Austrijski političari protiv sankcija Rusiji: Evropa je time pucala u sopstveno koleno

07.07.2022

11:26

1

Autor: 24sedam

Čap je ukazao na to da je Zelenski okružen američkim savetnicima i da radi samo ono što mu kažu

Austrijski političari protiv sankcija Rusiji: Evropa je time pucala u sopstveno koleno
AP22131511227195 - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sankcije Evrospke unije protiv Rusije pucanj su u sopstveno koleno i Austrija bi trebalo da odustane od njih, smatraju bivši šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Jozef Čap i nekadašnji šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke (FPO) Peter Vestentaler.

„Sive eminencije“ u svojim partijama ukazuju da se sankcijama samo doprinosi povećanju siromaštva u Austriji i drugim evropskim zemljama, dok one u Rusiji ne pokazuju efekte.

- Treba nešto učiniti da se završi ovaj rat. Polako se raspada solidarnost sa Ukrajinom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo bi nekada da da svoj doprinos, a ne samo da sluša ono što mu nalažu SAD - podvukao je Čap u diskusiji na televiziji „Oe24“.

On je ukazao na to da je Zelenski okružen američkim savetnicima i da radi samo ono što mu kažu i ocenio da bi u Ukrajini trebalo primeniti ono što je predlagano u martu, a to je da ta zemlja bude neutralna i ne pristupi NATO.

- To je jedini način, jer u suprotnom dobijamo globalni požar, koji vodi ka masovnoj nezaposlenosti u Evropi, a imaćemo i talas migranata iz Afrike - ocenio je on.

- Sve to vodi ka tome da upadamo u ekonomsku i ekološku krizu. To je ekonomski rat koji vode Amerikanci u želji da imaju vlast nad svetom namećući nam svoj preskupi gas - naglasio je Čap.

Takođe je kritikovao i predsednika Rusije Vladimira Putina, tvrdeći da ono što radi vodi njegovu zemlju u geopolitičku propast.

Tanjug/Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Čap je naglasio da bi on odustao od sankcija, jer one ne donose ništa.

Ukazao je na to da je EU podeljena i da istočna Evropa, potpomognuta SAD, ne želi da izazove podele u Rusiji, već da je oslabi.

Vestentaler je naglasio da u Moskvi ne osećaju ekonomsku krizu zbog sankcija, da svoj gas sada prodaju skuplje u druge delove sveta.

Kritikovao je austrijsku vladu zbog ponašanja u trenutnoj krizi i upitao što je susedna Švajcarska pošteđena krizom.

- Imamo suseda koji nije u EU, a to je Švajcarska. Tamo je inflacija sada tri odsto, a kod nas 8,7 procenata. Franak je stabilan, a evro postao mekana valuta. Švajcarska je povukla 1.080 tona svog zlata iz inostarnstva, a Austrija 280 tona. Tamo je javni dug 27,5 odsto, a Austrije 87,4 procenata“, naveo je on.

Vestentaler je ocenio da je samo pitanje vremena kada će stanovništvo Austrije postaviti pitanje zašto je zemlja još u EU, koja, kako kaže, više nije mirovna, već ratna unija.

Takođe je upitao zašto mađarski ministar može da otputuje u Rusiju i obezbediti sigurno snabdevanje svoje zemlje gasom, a austrijski kancelar se nakon posete Moskvi vraća bez takvog rezultata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike