Nakon nemilosrdnih prozapadnih sankcija Moskvi: Ruska Duma izglasala krucijalan zakon!

05.07.2022

20:53

0

Paketom amandmana na krivični zakonik predviđena je kazna do osam godina zatvora za "poverljivu saradnju" sa stranim organizacijama

Nakon nemilosrdnih prozapadnih sankcija Moskvi: Ruska Duma izglasala krucijalan zakon!
The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP

Ruski poslanici danas su usvojili zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo, a od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

Zakon koji je tek u drugom čitanju izglasan u Dumi, Donjem domu parlamenta, jedan je od nekoliko na kojima je vlada radila dok se Rusija suočavala sa posledicama strogih i obimnih zapadnih sankcija.

- Aktuelno zakonodavstvo praktično ne reguliše prekogranični prenos ličnih podataka, što predstavlja značajnu pretnju u sadašnjoj spoljnopolitičkoj situaciji - navodi se u obrazloženju podnetom uz predlog zakona.

Autori zakona tvrde da više od 2.500 entiteta registrovanih u Rusiji barataju ličnim podacima građana i prenose ih u druge zemlje, uključujući i neprijateljski nastrojene države koje su Moskvi uvele sankcije.

Rusija je označila političke protivnike predsednika Vladimira Putina kao "ekstremiste" i veliki broj njih je lišen slobode.

Paketom amandmana na krivični zakonik predviđena je kazna do osam godina zatvora za "poverljivu saradnju" sa stranim organizacijama ili zbog deljenja informacija koje bi mogle da se iskoriste protiv Rusije.

Novim zakonom se uvodi maksimalna četvorogodišnja zatvorska kazna za "ponovljeno javno prikazivanje simbola nacizma ili drugih ekstremističkih organizacija", a Rusi koji učestvuju u vojnim akcijama "suprotno interesima Ruske Federacije" mogu biti kažnjeni do 20 godina zatvora.

Predlog zakona bi "poboljšao efikasnost sistema za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje kriminalnih aktivnosti koje se sprovode u cilju podrivanja temelja ustavnog sistema, odbrambenih sposobnosti zemlje i državne bezbednosti", navodi se u obrazloženju priloženom uz tekst novog zakona.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti