„Nemoguće je sankcionisati rusko zlato": Investitor ismejao planove Zapada i prevideo krizu nezamislivih razmera

26.06.2022

11:59

0

Bivši bankar sa Volstrita upozorio je da bi zapadne berze mogle da propadnu ukoliko bi stvarno došlo do zabrane uvoza najvrednijeg plemenitog metala

„Nemoguće je sankcionisati rusko zlato": Investitor ismejao planove Zapada i prevideo krizu nezamislivih razmera
profimedia-0642490705 - Copyright Profimedia

Sankcije su neefikasan i nepraktičan instrument jer uvek imaju neželjene posledice koje negativno utiču na zemlje koje ih nameću, rekao je investitor i autor knjige „Planet Ponzi" Mičel Fajerštajn u intervjuu za RT.

Govoreći o poslednjoj zabrani SAD i Velike Britanije na transakcije koje uključuju ruske zlatne rezerve, on je rekao da je nemoguće sankcionisati zlato ruske Centralne banke. Prvo, zato što je ruska centralna banka kupac zlata, a ne prodavac. Drugo, proces „rafinisanja" za proizvodnju zlatnih poluga ili novčića lako se replicira. „Rusko“ zlato se lako može istopiti, odneti u drugu rafineriju, ispitati i preliti u poluge i ponovo prodati, rekao je on.

- Berze i tržišta ne navode gde je ruda zlata iskopana ili rafinisana, niti ih je briga. Dokazati ovo bilo bi nemoguće. Jedini zahtev kupca jeste da sertifikat o minimalnom testu potvrđuje čistoću 0,995 i tačnu težinu - kazao je on.

Fajerštajn je takođe napomenuo da sve sankcije na zlato mogu zaobići i da će se to lako postići, dok centralne banke, uključujući i rusku, imaju takozvani „suvereni imunitet“.

- Zlato je valuta više od 6.000 godina i uvek će biti - rekao je Fajerštajn.

- Prema tome, od 2013. predviđam kako će kriza duga i poverenja Zapada, koja je počela 2008, dovesti do kraja hegemonije američkog dolara. Kina, Rusija ili Indija pokrenuće novu valutu koja će biti podržana i zamenljiva za zlato, srebro, naftu ili pšenicu. U tom trenutku dekretne valute postaće bezvredne, a dolar će izgubiti status rezerve - dodao je.

Bivši bankar sa Volstrita upozorio je da bi, ukoliko Zapad zabrani rusko zlato, zapadne berze mogle da propadnu, a da bi cene zlata mogle da skoče u nebo. Ovo bi bilo slično neuspehu teško izmanipulisanih ugovora o niklu na Londonskoj berzi metala, što je izazvalo „neuspeh razmene“ nikla i masivne pozive za maržu.

Profimedia
 

- Smanjenje cena fjučersa zlata koje je u toku ogromno je u poređenju sa niklom i izazvalo bi globalnu finansijsku krizu ili paniku, koja bi bila katastrofalna - upozorio je ekspert.

Prema Fajerštajnu, Azija, Indija i Bliski istok verovatno će ignorisati zapadne sankcije Moskvi, jer bi verifikacija zlatne transakcije između Rusije i Kine, Irana, Indije, Brazila, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili afričkih država od strane Vašingtona bila malo verovatna.

Tri kontinenta „će se odupreti ili ignorisati sankcije koje je uveo Zapad, ubrzavajući kraj dolara kao svetske rezervne valute i produbljujući podelu između Istoka i Zapada“.

Sankcije uvek imaju „efekat bumeranga“, zaključio je Fajerštajn.

- U stvari, za svoje četiri decenije u globalnim finansijama, ne sećam se nijednog slučaja gde su sankcije bile uspešne - rekao je on, ukazavši i na nenamerne posledice „ruskih sankcija“, kao što su rekordna inflacija u svetu u cenama energenata i hrane, nestašica hrane i glad u Africi, ogromni dugovi koji se ne mogu otplatiti, devalvacija valute (krađa sadržaja srebra u rimskim denarima - rimski srebrni novčići), masovna cenzura i druge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike