Tržište nekretnina eksplodiralo u Grčkoj! Među strancima najviše kupaca iz Nemačke!

05.07.2022

21:12

0

Autor: I. P.

Podaci pokazuju da Nemci imaju i najveći budžet, sa prosečnom kupovinom vrednom blizu 350.000 evra

Tržište nekretnina eksplodiralo u Grčkoj! Među strancima najviše kupaca iz Nemačke!
profimedia-0653976192 - Copyright Profimedia

Nemci su se popeli na prvo mesto među stranim kupcima kuća u Grčkoj, trošeći sve veće iznose na nekretnine na plaži u oblastima kao što su Krit i Jonska ostrva.

Podaci kompanije Elkis, vodećeg provajdera usluga nekretninama specijalizovanog za luksuzne kuće za odmor, pokazuju da se prodaja kuća nemačkim državljanima utrostručila u prvoj polovini ove godine, u odnosu na 2021.

Ovo stavlja Nemce na prvo mesto među kupcima, iznad investitora iz drugih evropskih zemalja, kao što su Holandija, Belgija i Velika Britanija.

Podaci iz Elkisa pokazuju da Nemci imaju i najveći budžet, sa prosečnom kupovinom vrednom blizu 350.000 evra.

Ova cifra predstavlja povećanje od oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu , ističe izvršni direktor Elkisa Giorgos Gavriilidis.

- Grčka nudi izuzetnu vrednost i investitori to sve više vide. Preizgrađene obale u zemljama poput Španije i veoma visoke cene u drugim mediteranskim zemljama guraju kupce da traže druge kvalitetne alternative i okreću se našoj zemlji. Uprkos izazovima koje je doneo rat u Ukrajini i inflatorni pritisak, potražnja za kućama ostaje solidna i očekujemo da će se to nastaviti“, rekao je Gavriilidis.

Potražnja za kućama dovodi do povećanja cena nekretnina u Grčkoj

Cene nekretnina u Grčkoj porasle su na nivo bez presedana u 2022. sa Atinskom rivijerom i Kikladima koji su predvodili oporavak tržišta nekretnina nakon COVID-a.

Prema Spitogatosu, vodećoj aplikaciji koja se koristi u Grčkoj za traženje nekretnina, južna predgrađa Atine su najskuplja područja za kupovinu imovine.

Prosečna cena duž Atinske rivijere, obale duž Saronskog zaliva nedaleko od glavnog grada Grčke, iznosi 3.067 evra po kvadratnom metru, što je povećanje od 10,9 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Potražnja za nekretninama na Atinskoj rivijeri takođe je podstakla cene u susednom Pireju, gde je zabeležen rast od 11,9 odsto. Cene u centru Soluna porasle su za 11,7 odsto.

Kikladi su druga najskuplja oblast za kupovinu imovine u Grčkoj. Cena je u drugom kvartalu 2022. porasla za 6,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prosečan dom na Kikladima košta 2.887 evra po kvadratnom metru, što ovaj region čini drugim najskupljim u Grčkoj. Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike