Protest farmera u Holandiji prerasta u ozbiljan pokret: Desničari iz celog sveta u njima vide priliku da raskrinkaju zelenu agendu

30.07.2022

14:54

0

Protest farmera u Holandiji prerasta u ozbiljan pokret: Desničari iz celog sveta u njima vide priliku da raskrinkaju zelenu agendu
AP19289337376149 - Copyright AP Photo/Peter Dejong

Besni farmeri u Holandiji ne samo da su blokirali puteve i napravili probleme u lancu snabdevanja, nego su inspirisali i političare u drugim zemljama, naročito desničare, koji u njima vide priliku i koji smatraju da su oni primer neadekvatnog upravljanja državom.

Evropski desni populisti mogli su se čuti kako govore o onome što Holadnija smatra svojim unutrašnjim pitanjem. Nakon što je vlada odlučila da uvede ograničenja emisija azota i amonijaka, poljoprivrednici su se pobunili iz straha da će ostati bez sredstava za život pošto se farmeri plaše gubitka sredstava za život ako se u poljoprivrednom sektoru sprovedu nagla smanjenja emisija, dok su desničarski lideri poput Gerta Vildersa (osnivača holandske Partije za slobodu), Marin Le Pen, pa čak i Donalda Trampa, nazvali su proteste „klimatskom tiranijom“ koja ima za cilj teško ugnjetavanje radnih građana.

AP Photo/Michel Euler
Marin le Pen

Poljoprivrednici su u četvrtak dobili zvaničnu podršku poljske vlade, koja pokušava da natera Brisel da odustane od svojih planova za smanjenje emisija u poljoprivrednom sektoru. Ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik, iz vladajuće desničarske partije Pravo i pravda, sastao se sa holandskim poljoprivrednicima u Varšavi i podržao njihov cilj.

- Podržaću u EU stav holandskih farmera da održe proizvodnju i nadam se da će se njihova vlada predomisliti. Tražiću saveznike među ministrima EU, već sam ih našao, koji će me podržati u stavu o zaustavljanju mera koje bi mogle da dovedu do smanjenja proizvodnje hrane u EU. To je naš zajednički, važan zadatak - kazao je Kovalčik.

Međunarodna podrška koju su dobili ojačale je demonstrante, dajući im pažnju i podršku i stavljajući holandsku vladu pod još veći pritisak.

- Veoma nam je drago što smo našli saveznike u Evropi koji nam mogu pomoći u načinu na koji se holandska vlada odnosi prema nama, koja u suštini želi da nas izbriše sa mape Holandije - rekla je poljskim poslanicima Sijeta van Keimpema, članica odbora Odbrambenih snaga farmera, jedne od vodećih organizacija holandskih farmera.

AP Photo/Peter Dejong
 

Za borbu koju su holandski poljoprivrednici prinuđeni da vode ona je okrivila vodeću klimatsku politiku EU, poznatu kao Evropski zeleni dogovor.

Priče za malu decu

Jedan poljski poslanik, Jaroslav Sačajko, klimatski skeptik koji predstavlja desničarsku populističku stranku Kukiz'15 i sastao se sa Van Keimpemovom, rekao je da je priča o smanjenju emisija štetnih gasova slična „pričama za laku noć za decu ili ljude koji misle da je Zemlja ravna".

Drugi lideri su iskoristili proteste da okrive Svetski ekonomski forum (SEF) i Evropsku uniju. Holandski ekstremno desničarski poslanik Tjeri Bode nazvao je šefa SEF Klausa Švaba „Dart Vajder" na Tviteru i optužio njega i holandskog premijera Marka Rutea da pokušavaju da „demoliraju farmere".

Holandska vlada, sa druge strane, uglavnom računa na to da će farmeri svojim postupcima izgubiti podšrku. Ministar poljoprivrede upozorio je da će akcije poljoprivrednika, kao što su bacanje stajskog đubriva i stogova sena na puteve i blokiranje saobraćaja, dovesti do toga da imaju „sve manju podršku“ javnosti.

AP Photo/Thibault Camus
 

Andrej Zaslove, vanredni profesor na holandskom univerzitetu Radbaud i specijalista za populizam, rekao je da protest „obuhvata šira pitanja identiteta“ poljoprivrednika, što ga čini važnim pitanjem.

- Radi se o tome što farmeri zaista smatraju da je njihov identitet doveden u pitanje. To je neka vrsta načina života. I mislim da je to nešto što radikalna desnica shvata - kazao je Zaslove.

Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je prošlog vinda da bi uvođenje planiranih mera značilo da poljoprivrednicima više neće biti dozvoljeno da obrađuju svoju zemlju.

Skoro polovina ljudi u Holandiji podržava proteste, koji se pretvaraju u širi pokret unutar zemlje.

- To je neka vrsta protesta protiv establišmenta - rekao je Zaslove i dodao da neki od njegovih pristalica veruju da „država nije za ljude“.

Portparol holandskog ministarstva poljoprivrede rekao je: „Ovo nije način da napredujemo, moramo zajedno da pronađemo put napred. Holandska vlada želi da sarađuje sa svim relevantnim stranama kako bi oblikovala održivu budućnost poljoprivrede".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike