Kraj - "pukla" Šri Lanka! U 21. veku jedna država sveta načisto propala, goriva dovoljno za jedan dan!

04.07.2022

07:05

0

Šri Lanka je prošle nedelje obustavila prodaju benzina i dizela za obična vozila jer nema deviza da plati uvoz goriva, hrane i lekova

Kraj - "pukla" Šri Lanka! U 21. veku jedna država sveta načisto propala, goriva dovoljno za jedan dan!
šri lanka - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Ministar energetike Šri Lanke Kančana Vidžesekera izdao je oštro upozorenje zbog zaliha goriva u zemlji koja je suočena sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih više od 70 godina.

Vidžesekera je izjavio u nedelju da je državi ostalo dovoljno benzina za manje od jednog dana uobičajene potražnje, prenosi danas britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

On je takođe rekao da se ne očekuje da će naredna pošiljka benzina stići u zemlju za više od dve nedelje.

Šri Lanka je prošle nedelje obustavila prodaju benzina i dizela za obična vozila jer nema deviza da plati uvoz goriva, hrane i lekova.

Vidžesekera je rekao novinarima da zemlja ima 12.774 tone dizela i 4.061 tonu benzina u svojim rezervama.

- Sledeća pošiljka benzina se očekuje između 22. i 23. jula - dodao je on.

Bilo je predviđeno da jedna pošiljka dizela stigne za vikend, međutim ministar je upozorio da zemlja nema dovoljno novca da plati planirani uvoz goriva i sirove nafte.

Prema njegovim rečima, centralna banka Šri Lanke može da obezbedi samo 125 miliona dolara za kupovinu goriva, daleko manje od 587 miliona dolara potrebnih za planirane isporuke.

Vidžesekera je naveo da zemlja ima dug od 800 miliona dolara prema sedam dobavljača za kupovine koje je obavila ranije ove godine.

Stručnjaci kažu Šri Lanka prva zemlja koja je preduzela drastičan korak obustave prodaje benzina običnim ljudima još od naftne krize 1970-ih, kada je gorivo bilo racionisano i u SAD i u Evropi.

Tim Međunarodnog monetarnog fonda je prošlog četvrtka zaključio novu rundu pregovora sa Šri Lankom o pomoći od tri milijarde dolara. Mada sporazum još nije postignut, tim MMF-a je u saopštenju naveo da je postignut "značajan napredak u definisanju paketa makroekonomskih i strukturnih politika" i da je „bio svedok problema sa kojima se trenutno suočava narod Šri Lanke, posebno siromašni i ranjivi delovi društva koji su nesrazmerno pogođeni krizom“.

Zbog nedostatka novca zvaničnici ove zemlje uputili su se Rusiju i Katar, koji su veliki proizvođači energenata, u nastojanju da obezbede jeftine isporuke nafte.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike