Najbolji za mesto britanskog premijera, ali ugrožen zbog brojnih neprijatelja: Riši Sunak, čovek koji je Džonsonu došao glave

24.07.2022

07:16

0

Tim ministarke spoljnih poslova i mediji desničara ustremili su se na levičara kom pokušavaju da nađu što više mrlja kako bi svoju kandidatkinju doveli na čelo stranke

Najbolji za mesto britanskog premijera, ali ugrožen zbog brojnih neprijatelja: Riši Sunak, čovek koji je Džonsonu došao glave
Premijer Riši Sunak - Copyright Justin Tallis/Pool via AP

Riši Sunak, bivši ministar finansija koji je svojom ostavkom pokrenuo pad Borisa Džonsona, mogao bi da dođe na njegovo mesto premijera Velike Britanije, čemu se jedni raduju, drugi zbog toga strepe, a treće smatraju da je to malo verovatno.

Milioner koji je bio zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, diplomac jedne od najelitnijih privatnih škola u Engleskoj, sve vreme je vodio u trci protiv sedam rivala, a sada mu je ostalo da savlada samo još jednu prepreku - ministarku spoljnih poslova Liz Tras.

To će biti težak zadatak za političara blagog prema Evropskoj uniji, koji se izjašnjava kao levičar torijevaca i koga je pre samo četiri meseca britanski „Gardijan“ opisao kao „tačerovca u pantalonama“, zbog njegove priče o povećanju poreza.

„Riši je kritikovao 'socijalističke' poreze“, pisalo je prošle nedelje velikim slovima na naslovnoj stranici desničarskog „Dejli mejla“, u kom je promovisan članak Džonsonovog lojalnog poručnika Džejkoba Ris-Moga.

- Sunak je prokockao deceniju duge napore Konzervativne stranke da izgradi konkurentan poreski režim - upozorio je Ris-Mog.

„Liz Tras: Osujetiću Sunakovo povećanje poreza“, objavio je njegov sestrinski list „Mejl on sandej“ prethodnog vikenda, slaveći kampanju ministarke spoljnih poslova. Dva dana posle toga na naslovoj stranici je pisalo „Tras - Podrži me ili će to biti Riši", što je zvučalo kao upozorenje čitaocima.

Mnogi torijevski poslanici nisu ubeđeni ovom kampanjom protiv Rišija.

AP Photo/Alberto Pezzali
Riši Sunak

Sunak je dobio 118 glasova od svojih kolega u četvrtom krugu glasanja za lidera u utorak, zadržavši svoju prvu poziciju, kada su mu bila potrebna samo dva glasa od 120 glasova da bi obezbedio svoje mesto u finalu.

Ali njegove nade da će odneti pobedu i postati novi britanski premijer ozbiljno je potkopalo istraživanje javnog mnjenja YouGova među članovima Konzervativne partije, koji će i izabrati pobednika između poslednja dva kandidata, koje je pokazalo da bi ga svako od rivala ubedljivo pobedio u ključnom glasanju.

Očigledno neslaganje stavova poslanika torijevaca i pripadnika stranke delimično je odraz uspešnog pokušaja neprijatelja da potkopa njegov učinak posle dve i po godine na mestu Džonsonovog ministra finansija.

Protivnici su optužili Sunaka da je podigao poreze na socijalistički nivo, što je iznenađujuća optužba u stranci koja idolizuje borca za slobodno tržište i bivšu premijerku Margaret Tačer.

Sunakovi kritičari u više navrata napadali su njegove postupke kao ministra finansija, koji su se poklopili sa pandemijom kovida 19 i posledično s najvećim javnim zaduživanjem od Drugog svetskog rata. Sunakovi pokušaji da smanji opterećenje javnih finansija kroz povećanje nacionalnog osiguranja za radnike i poništavanje smanjenja poreza na poslovanje dodatno su razbesneli njegove neprijatelje.

- Riši, podigao si poreze na najviši nivo u poslednjih 70 godina. To neće pokrenuti ekonomski rast - rekla mu je Trasova u emisiji ITV u nedelju uveče.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

- Termin „socijalista" odražava veličinu poreskog opterećenja, veličinu države i inflaciju - dodala je ona.

Odnos prema EU glavna tema smicalica

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se Sunak smatra ranjivim na desničarske napade na Bregzit, uprkos tome što je 2016. glasao za izlazak iz Evropske unije. Neke pristalice Bregzita strahuju da bi on popustio pod pritiskom štetnog trgovinskog rata sa EU ukoliko bi se odnosi dodatno pogoršali u narednim mesecima.

Zato se sada u javnosti Trasova, miljenica torijevske desnice, predstavlja kao premijer koji će smanjiti porez i koji je istinski zagovornik Bregzita.

- Trasova je jedini kandidat koji će Bregzit sprovesti do kraja. Svima ostalima upravljaće državna služba i oni će pokleknuti - rekao je torijevac Markus Fiš ove nedelje.

Bez obzira na oštre napade, Sunakove pristalice su opuštene.

- To je, zapravo, nepromišljeno, jer samo služi da istakne da ona u početku nije podržala Bregzit. To je primorava da istupi i objasni da jeste za Bregzit - rekao je neimenovani politički saradnik koji podržava Sunaka.

Oli Scarff/Pool Photo via AP
Riši Sunak

Zaista, pristalice Sunaka bile su srećne kada je od kandidata u televizijskoj debati u nedelju zatraženo da podignu ruke ako podržavaju Bregzit.

- Trasova je očigledno očajnički želela da podigne ruku, ali nije mogla - rekao je bivši savetnik.

S obzirom na  to da je njihov kandidat pao u anketama, Sunakov tim se osećao obaveznim da pokrene kontranapade protiv pokušaja da ga označe kao torijevca mekog centra.

Tokom vikenda objavili su video pod nazivom „Riši i Bregzit: Kratka istorija“, objašnjavajući kako se protiv saveta svojih pretpostavljenih kao mladi poslanik priključio kampanji za izlazak iz EU. U njemu je istaknuta i fotografija njegove rivalke sa porukom „Ja sam za“, koja je bila jedan od slogana kampanje za ostanak unutar Evropske unije.

Kako bi to još više naglasio, Sunak je u članku za „Sandej telegraf“, koji podržava Bregzit, obećao da će prepraviti bivše zakone EU koji i dalje „smetaju“ britanskim preduzećima i izneo planove za novog ministra za Bregzit i odeljenje za okončanje Bregzita ukoliko bude pobedio.

Porezi kao potencijalni kamen spoticanja

Sunak je takođe reagovao na napade na njega koji se tiču povećanje poreza i optužbi da je socijalista.

- On nije socijalista. To je apsolutna glupost. On samo veruje u zdrav novac. Oni su ti koji planiraju da pozajmljuju novac da bi ga potrošili na stvari koje ne možemo da priuštimo - rekao je jedan njegov pristalica o Sunakovim rivalima.

AP Photo/Alastair Grant, File
Riši Sunak

- Nazvati kandidata konzervativaca socijalistom, barem u mojoj generaciji, uopšte nema smisla. Mislim da je to blaćenje. Bolju sliku ima on, koji je bio ministar finansija i koji je video knjige - dodao je veteran i bivši torijevski poslanik.

Još jedan poslanik torijevaca koji podržava Sunaka veruje da su mnogi poslanici zapravo „veoma mrzovoljni“ zbog onoga na šta je vlada „prinuđena“ kako bi podržala ekonomiju poremećenu tokom pandemije kovida 19.

Gore citirani politički savetnik koji je bio protiv Sunaka insistirao je da je trošak namenjen kovidu 19 Ministarstvo finansija iskoristilo kao „opravdanje za neku vrstu potpunog povlačenja“ iz Džonsonovih širih planova nakon Bregzita.

Torsten Bel, izvršni direktor Rezolucione fondacije levog centra, rekao je da Sunak očigledno nije bio socijalista ni u kakvoj smislenoj upotrebi te reči, ali da je postao žrtva napetosti između elementa fiskalnog konzervativizma i elementa konzervativizma nižih poreza.

Džonsonova osveta

Još jedna stvar zamagljuje pozitivnu sliku o Sunaku - način njegovog odlaska iz vlade.

Njegova dramatična ostavka ranije ovog meseca pomogla je da se ubrza Džonsonov konačni pad i usledila je nakon nekoliko meseci „očigledne zavere rukovodstva", kako veruju Džonsonovi saveznici.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Boris Džonson i Riši Sunak

- Ovo je konzervativni kolega koji je napao premijera - odgovorio je gore citirani savetnik Trasove na pitanje o optužbi za Sunakov „socijalizam“.

Sunakove pristalice veruju da mnogi napadi dolaze od Džonsonovih lojalista koji nameravaju da se osvete, plašeći se da bi njihova ministarska karijera sada mogla biti ugrožena.

- Oko Borisa postoji mala grupa ljudi, ministara koji, iskreno, ne bi bili na tim pozicijama ni u jednoj drugoj vladi. I hoće da ga se reše - rekao je neimenovani Sunakov pristalica.

Ali to ne znači da njihovi napori da ga rebrendiraju ne štete njegovim izgledima da postane premijer.

- On je očigledno mnogo bolji od ostalih. Ali on nije zauzeo dobar stav kada je reč o porezu. Ako Liz ne sabotira sebe tokom kampanje, što je očigledno mogla do sada, onda, iskreno, nisam siguran da će on pobediti - rekao je jedan strateg torijevaca koji ga podržava.

Već se naslućuju problemi

Sunak se dugo smatrao favoritom. Bio je Džonsonov ministar finansija od 2020. do 2022. i imao je uglavnom pozitivnu sliku u javnosti nakon uvođenja popularnih mera tokom pandemije koronavirusa, kao što su šema za odsustvo i popusti na ishranu u restoranima.

AP Photo/Alberto Pezzali
Riši Sunak

Nedavno je bio pod pritiskom zbog pitanja u vezi sa poreskim statusom njegove supruge Akšate Murti, multimilionerke koja živi u Indiji. Neki konzervativci bili su zabrinuti da je Sunaku ovaj nivo ispitivanja teško pao i da bi pokleknuo pod pritiskom u slučaju da postane premijer.

Uprkos tome, on je dosledno vodio grupu među poslanicima konzervativaca u prvim krugovima glasanja.

Čak i kad bi uspeo da dođe na vlast, morao bi da prevaziđe kritike političkih neprijatelja koje dolaze iz svih pravaca. Opozicioni lideri brzo bi podsetili Sunaka da je učestvovao na istom „partigejt" događaju kao i Džonson.

Pitaće se i zašto je Sunak tako dugo ostao veran Džonsonu, dajući ostavku tek nakon skandala u kojem je bio Kris Pinčer.

Stvari se pogoršavaju kada uzmete u obzir Džonsonove lojaliste, koji veruju da je Sunakova ostavka bila trenutak kada je Džonsonovo premijersko mesto počelo da se ruši.

Iako bi Sunak mogao da bude predvodnik, on će na mestu premijera definitivno biti okružen neprijateljima sa svih strana.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike