„Ikonični“ grčki proizvod: Danska izgubila sudski spor zbog fete (FOTO)

14.07.2022

20:59

0

Autor: I. P.

Evropski sud pravde doneo odluku

„Ikonični“ grčki proizvod: Danska izgubila sudski spor zbog fete (FOTO)
greek-salad-2104592_1920 - Copyright Pixabay

Evropski sud pravde odlučio je u četvrtak da je Danska prekršila zakon EU dozvoljavajući danskim kompanijama da prodaju sir pod nazivom „feta“ van EU.

Feta sir se već dvadeset godina smatra proizvodom zaštićene oznake porekla. Ova oznaka znači da je feta zaštićeni proizvod koji se može proizvoditi samo u Grčkoj, a sirevi koji nisu proizvedeni u toj zemlji prema posebnim smernicama ne mogu da budu označeni kao feta od strane drugih zemalja EU.

Tužbu protiv Danske sudu je iznela Evropska komisija, koju su pre tri godine podržale Grčka i Kipar.

U to vreme, Grčka je zvanično zatražila od Evropske komisije da istraži upotrebu reči feta u Danskoj. 

Feta je „ikonični“ grčki proizvod, saopštilo je tada grčko ministarstvo poljoprivrede, dodajući da je Danska „odbila da sarađuje“ po propisima Evropske unije.

Grčka je tvrdila da je ta zemlja takođe dozvolila danskim proizvođačima da proizvode „imitaciju fete" i da izvoze „imitaciju sireva iz EU“ u zemlje koje nisu članice EU.

Evropski sud je u četvrtak zvanično saopštio da se termin „feta" može koristiti samo za sir proizveden u Grčkoj u skladu sa striktnim smernicama, jer je reč o proizvodu sa zaštićenom oznakom porekla.

Danska je priznala da su njeni sirevi bili označeni kao feta, ali je tvrdila da prodaja proizvoda u zemlje van EU ne predstavlja kršenje zakona, jer se ne pominje izvoz. Međutim, najviši sud EU je u četvrtak utvrdio da je izvoz takođe uključen u zakone o ZOP.

 
Pixabay
 

 

Feta je mrvljivi, meki beli sir sa oštrim ukusom. Nastaje stavljanjem mešavine podsirenog mleka u drvenu burad. Sirova smeša je veoma kompaktna i mora da se iseče da bi stala u burad. Naziv feta, grčki za „paretu“, najverovatnije potiče iz ove prakse.

Sir koji liči na fetu pominje se u Homerovoj „Odiseji“. U ovom drevnom književnom delu, Kiklop Polifem je opisan kao pastir koji živi u pećini punoj sira i mleka uzetih iz njegovog stada.

Feta se najčešće pravi od mešavine ovčijeg i kozjeg mleka, ali postoje varijacije u proizvodnji, jer se može napraviti i samo od ovčijeg mleka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike