Boris Džonson podneo ostavku: Objasnio pod kojim uslovima će otići s mesta premijera!

07.07.2022

13:06 >> 15:03

0

Do sada je vladu Borisa Džonsona napustilo više od 50 zvaničnika vlade, među kojima petoro ministara

Boris Džonson podneo ostavku: Objasnio pod kojim uslovima će otići s mesta premijera!
dzonson ostavka uzivo copy - Copyright Profimedia/Hollie Adams/Pool via AP

Britanski premijer Boris Džonson pristao je danas da podnese ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke, a njegovo obraćanje pred novinarima iz celog sveta okupljenim pred razidencijom u Dauning stritu očekivalo se celog dana, da bi se konačno obratio u 12.30 po londonskom vremenu.

Kako pišu britanski mediji, Džonson će ostati premijer do jeseni, dok će novi lider konzervativaca biti izabran ovog leta. 

Očekuje se da će novi premijer biti imenovan pre konferencije torijevaca koja je zakazana za oktobar.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

Odluka o ostavci na mesto lidera stranke usledila je nakon što su u poslednja tri dana mnogi zvaničnici u vladi napustili svoje pozicije, kivni zbog premijerovog neozbiljnog pristupa.

Posle ministara zdravlja i finansija, Sadžida Džavida i Rišija Sunaka, koji su ostavke podneli u utorak u razmaku od samo 10 minuta, vladu Borisa Džonsona napustili su i ministar za Vels Sajmon Hart, ministar za Severnu Irsku Brendon Luis i ministarka obrazovanja Mišel Donlan.

Do sada je vladu Borisa Džonsona napustilo više od 50 zvaničnika vlade, među kojima petoro ministara.

15.04 - Zaharova: Džonsona pogodio bumerang koji je sam bacio

Britanskog premijera Borisa Džonsona je pogodio bumerang koji je sam bacio, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ističući da je on kovač sopstvenog pada.

- Predali su ga njegovi saborci - naglasila je Zaharova, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, Džonsonov pad je simptom propadanja Zapada, koji razdire politička, ideološka i ekonomska kriza.

- Pouka priče je - ne pokušavajte da uništite Rusiju. Možete slomiti zube o nju i onda se zadaviti njima - rekla je Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

14.53 - Martin: Irska i Velika Britanija sada imaju priliku za popravku odnosa

Irska i Velika Britanija sada imaju priliku da poprave odnose koji su u poslednje vreme zategnuti Bregzitom, izjavio je danas irski premijer Majkl Martin, nakon ostavke britanskog kolege Borisa DŽonsona.

- Dok smo premijer Džonson i ja aktivno radili zajedno, nismo se uvek slagali, a odnosi između naših vlada bili su u poslednje vreme zategnuti i imali su izazove - poručio je Martin, prenosi agencija Rojters.

14.44 - Ambasador Rusije u Britaniji: Još je rano za procene na koji način će Džonsonova ostavka uticati na odnose Moskve i Londona

14.40 - Tras: Ispravna odluka

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras ocenila je danas da je Boris Džonson doneo dobru odluku što je podneo ostavku.

Kako je rekla, sada im je potrebna smirenost i jedinstvo, kako bi nastavili da vladaju, dok se pronađe novi lider.

14.09 - Volodin: Odlazi klovn i pokrovitelj Zelenskog

Britanski premijer u ostavci Boris Džonson, bliski prijatelj i pokrovitelj Vladimira Zelenskog, jedan je od glavnih ideologa rata protiv Rusije koji treba da se vodi „do poslednjeg Ukrajinca“, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

- Odlazi klovn... Bliski prijatelj i pokrovitelj Zelenskog, premijer Velike Britanije Boris Džonson, prinuđen je da napusti svoju funkciju. Bez obzira na sve svoje napone i napore, nije uspeo da se sačuva - napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, Boris Džonson „stoji iza granatiranja ruskih gradova, Belgoroda i Kurska“.

- Britanski podanici to treba da znaju - napisao je Volodin.

14.07 - Ključne tačke Džonsonovog obraćanja

U nastavku su pobrojane najvažnije stvari koje je Džonson rekao tokom obraćanja.

- Raspored izbora novog premijera biće objavljen sledeće nedelje

- „Dugo sam čekao da donesem odluku jer sam želeo da lično ispunim volju birača", rekao je premijer, dodajući  da smatra da je njegova dužnost i obaveza da uradi ono što je obećao

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
Boris Džonson

- Rekao je da je izuzetno ponosan na svoja dostignuća, uključujući okončanje Bregzita, izvođenje Velike Britanije iz pandemije i vođenje Zapada u suprotstavljanju Vladimiru Putinu posle pokretanja vojne operacije u Ukrajini

- Džonson je rekao da je pokušao da ubedi kolege da bi bilo „ekscentrično" promeniti vladu u vreme nemira na istoku Evrope, kao i da žali što nije bio uspešan u tome

13.51 - Škotska premijerka: Džonson ne može ostati premijer

Škotska premijerka Nikola Sterdžen izjavila je danas da britanskom premijeru Borisu Džonsonu ne bi trebalo dozvoliti da ostane na tom poslu i dodala da bi opšti izbori bili u interesu te zemlje.

- Teško mi je da poverujem da bi neko mogao da predloži da on ostane na mestu premijera još tri do četiri meseca - navela je Sterdžen u televizijskoj izjavi, prenosi Rojters.

Upitana o opštim izborima, ona je ocenila da bi njihovo održavanje u ovom trenutku bilo „u interesu Velike Britanije kao celine", ali je i dodala da je malo verovatno da će do izbora doći, navodi Rojters.

13.45 - Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras izjavila je da je Boris Džonson doneo pravu odluku

 

 

- Premijer je doneo ispravnu odluku. Vlada pod Borisovim vođstvom imala je mnoga dostignuća - okončanje Bregzita, sprovođenje vakcinacije i podršku Ukrajini. Sada su nam potrebni smirenost i jedinstvo kako bismo vladali dok se nađe novi lider - napisala je Tras na Tviteru.

13.40 - Džonson posle govora ispraćen aplauzom

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
Boris Džonson

- Želim da znate koliko sam tužan što odustajem od najboljeg posla na svetu - kazao je Džonson.

Svoje obraćanje premijer je završio rečima da će se, dok se ne nađe njegova zamena, služiti interesima javnosti.

- Biti premijer je poučno samo po sebi - proputovao sam sve delove Velike Britanije i upoznao sam toliko ljudi koji poseduju tako neograničenu britansku originalnost i koji su spremni da se pozabave starim problemima na nove načine. Čak i ako sada stvari ponekad mogu izgledati mračne, naša zajednička budućnost je zlatna - rekao je Džonson, koji se nakon ovoga povukao i ispraćen je aplauzom.

13.37 - Premijer se zahvalio britanskoj javnosti

- Iznad svega, želim da se zahvalim vama, britanskoj javnosti, na ogromnoj privilegiji koju ste mi dali - kazao je Džonson i dodao da će javnost biti uslužna od sada dok novi premijer ne bude na mestu.

 

 

13.35 - Džonson: Služiću Velikoj Britaniji do izbora novog lidera

Džonson je pred okupljenim novinarima rekao da bi proces izbora novog lidera trebalo da počne sada i da će raspored biti objavljen sledeće nedelje.

- Jasno je da je sada volja parlamentarne Konzervativne stranke da se izabere novi lider stranke, a samim tim i novi premijer - kazao je on.

 

 

- Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva - dodao je Džonson.

13.30 - Džonson izašao pred novinare okupljene ispred Dauning strita

Za nekoliko trenutaka čućemo premijera Borisa Džonsona kako daje izjavu, gde se očekuje da će reći da podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke.

 

 

13.25 - Endru Stivenson imenovan za ministra bez portfelja

13.22 - Džonson je imenovao Šajleša Varu za novog ministra za Severnu Irsku

13.16 - Londonska berza ojačala uoči Džonsonove ostavke

Referentni indeks Londonske berze FTSE 100 porastao je za 1,12 procenata nakon najava više britanskih medija da će premijer dati ostavku. Na tržištu obveznica, prinos na britanske 10-godišnje državne dužničke hartije je porastao na 2,181 odsto.

12.51 - Lider laburista Kir Starmer kazao je da će, ako Džonson ne podnese ostavku, podneti zahtev za glasanje o nepoverenju

AP Photo/Matt Dunham, Pool
Kir Starmer

12.15 - Ambasadroka Srbije u Britaniji: Razlog krize je veliki pad životnog standarda

Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović, ocenila je da je razlog duboke krize vlade britanskog premijera Borisa Džonsona veliki pad životnog standarda građana.

12.07 - Džonson obavestio kraljicu o odluci da podnese ostavku

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je sa britanskom kraljicom Elizabetom II uoči predstojeće objave o svom planu ostavke, izjavila danas zamenica političkog urednika ITV Anuška Astana.

11.45 - Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras prekinula je put u Indoneziju na sastanak G20 i vraća se u London

Olivier Douliery/Pool via AP
Liz Tras

Navodi se da priprema izjavu za medije i da će se uskoro obratiti.

10.25 - Britanski mediji: Džonson danas podnosi ostavku

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je danas sa predsednikom Torijevaca i odlučio je da podnese ostavku, javljaju britanski mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike