Trese se Amerika! Još dve države uvode zabranu abortusa!

02.07.2022

10:34

0

Autor: A. B.

Trinaest država, u kojima vlast imaju republikanci, zabranilo je ili oštro ograničilo abortus u okviru zakona koji su stupili na snagu

Trese se Amerika! Još dve države uvode zabranu abortusa!
AP Photo/Jae C. Hong

Najviši sudovi u Teksasu i Ohaju dozvolili su da vlasti ovih američkih saveznih država, koje predvode republikanci, sprovedu ograničenja i zabrane abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD prošle nedelje poništio ustavno pravo na abortus širom zemlje.

Vrhovni sud Teksasa dozvolio je u petak da zabrana abortusa stara skoro vekovima, stupi na snagu, nakon što je Vrhovni sud SAD poništio važnu presudu Ro protiv Vejda iz 1973. i ukinuo ustavno pravo žena na abortus, prenosi Rojters.

Naredba koja dozvoljava da se zakon sprovodi u građanskom postupku, ali ne i krivično, stigla je istog dana kada je Vrhovni sud Ohaja dao državi zeleno svetlo da sprovede zabranu abortusa posle šest nedelja trudnoće, koja datira iz 2019.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Ove naredbe su usledile nedelju dana nakon što je Vrhovni sud SAD svojom odlukom vratio ovlašćenja saveznim državama da zabrane abortuse, što je izazvalo veliki broj privatnih tužbi, kao načinom da se sačuva mogućnost ženama da prekinu trudnoću.

- Nećemo prestati da se borimo da što više ljudi, što je duže moguće, može da pristupa osnovnoj reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna - poručila je Džulija Kej, pravnica Američke unije za građanske slobode koja predstavlja medicinske ustanove u Teksasu koja osporavaju zabranu.

Organizacije za prava na abortus od prošle nedelje osporavaju zakone protiv abortusa u 11 država, a sudije Floridi, u Luizijani, Kentakiju i Juti sprečile su sprovođenje ograničenja ili zabrane.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je u petak da će pojedine američke države pokušati da hapse žene koji budu putovale u druge države zbog abortusa, nakon što je Vrhovni sud ukinuo ustavno pravo na prekid trudnoće na nacionalnom nivou.

Trinaest država, u kojima vlast imaju republikanci, zabranilo je ili oštro ograničilo abortus u okviru zakona koji su stupili na snagu nakon što je Vrhovni sud prošle nedelje ukinuo presudu u slučaju Ro protiv Vejda.

Žene koje žive u tim državama možda će zbog abortusa putovati u one gde je taj zahvat i dalje legalan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi