Antiruska propaganda dostigla vrhunac: Džonson aminovao, Velika Britanija otvara specijalan centar u Sarajevu!

30.06.2022

11:55

0

Britanski vojni specijalisti biće poslati u Bosnu i Hercegovinu kako bi "ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji"

Antiruska propaganda dostigla vrhunac: Džonson aminovao, Velika Britanija otvara specijalan centar u Sarajevu!
profimedia-0703971139 - Copyright Profimedia

Britanski vojni specijalisti biće poslati u Bosnu i Hercegovinu da ojačaju misiju NATO-a i unaprede stabilnost i bezbednost u zemlji, najavio je Boris Džonson.

- Bosna i Hercegovina se trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u svom posleratnom periodu, a secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju dalje podele i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao deo nastojanja da potkopa i evroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost - ističe se u dokumentu britanske vlade.

Na zahtev NATO štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Ujedinjenog Kraljevstva i civilni savetnik za stratešku odbranu biće raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Ekspert za borbu protiv dezinformacija će "ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre malignim uticajima – pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se poseje nepoverenje i podriva demokratija u zemlji i regionu" - navodi se dalje u objavi.

Novi strateški savetnik za odbranu podržaće reformu odbrane u zemlji, pomažući im da razviju moderne, reprezentativne oružane snage dovedene do standarda NATO-a.

Profimedia
 

Pored toga, Velika Britanija će obezbediti 750.000 funti za uspostavljanje centra za sajber bezbednost u okviru Univerziteta u Sarajevu. Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od sajber napada – koji mogu povrediti ljude unutar i izvan zemlje. Britanija će blisko sarađivati sa medijima i institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

- Ministarstvo odbrane trenutno radi sa svojim bosanskohercegovačkim kolegama kako bi zemlja ostala ukorenjena na evroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružane snage BiH potrebne da se suoče sa sigurnosnim izazovima sa kojima se suočavaju - dodaje se u saopštenju Dauning strita.

- Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su doneli veću stabilnost celom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju - rekao je Boris Džonson.

Premijer Velike Britanije ističe da se zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma.

- Pored vojne podrške Oružanim snagama BiH i NATO-u, Velika Britanija politički radi na održavanju istorijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisali smo one koji rade na podrivanju vladavine prava u zemlji, a prošle godine imenovao sam novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan za borbu protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala i drugih zajedničkih bezbednosnih izazova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike