Evropa ostaje bez Fejsbuka i Instagrama? Nova naredba o privatnosti korisnika dodatno zategla odnose sa SAD!

09.07.2022

10:17

0

Odlukom irskog regulatora ukida se poslednje pravno sredstvo Mete sa prenos podataka u Ameriku

Evropa ostaje bez Fejsbuka i Instagrama? Nova naredba o privatnosti korisnika dodatno zategla odnose sa SAD!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropljani rizikuju da se ovog leta ugase servisi društvenih medija Fejsbuk i Instagram, pošto je irski regulator privatnosti ponovio svoju naredbu da se zaustavi protok podataka kompanije Meta iz Evrope u Sjedinjene Američke Države.

Irska Komisija za zaštitu podataka u četvrtak je obavestila svoje kolege u Evropi da će onemogućiti da Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Fejsbuk, šalje korisničke podatke iz Evrope u SAD.

Prema nacrtu odluke irskog regulatora, time se ukida poslednje pravno sredstvo Mete za prenos podataka u SAD nakon nekoliko godina žestokih sudskih borbi između američkog tehnološkog giganta i evropskih aktivista za zaštitu privatnosti.

Profimedia
 

Evropski sud pravde poništio je 2020. sporazum EU-SAD o protoku podataka pod nazivom Štit privatnosti (Privacy Shield) zbog straha od prakse nadzora u SAD. Presudom je otežano korišćenje drugog pravnog alata koji Meta i mnoge druge američke firme koriste za prenos ličnih podataka u SAD, a koje se nazivaju standardne ugovorne klauzule (SCC). Ovonedeljna odluka iz Irske znači da je Fejsbuk primoran da prestane da se oslanja i na SCC.

Meta je više puta upozoravala da bi takva odluka onemogućila mnoge njene usluge u Evropi, uključujući Fejsbuk i Instagram.

- Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ne budemo u mogućnosti da se i dalje oslanjamo na SCC-ove ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u SAD, u Evropi verovatno nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram - navodi se u podnesku Mete predatom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti u martu ove godine.

Pixabay
 

Irska naredba o blokiranju, ako je potvrde grupe evropskih nacionalnih regulatora za zaštitu podataka, verovatno će uzdrmati i širu poslovnu zajednicu, koja se pitala kako kako će nastaviti da šalje podatke iz Evrope u SAD nakon presude najvišeg suda EU izrečene 2020. godine.

EU i SAD su usred pregovora o novom sporazumu za prenos podataka koji bi omogućio kompanijama kao što je Meta da nastave da isporučuju podatke preko Atlantika, bez obzira na irsku naredbu. Brisel i Vašington dogovorili su se u martu o preliminarnom ugovoru na političkom nivou, ali su pregovori o pravnim pojedinostima i malo je verovatno da će konačni dogovor biti postignut pre kraja godine.

Portparol irske Komisije za zaštitu podataka potvrdio je da je nacrt odluke poslat drugim evropskim regulatorima privatnosti, koji sada imaju mesec dana da daju svoj doprinos, ali nije želeo da priča o detaljima odluke.

- Ovaj nacrt odluke, koji podleže razmatranju evropskih organa za zaštitu podataka, odnosi se na sukob zakona EU i SAD koji je u procesu rešavanja. Pozdravljamo dogorvo EU-SAD o novom zakonskom okviru koji će omogućiti nastavak prenosa podataka preko granica, a očekujemo da će nam ovaj okvir omogućiti da porodice, zajednice i privrede ostanu povezani - rekao je portparol Mete.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike