Saudijski princ u prvoj poseti EU od ubistva Kašogija: Poznato i sa kim se sastaje!

26.07.2022

17:06

0

Defakto vladara Saudijske Arabije Zapad je u velikoj meri izbegavao od ubistva Kašogija, kolumniste Vašington posta koji je kritikovao kraljevstvo

Saudijski princ u prvoj poseti EU od ubistva Kašogija: Poznato i sa kim se sastaje!
Tan2021-10-7_195124483_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool, File

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman napustio je danas Rijad i krenuo u posetu Grčkoj i Francuskoj, što je njegova prva poseta članicama Evropske unije od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija pre skoro četiri godine.

Defakto vladara Saudijske Arabije Zapad je u velikoj meri izbegavao od ubistva Kašogija, kolumniste Vašington posta koji je kritikovao kraljevstvo.

AP Photo/Emrah Gurel
Dž. Kašogi

Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Sastaće se sa čelnicima Francuske i Grčke

Mohamed će se sastati sa liderima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima za njihovo unapređenje u nekoliko oblasti i pitanja od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju zvanične saudijske novinske agencije. Nije navedeno koliko će poseta trajati.

Njegova poseta počinje deset dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden posetio Saudijsku Arabiju i sastao se sa bin Mohamedom.

Bajdenova poseta naišla je na kritike u Sjedinjenim Državama, a osudile su je međunarodne grupe za ljudska prava.

Makron i Micotakis su prošle godine posetili Saudijsku Arabiju Američki obaveštajci tvrde da je Mohamed bin Salman naručio Kašogijevo ubistvo, ali Rijad odbacuje tu tvrdnju.

Saudijski prestolonaslednik je prošle godine posetio nekoliko arapskih zemalja, a u junu je bio u Turskoj. Dve zemlje pokušavaju da normalizuju odnose koji su se pogoršali od Kašogijevog ubistva. I francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirijakos Micotakis posetili su Saudijsku Arabiju prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike