Čuo se sa kraljicom pred ostavku: Džonson razgovarao sa Elizabetom II

07.07.2022

10:07

0

Autor: 24sedam

Premijerova odluka da se povuče sa mesta lidera Konzervativne stranke usledila je nakon što je do srede uveče više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata

Čuo se sa kraljicom pred ostavku: Džonson razgovarao sa Elizabetom II
dzonson-kraljica AP - Copyright AP Photo/Alastair Grant, Pool

Premijer Velike Britanije Boris Džonson razgovarao je sa britanskom kraljicom Elizabetom II uoči predstojeće objave o svom planu ostavke, izjavila danas zamenica političkog urednika ITV Anuška Astana.

Bakingemska palata odbila je, međutim, da komentariše da li je britanska kraljica imala bilo kakvu komunikaciju jutros sa Džonsonom, preneo je Bi-Bi-Si.

Bi-Bi-Si navodi da će Džonson podneti ostavku na mesto lidera konzervativaca, dok će ostati na mestu premijera do jeseni.

Kraljica Elizabeta II se nalazi u zamku Vindzor, a prema zvaničnim informacijama, ona je sinoć telefonom razgovarala sa Džonsonom, u okviru uobičajene sedmične komunikacije.

Džonsonova odluka usledila je nakon što je do srede uveče više od 50 ministara i pomoćnika podnelo ostavke za samo 24 sata.

Državnici su počeli da podnose ostavke nakon što je Dauning strit insistirao da premijer nije znao za optužbe o neprikladnom ponašanju poslanika Pinčera iz 2019. godine pre nego što mu je u februaru dodelio funkciju.

Lider opozicije: Džonsonova ostavka je dobra vest za Britaniju

Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer izjavio je danas da je ostavka Borisa Džonsona dobra vest za zemlju.

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Za zemlju je dobra vest da je Boris Džonson podneo ostavku na mesto premijera, naveo je on u saopštenju, preneo je britanski list "Gardijan".

- To je, međutim, trebalo da se dogodi odavno, on je uvek bio nesposoban za obavljanje funkcije premijera - istakao je Starmer.

On je odgovoran za laži, skandale i prevare velikih razmera, dodao je lider laburista.

A svi oni koji su bili saučesnici treba da se stide, naveo je Starmer.

On je naglasio da su torijevci doveli do haosa u zemlji tokom najgore krize vezane za povećanje troškova života u poslednjih nekoliko decenija.

I oni sada ne mogu da se pretvaraju da su oni ti koji će to rešiti, naveo je Starmer.

Nije potrebno da promenimo vrh torijevaca, potrebna nam je odgovarajuća promena vlade, naglasio je on i dodao da je Britaniji potreban novi početak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike