Dvostruki aršini: Evropska komisija savetuje članice da ne povećavaju plate građanima, a ona odobrila povišice svojim zaposlenima

21.06.2022

16:03

0

Jedno govori drugima, ali to ne primenjuju kad su njihovi službenici u pitanju

Dvostruki aršini: Evropska komisija savetuje članice da ne povećavaju plate građanima, a ona odobrila povišice svojim zaposlenima
AP22130584360012 - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Dok inflacija besni širom Evrope, osoblje Evropske komisije raduje se zbog automatskog povećanja plata.

Jedini problem je što je takvo povećanje plata u suprotnosti sa savetima Komisije vladama i predstavnicima radnika i menadžerskih grupa.

Službenici Komisije u Belgiji i Luksemburgu, uključujući članove Koledža komesara, dobili su povećanje plata od 2,4 odsto u junu, koje se primenjuje retroaktivno od januara, potvrdila je Komisija.

Ukupno povećanje troškova rada Komisije iznosi 95 miliona evra za 2022. godinu, rekao je portparol Komisije. Prilagođavanje takođe utiče na odbitke kojima zvaničnici vraćaju novac nazad u budžet EU, čime se neto budžetski efekat dovodi na 78 miliona evra, dodao je portparol i povećanje opisao kao "automatsku kalkulaciju bez ikakve političke diskrecije".

Vodeći lobi za sindikate, koji pozivaju na povećanje plata u skladu sa baznom inflacijom, pozdravio je taj potez.

- Isti sistem indeksacije treba primeniti na sve evropske radnike, a Komisija bi trebalo jasno da ga preporuči državama članicama, znajući da depresija plata vodi ekonomskoj recesiji. Nismo se mogli više složiti! - rekao je generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Luka Visentini u saopštenju.

Međutim, ovo prilagođavanje u suprotnosti je sa savetima izvršne vlasti EU o određivanju plata. Ono se dugo uprotstavljalao takozvanoj automatskoj indeksaciji plata na inflaciju na osnovu toga što to pokreće rast cena i plata i podstiče inflaciju još više. Mnoge zemlje EU napustile su ovu praksu nakon stagflacionih 1970-ih, a samo Belgija i Luksemburg nastavili su tu praksu.

AP photo
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

- Važan element u sprečavanju inflacije da se ukoreni jeste izbegavanje naglog rasta plata i shodno tome postoji i značajna odgovornost socijalnih partnera da pronađu pravi balans - rekao je prošlog meseca izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Kako sve funkcioniše

Prema pravilima EU za osoblje, plate se prilagođavaju godišnje kako bi se uzele u obzir promene u troškovima života. Ali to se može desiti dva puta godišnje i primeniti retroaktivno ako je inflacija porasla iznad 3 odsto u referentnom periodu, što se dogodilo između jula i decembra 2021, kada je inflacija u Belgiji i Luksemburgu u proseku iznosila 3,5 odsto.

Ova indeksacija zatim se prilagođava promenama u kupovnoj moći nacionalnih državnih službenika u 10 zemalja EU: Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Austriji, Poljskoj i Švedskoj. Ta cifra je opala za 1,1 odsto u istom periodu, što je rezultiralo konačnim prilagođavanjem od 2,4 odsto.

Osoblje Komisije u drugim zemljama osim Belgije i Luksemburga takođe je dobilo povećanje plate, ali je ono usklađeno sa nacionalnim okolnostima.

- Ovaj sistem nema za cilj da indeksira plate prema inflaciji, već da zadrži evoluciju kupovne moći državnih službenika EU - rekao je portparol Komisije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike