Šangaj proglasio pobedu nad koronom, Peking ublažava mere

25.06.2022

09:24

0

Nema više karantina

Šangaj proglasio pobedu nad koronom, Peking ublažava mere
šangaj - Copyright AP Photo/Andy Wong

Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je danas da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi od ponedeljka.

Vlasti Šangaja proglasile su pobedu nad ovim virusom pošto u tom gradu, prvi put u poslednja dva meseca, nije bilo prijavljenih slučajeva.

Dva velika grada bila su među nekoliko kineskih metropola koje su uvele ograničenja kako bi zaustavile širenje omikron varijante kovida 19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida 19, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna.

Chen Jianli/Xinhua via AP
 

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno PCR testiranje svakog vikenda do kraja jula, a obedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem delu grada.

Predsednik Komunističke partije Šangaja Li Ćijang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti „pobedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida 19 primenom uputstava kineskog predsednika Si Ðinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije „potpuno efikasne“.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike