Evropa se prži: Požari nastavljaju da pustoše, stotine preminule od vrućina (VIDEO)

17.07.2022

10:42

0

Obaraju se temperaturni rekordi

Evropa se prži: Požari nastavljaju da pustoše, stotine preminule od vrućina (VIDEO)
portugal-požar - Copyright AP Photo/Joao Henriques

Hiljade vatrogasaca nastavljaju i danas da se bore sa požarima u Portugalu, Španiji i Francuskoj, dok toplotni talas ne pokazuje znakove popuštanja.

Portugalske vlasti saopštile su da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tokom prošle nedelje, a u severnom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov kanader srušio blizu španske granice.

Požari haraju jugozapadnom francuskom regijom Žironde, gde je evakuisano više od 12.000 ljudi.

AP Photo/Miguel Oses, File
 

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i traju duže zbog klimatskih promena koje je uzrokovao čovek, tvrde stručnjaci.

Francuska meteorološka služba prognozirala je za danas temperaturu do 41 stepena u južnim delovima zemlje, a novi toplotni rekordi predviđaju se za sutra.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su požari dosad uništili 10.000 hektara zemlje i pohvalio "izvanrednu hrabrost" vatrogasaca.

Od utorka su temperature porasle do 47 stepeni u Portugalu i iznad 40 u Španiji, što je dovelo do sušenja rastinja i dodatnog raspirivanja vatre.

Portugalski meteorolozi najavljuju da će temperature nastaviti da se kreću iznad 40 stepeni pre nego što sledeće nedelje počnu da padaju.

Žarišta požara u Portugalu su severoistočno od grada Porta.

Požari su ove godine u toj zemlji uništili 30.000 hektara zemlje, najveću površinu od leta 2017. godine, kada je u Portugaliji u razornim požarima poginulo oko 100 ljudi.

U južnoj Španiji turisti na plaži u gradu Toremolinosu gledali su velike oblake dima kako se dižu u brdima, gde je nekoliko aviona gasilo požar.

AP Photo/Thanassis Stavrakis
 

Požarima su pogođeni i drugi delovi Sredozemlja, a u Italiji je Vlada proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini reke Po.

U Grčkoj se vatrogasci bore sa požarima u području Feriza, oko 50 kilometara jugoistočno od Atine i u blizini Retimnona, na severnoj obali Krita. U okolini tog grada evakusiano je sedam sela.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike