Objavljeni novi detalji sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine

24.07.2022

09:11

0

Kontrola trgovačkih brodova će se vršiti kako na izlazu iz ukrajinskih luka, tako i u turskim teritorijalnim vodama

Objavljeni novi detalji sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine
silosi-crno-more - Copyright Profimedia

Novi detalji sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su danas objavljeni govore da će se proces kontrolisati iz turskog univerziteta pri Ministarstvu odbrane.

Ceo proces kontrole izvoza pšenice i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine obavljaće se iz zajedničkog koordinacionog centra koji je formiran na univerzitetu Ministarstva odbrane Turske. On se nalazi u području Leventa, na obali Bosfora u evropskom delu Istanbula.

U centru će biti zastupljena vojna lica sa činom pukovnika ili generala iz Turske, Rusije i Ukrajine.

Tamo će biti i predstavnici UN. Nije naveden tačan broj ljudi koji će raditi u centru, u kojem su, kako je prošle subote rekao šef turskog Ministarstva odbrane Hulusi Akar, predstavnici „kvarteta” već počeli sa radom.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

List "Jeni Šafak" napominje da će svi trgovački brodovi koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda biti registrovani u ovom centru, od njih će se tražiti da ga obaveste o prirodi robe koja se prevozi.

Kontrola bezbednosti plovidbe na transportnim pravcima iz tri ukrajinske luke - Odesa, Južni i Černomorsk, vršiće se 24 sata dnevno.

Po potrebi će se za ove svrhe koristiti i dronovi. Vojna pratnja trgovačkih brodova nije predviđena.

Kontrola trgovačkih brodova će se vršiti kako na izlazu iz ukrajinskih luka, tako i u turskim teritorijalnim vodama kada budu krenuli ka Ukrajini. Tako je, kako je navedeno, planirano da se spreči isporuka „nepoželjnog tereta” Ukrajini.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike