Evropska komisija ponovo vrda: „Ne mogu da nađu" poruke koje je Ursula fon der Lajen razmenila sa Fajzerom pre nabavke vakcina

30.06.2022

13:03

0

Tvrdi se da zbog „kratkotrajne i efemerne prirode” telefonskih tekstova oni obično „ne sadrže važne informacije” i da se stoga retko čuvaju

Evropska komisija ponovo vrda: „Ne mogu da nađu" poruke koje je Ursula fon der Lajen razmenila sa Fajzerom pre nabavke vakcina
AP21167281528530 - Copyright Johanna Geron/Pool Photo via AP

Evropska komisija saopštila je da nije u mogućnosti da locira tekstualne poruke razmenjene između njene predsednice Ursule fon der Lajen i generalnog direktora kompanije Fajzer Alberta Burle tokom prošlogodišnjeg razgovora o velikom sporazumu o vakcini, ali je odbacila prethodne optužbe za „loše rukovođenje“ Evropske unije prilikom distribucije vakcina.

Komisija je u sredu objavila pismo u kom se navodi da proširena potraga za nestalim porukama „nije dala nikakve rezultate“, nakon višemesečnog spora između izvršnog tela EU i nadzornih zvaničnika.

Tvrdi se da zbog „kratkotrajne i efemerne prirode” telefonskih tekstova oni obično „ne sadrže važne informacije” i da se stoga retko čuvaju.

Fon der Lajen u intervjuu u aprilu 2021. otkrila da su ona i Burla privatno komunicirali nekoliko nedelja dok su pregovarali o ugovoru za skoro 2 milijarde doza vakcine.

Zahtev novinara za javno informisanje o prepisci kasnije je oboren, a Komisija je tvrdila da nije mogla pronaći poruke o kojima je reč.

Demanti je izazvao ukor evropskog ombudsmana Emili O'Rajli, koja je nastavila sa istragom prošle godine i osudila zvaničnike EU zbog loše administracije i nedostatka transparentnosti, rekavši da „nije učinjen nijedan pokušaj da se identifikuje da li postoje tekstualne poruke".

Ombudsman je zatim pozvao komisiju da ih „ponovo potraži“, zahtevajući od nje da proširi svoje kriterijume na način koji bi zaista mogao locirati zapise.

Komisija je, međutim, u svom poslednjem odgovoru O’Rajlijevoj insistirala da je pravilno rešila stvar i da je učinila sve da pronađe tekstove. Ponovila je da ne registruje materijal koji ne sadrži nikakve „važne informacije“ i da se takvi dokumenti „ne čuvaju, i da zato nisu u posedu institucije“.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool, File)
Ursula fon der Lajen

- Evropska komisija smatra da ovaj zahtev nije tretirala na „sužen način" i da je traženje i postupanje sa dokumentima u svrhu javnih zahteva za pristup dokumentima opravdano i u skladu sa ustaljenom praksom - navodi se u saopštenju.

Upravno telo EU dodalo je da namerava da „izda dalje smernice o savremenim komunikacionim alatima“ u nadi da će izbeći slične zabune u budućnosti, ali je i pored toga smatralo da su njegove akcije „u skladu sa važećim zakonodavstvom i relevantnom sudskom praksom o pristupu dokumentima”.

Kancelarija ombudsmana, koja je u sredu objavila pismo komisije, saopštila je da je odgovor „problematičan u nekoliko tačaka” i napomenula da će „potpuna analiza” slučaja uslediti u narednim nedeljama.

Kontroverza oko nestalih tekstova nije prvi spor u vezi sa nedostatkom transparentnosti u poslovanju EU sa vakcinama. Komisiju je u aprilu tužilo nekoliko poslanika Evropskog parlamenta, koji su tvrdili da su pregovori bili previše tajnoviti.

Iako su ugovori na kraju objavljeni, oni su u velikoj meri redigovani na način koji je „onemogućio razumevanje sadržaja sporazuma“, tvrde zakonodavci, insistirajući da tajnosti „nema mesta u javnim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama“.

Kontroverza duža od godinu dana

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navodno se putem SMS poruka dugo dopisivala sa šefom Fajzera pre nabavke vakcina za EU, pa je ombudmsanka EU pre više od godinu dana zahtevala da se te poruke daju na uvid javnosti.

AP Photo/Ferdinand Ostrop
Ursula fon der Lajen

Ombudsmanka iz Irske u više navrata je oštro kritikovala ponašanje Komisije i pozivala je da „ozbiljno potraži te poruke" i isporuči ih medijima i evropskim parlamentarcima koji su tražili da ih vide.

Sve je počelo tekstom Njujork tajmsa iz aprila prošle godine, gde je opisano kako su Fon der Lajen i Burla mesec dana razmijenjivali poruke. To je potvrdio i sam šef Fajzera. Nakon toga je EU zaključila dogovor o nabavci milijardi Fajzerovih cepiva. Javnost ne zna koja je tačna cena, ali mediji navode da se radi o oko 35 milijardi evra.

Ubrzo po objavljivanju teksta u Njujork tajmsu novinari su tražili Evropskoj komisiji uvid u te poruke, pozivajući se na Zakon o slobodi informisanja EU. Međutim, Komisija je prvobitno odbila zahev, da bi na kraju navodno izašla u susret zahtevima, ali se sve završilo jučerašnjim saopštenjem da poruke nisu sačuvane jer informacije te vrste „niu važne da bi se čuvale".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike