupu, nakon što je Rusija optužila Belu kuću da dostavlja obaveštajne podatke koje Kijev koristi za izvođenje raketnih udara dugog dometa, prenosi londonski Gardijan.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi je da je Vašington "direktno umešan" u rat i da je preneo obaveštajne podatke koji su doveli do "masovne smrti civila".

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

- SAD su odgovorne za ukrajinske raketne napade na naseljena područja u istočnom Donbasu i drugim regionima. Ovo nepobitno dokazuje da je Vašington, suprotno tvrdnjama Bele kuće i Pentagona, direktno umešan u sukob u Ukrajini - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Bajdenova administracija je do sada dala više od 8 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući dodatnu tranšu od 550 miliona dolara koja je juče predstavljena, iako Vašington snažno negira da učestvuje u sukobu ili da je u ratu sa Rusijom.

Komentari Kremlja usledili su nakon intervjua koji je Telegrafu dao Vadim Skibicki, vršilac dužnosti zamenika šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine.

On je rekao da su artiljerijski sistemi velikog dometa HIMARS proizvedeni u SAD bili izuzetno efikasni u uništavanju ruskih skladišta goriva i municije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike