Bajden prekršio još jedno predizborno obećanje: Dograđuje se zloglasni Trampov zid na granici!

30.07.2022

20:17

0

Kritikovao je svog prethodnika, a onda je odlučio da pristane na njegovo neslavno rešenje za borbu protiv ilegalnih migranata

Bajden prekršio još jedno predizborno obećanje: Dograđuje se zloglasni Trampov zid na granici!
AP22202827779509 - Copyright AP Photo/Eugene Garcia, File

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo je u četvrtak da će zatvoriti četiri rupe u delu graničnog zida koji je izgradila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Dok je Bajden izvršnom naredbom zaustavio završetak Trampovog zida, ova najava dolazi u trenutku kada se SAD bore sa rekordnim prilivom ilegalnih migranata.

Praznine se nalaze u oblasti projekta Juma 6, delu čelične barijere u blizini grada Jume u Arizoni koju je Trampova administracija podigla sredstvima Pentagona. Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je u saopštenju da blizina reke Kolorado i brane Morelos predstavlja „sigurnosne i životne rizike za migrante koji pokušavaju da pređu u Sjedinjene Države“, kao i rizike za američke agente koji reaguju na prelaske.

Izgradnja novih barijera na ovim lokacijama biće finansirana iz budžeta Odeljenja za unutrašnju bezbednost za 2021. godinu, rekao je Majorkas.

Bajden je tokom kampanje obećao da njegova administracija neće izgraditi „ni jednu stopu“ Trampovog zida. Po preuzimanju dužnosti prošlog januara Bajden je potpisao izvršnu naredbu o zaustavljanju svih projekata graničnih zidova koji su koristili novac Pentagona.

Tramp je 2020. izdvojio 3,8 milijardi dolara vojnih sredstava za zid, nakon što mu je Kongres u više navrata uskraćivao sredstva neophodna da zazida čitavu granicu SAD sa Meksikom dugu 3.200 kilometara.

AP Photo/Matt York, File
 

Do trenutka kada je Tramp napustio funkciju, izgrađeno je oko 720 kilometara zida, koji je većinom zamenio postojeće barijere od lanaca. Dok su demokrate, uključujući Bajdena, tvrdile da ovi delovi zida visoki od 5 do 9 metara neće sprečiti migrante, studija Američkog ekonomskog udruženja je pokazala da je izgradnja zida smanjila migraciju za 15-35 odsto, na kraju smanjivši „broj Meksikanaca bez dokumenata u Americi".

Promena stava Bajdenove administracije nije bez presedana. Majorkas je prošlog decembra izdao sličnu naredbu za popunjavanje praznina duž graničnih sektora Dijega, El Centra, Jume, Tusona, El Pasoa i Del Rija.

Sektor Juma 6 je treći najprometniji prelaz za migrante, izvestio je En-Bi-Si njuz, opisujući kako ilegalni imigranti mogu da pregaze preko reke Kolorado i predaju se američkim agentima, pre nego što se primeni Bajdenova politika „uhvati i pusti" i oni budu oslobođeni u SAD do eventualnog sudskog saslušanja.

Agenti granične patrole uhvatili su oko 1,74 miliona migranata koji su ilegalno ušli u SAD u prvih devet meseci fiskalne 2022. godine, što je više od ukupno 1,73 miliona iz 2021. U 2021. zabeleženo je oko 300.000 više graničnih prelaza nego 2020. i 2019. zajedno, prema podacima američke Carine i granične zaštite.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike