FSB raskrinkala prljave namere Kijeva i Vašingtona: Peskov otkrio detalje plana o otmici ruskih aviona, pilotima nuđeno 2 miliona dolara!

26.07.2022

19:00

0

Ukrajinci su bili posebno zainteresovani za lovce-bombardere Su-34 i strateške avione Tu-22M3

FSB raskrinkala prljave namere Kijeva i Vašingtona: Peskov otkrio detalje plana o otmici ruskih aviona, pilotima nuđeno 2 miliona dolara!
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Oficiri Federalne službe bezbednosti (FSB) zaslužuju „najbolje ocene“ za otkrivanje i osujećivanje ukrajinske zavere za otmicu ruskih ratnih aviona, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Očigledno je da je to veoma efikasan posao naše kontraobaveštajne službe. Zato se tako visoko ocenjuje - dobija najbolje ocene - rekao je Peskov u utorak na pitanje o operaciji FSB.

FSB je u ponedeljak saopštio da je osujetio sofisticiranu zaveru ukrajinskih špijuna, koji deluju pod nadzorom NATO, da otmu nekoliko aviona ruske vojske.

Jedna od vodećih ličnosti istraživačke organizacije Belingkat koju finansira američka vlada, Kristo Grozev, takođe je bio umešan u šemu koja je imala za cilj podmićivanje nekoliko ruskih pilota.

Avijatičarima je obećano do 2 miliona dolara, pasoši EU i udoban život na Zapadu samo da odlete avionima za Ukrajinu.

Prema rečima jednog od izvora, koji je pričao za RT, Kijev je bio posebno zainteresovan za lovce-bombardere Su-34 i strateške avione Tu-22M3.

Međutim, oficiri nisu bili zainteresovani za ukrajinsku ponudu, već su to javili ruskim obaveštajnim službama.

Operacija FSB je čuvala najsavremeniju letelicu i otkrila imena kijevskih špijuna i njihovih kustosa, ali su, prema rečima pilota, Ukrajinci „toliko verovali u mogućnost organizovanja otmice da su otkrili raspored njihovih odbrambenih sistema, mapa nadmorske visine i mnogo drugih korisnih informacija za nas”.

Ove podatke je kasnije koristila ruska vojska tokom svoje operacije u Ukrajini, dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike