Grčka u teškoj borbi sa požarima: Samo u jednom danu vatrogasci gasili 52 vatrene stihije

05.07.2022

07:14

0

Prema podacima Vatrogasne službe, samo u ponedeljak su izbila 52 požara

Grčka u teškoj borbi sa požarima: Samo u jednom danu vatrogasci gasili 52 vatrene stihije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slabljenje vetra tokom noći pomoglo je grčkoj vatrogasnoj službi da obuzda nekoliko požara u različitim delovima zemlje, iako jutros vatrogasci još uvek vode bitku sa vatrenom stihijom u Fokidi i na Peloponezu.

Prema podacima vatrogasne službe, samo u ponedeljak su izbila 52 požara, izazvana jakim vetrom i visokim temperaturama, prenosi grčki list Katimerini.

Jedan od tih je požar u podnožju planine Parnasos u Fokidi, gde vatra i danas gori kroz područje pod maslinjacima i deli se na više frontova dok se probija ka moru.

- Tokom noći pomoglo nam je slabljenje vetrova. Zabrinuti smo zbog fronta od Itee do Agie Eftimije - rekao je zamenik guvernera Jorgos Delmozos.

On je dodao da se danas očekuje pojačana vazdušna podrška u daljem suzbijanju požara.

Kako je saopšteno iz vatrogasne službe, na gašnjenju požara je angazovano 140 vatrogasaca sa 43 vozila, dok iz vazduha pomažu četiri aviona i helikopter.

Avioni za gašenje požara takođe su angažovani u Kranidi u Argolidi na severnom Peloponezu, gde je u ponedeljak morao da bude evakuisan hotel.

Na tom području trenutno deluju 63 vatrogasca, 18 vozila, dva aviona i helikopter.

Borba sa požarom je i u okrugu Iliji na Peloponezu, a u ponedeljak vatra se približila selu Lata, gde je izdato naređenje za evakuaciju, a na gašenju učestvuje 195 vatrogasaca sa 48 vozila, kao i letelica.

Još jedan požar koji je juče izbio na Svetoj Gori u šumovitoj oblasti je lokalizovan, a na licu mesta delovao je helikopter iz vazduha, dok se na terenu bori još 46 vatrogasaca i 16 vozila.

Očekuje se još jedan težak dan, jer prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, na snazi je upozorenje na povećan rizik od šumskih požara četvrti dan zaredom.

U ponedeljak popodne izbio je požar na Zakintosu, u šumovitoj oblasti u oblasti Kambi, na severnoj strani ostrva, koji gasi 30 vatrogasaca sa 12 vozila, avionom i dva helikoptera.

Posebna opreznost biće potrebna i danas, jer se veoma visok rizik od požara predviđa u regionima Atike, Centralne Grčke, Peloponeza, Zapadne Grčke i Severnog Egeja, navodi Katemerini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike