Talibani iskopali belu "tojotu" koju je koristio njihov vođa: Bila je sakrivena 20 godina, a evo koju priču krije (FOTO)

07.07.2022

18:20

0

Autor: N. Pavlović

Pronađena je duboko u pesku

Talibani iskopali belu "tojotu" koju je koristio njihov vođa: Bila je sakrivena 20 godina, a evo koju priču krije (FOTO)
talibani-tojota-omar - Copyright Profimedia

Talibani su iskopali belu "tojotu korolu" koju je njihov nekadašnji vođa koristio za bekstva, a pronađena je duboko u pesku, gde je provela više od 20 godina.

Visoki zvaničnik talibana Anas Hakani, inače brat aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Avganistana, postavio je sliku nasmejanih radnika koji su iskopali vozilo.

- Čovek koji je putovao ovim automobilom je učestvovao u nekim od najčudesnijih događaja u istoriji. Oslanjao se na svemoćnog Boga, komandovao je talibanskim snagama u neravnopravnom ratu protiv desetina zemalja koje su nas osvajale, i pobedio. Ovaj spomenik... bi trebalo čuvati u nacionalnom muzeju - poručio je on.

Veruje se da se nekadašnji vođa, mula Muhamed Omar, koji je osnovao talibanski pokret 1994. godine i carovao njime do 2013, otarasio "tojote" nakon što je morao 2001. da beži iz Kandahara pred snagama predvođenim SAD.

Iako mu je glava bila ucenjena na 10 miliona dolara, američka vojska nikada nije uspela da ga uhvati.

Kako se navodi, njegov sin Omar, današnji ministar odbrane, naložio je da se automobil iskopa.

- U dobrom je stanju - naveo je jedan muškarac.

Profimedia
 

Biograf mule Omara, Bet Dam, navela je za "Gardijan" da je on sledbenicima rekao da sklope mir sa Amerikancima nakon što on pobegne.

- Omar je koristio ovaj automobil tokom istorijskih trenutaka za postizanje mira. Kada je ušao u "tojotu", većina njegovih ljudi se predala. Tada je on odlučio da pobegne na zemlju njegovog dede. Nisam znala za sakrivanje vozila, ali sam sigurna da se nisu osećali bezbedno jer, čim je počeo lov na talibane, auto je zakopan i Omar je otišao u "ilegalu" - navela je ona.

Profimedia
 

Omar je ostatak života proveo u skrovištu, ali na vrlo maloj udaljenosti od američkih baza.

Jednom prilikom su američke snage čak pretresle kuću u kojoj se krio, ali nisu našle ulaz u tajnu prostoriju.

Preminuo je 2013, ali su talibani njegovu smrt potvrdili tek dve godine kasnije. On je još 2001. ključnu vlast preneo na svoje zamenike, kada se otisnuo u bekstvo.

U to vreme, talibani su pokušali da se predaju prozapadnoj vladi u Kabulu, koju je predvodio Hamid Karzai, ali Amerikanci nisu prihvatili njihove uslove.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike