Građani SAD ne vide Rusiju kao jedan od svojih problema: Glavne brige Amerikanaca daleko su drugačije

02.08.2022

16:44

1

Na listi najvažnijih pitanja našla se i tema o kojoj se decenijama nije diskutovalo

Građani SAD ne vide Rusiju kao jedan od svojih problema: Glavne brige Amerikanaca daleko su drugačije
heaven-3074528_1280 - Copyright Pixabay

Amerikanci smatraju rastuću inflaciju, loše rukovođenje državom i stanje u privredi najvećim problemima svoje zemlje, dok samo 1 odsto pominje Rusiju, prema anketi koju je u ponedeljak objavio Galup.

Uprkos tome što ukrajinski sukob ostaje glavna vest u SAD, udeo ispitanika zabrinutih zbog ruskih postupaka naglo je opao nakon što je dostigao 9 odsto u martu, mesecu koji je usledio nakon početka specijalne vojne operacije Moskve, saopštila je agencija za ispitivanje javnog mnjenja. Najnoviji podaci prikupljeni su od 5. do 26. jula.

Abortus je postao istaknuto pitanje za Amerikance, sa 8 odsto onih koji ga pominju kao najozbiljniji problem u zemlji, što je tema koja decenijama nije mučila građane SAD.

Nagli porast zabrinutosti oko prava na abortus usledio je nakon odluke Vrhovnog suda SAD u junu koja je poništila ishod slučaja Roe protiv Vejda, odluku iz 1973. koja je garantovala ustavno pravo na prekid trudnoće.

Pitanje abortusa našlo se iza tri problema koja američka javnost doživljava ozbiljnije. Zbog inflacije i disfunkcije u američkoj vladi bilo je zabrinuto 17 odsto ispitanika, dok opšte stanje ekonomije zabrinjava 12 odsto ispitanika.

Sve u svemu, stanje ekonomije je navedeno kao najveći problem za SAD, sa 35 odsto ispitanika koji su pomenuli ovo pitanje.

Rusija, prema anketi, nije jedina priča koju američki mediji pomno prate, a koja javnost ne interesuje mnogo. Među njima su i pandemija kovida 19, ekstremne vremenske prilike, klimatske promene i saslušanja u Odboru Predstavničkog doma o neredima u Kapitolu 6. januara 2021.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike