Milijarder objasnio zašto su se sankcije obile o glavu SAD: Sve liči na vreme pre Drugog svetskog rata, stav jedne sile biće odlučujući

23.06.2022

16:54

0

Osnivač najvećeg svetskog hedž fonda, rekao je da mere ne uspevaju, ali da Vašington nema drugih opcija

Milijarder objasnio zašto su se sankcije obile o glavu SAD: Sve liči na vreme pre Drugog svetskog rata, stav jedne sile biće odlučujući
profimedia-0694748502 - Copyright Profimedia

Sankcije Vašingtona protiv Moskve primoravaju druge zemlje da smanje svoje investicije u Sjedinjene Američke Države iz straha da ne postanu sledeća meta, rekao je menadžer hedž fonda Bridžvoter Asošijejts i milijarder Rej Dalio u intervjuu za nemački list "Špigel".

Na pitanje o sankcijama protiv Rusije, osnivač najvećeg svetskog hedž fonda, rekao je da mere ne uspevaju, ali da Vašington nema drugih opcija.

- Sankcije su jedino oružje koje SAD mogu da koriste. Do sada je pad bruto domaćeg proizvoda Rusije iznosio oko 15 odsto, što je podnošljivo za stanovništvo. Putin će imati problema da ostane na vlasti samo ako se ekonomija još više uruši, recimo do 40 odsto - rekao je Dalio.

On je tvrdio da sankcije, iako ne uspevaju da postignu svoj direktan cilj da ograniče sposobnost Rusije da se bori u Ukrajini, takođe štete SAD.

- Već vam mogu sa sigurnošću reći da i Zapad pati od sankcija. Druge zemlje se sve više oslobađaju američkih državnih obveznica jer se plaše da bi mogle da završe kao Rusija. Ovo menja odnos snaga širom sveta - tvrdi investitor.

Dalio očekuje da će sukob Rusije i Ukrajine doneti dramatične promene za ceo svet.

- Sve to podseća na 1938. i 1939. godinu, kada je svet bio na ivici Drugog svetskog rata: dve svetske sile sučeljene su jedna protiv druge i podržavaju ih različiti saveznici. Kako će se Indija ponašati biće odlučujuće. Zemlja bi mogla stati uz rusku ekonomiju ako Zapad bojkotuje Moskvu. U svakom slučaju, prošla su vremena globalizovanog sveta sa minimalnim trgovinskim barijerama i slobodnim protokom kapitala - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike