Tenkovska bitka kod Lisičanska, Poljaci spremaju podelu Ukrajine?

30.06.2022

21:50

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Tenkovska bitka kod Lisičanska, Poljaci spremaju podelu Ukrajine?
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 126. dan.

Glavna vest koja je odjekivala tokom jučerašnjeg dana bio je najavljeni ulazak Švedske i Finske u NATO, koje su se na ovaj korak odlučile nakon pokretanja ruske vojne operacije.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, izjavio je da će Rusija adekvatno odgovoriti ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu. Ruski mediji navode da je Putin rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

NATO je zvanično pozvao ove dve zemlje da se priključe Alijansi, a i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je podržao ovu inicijativu.

Šta znamo do sad

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 Tenkovska bitka kod Lisičanska

- S jedne strane pritiskaju jedinice LNR i Rusije, ali tamo su, ispostavilo se, ukrajinski tenkovi već iza brda, javlja dopisnik „Izvestija“ Denis Kulaga.

Zapadno od Lisičanska, artiljerci grupe Otvažnie (Hrabri) nastavljaju da uništavaju oklopna vozila ukrajinskih militanata.

 

 

22.40 Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije: Poljska sprema podelu Ukrajine

Poljsko rukovodstvo razvija planove za podelu Ukrajine, rekao je danas direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Ruske Federacije Sergej Nariškin.

- Prema informacijama koje je dobila Služba, rukovodstvo Poljske je počelo da razrađuje scenarije za faktičko rasparčavanje Ukrajine - prenela je njegove reči pres služba.

Nariškin tvrdi da Varšava planira da rasporedi "mirovni kontingent" na zapadu Ukrajine, i da je moguće da će stvoriti proksi državu pod kontrolom Poljske na Istočnim Kresima, koja će biti "pod zaštitom" poljskih oružanih snaga.

On je takođe rekao da Poljaci razmatraju projekat formiranja "tampon zone" od centralnih regiona Ukrajine, kako bi se izbegao nepoželjan direktan sukob sa Rusijom.

- Oni su sami za sebe došli do bolnog zaključka da je nemoguće sprečiti pobedu ruskih, donjeckih i luganskih trupa na bojnom polju, suprotno izjavama zapadnih političara. Poljske vlasti su ubeđene da će SAD i Velika Britanija biti prinuđene da podrže ovaj plan. Varšava veruje da kako ruske trupe budu napredovale duboko u ukrajinsku teritoriju, Vašington i London neće imati drugog izbora osim da pokažu bezuslovnu solidarnost sa saveznikom spremnim da odlučno brani interese Zapada u Ukrajini - dodao je direktor Spoljne obaveštajne službe.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

22.30 Proruske snage zarobile Izraelca koji se borio na strani Ukrajine

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je u četvrtak da je izraelski državljanin koji se borio na strani Ukrajine zarobljen od strane proruskih snaga u regionu Luganska.

Nakon što je video snimak Vladimira Kozlovskog počeo da kruži društvenim mrežama, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je upoznato sa slučajem i da se bavi situacijom.

Nakon što je bio stacioniran u Lugansku sa ukrajinskim vojnicima, Kozlovski je rekao da su njegove snage bombardovane i da je zarobljen nakon što su njegovi komandanti pobegli.

 

 

„Imali smo oružje, ali nismo znali kako da ga upotrebimo“, rekao je on. „Nisu nas obučili i poslali su nas na bojno polje, a da nam nisu rekli da ćemo se boriti. Bacali su nas kao topovsko meso“.

21.40 Ranjena četiri civila, od kojih jedno dete

U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 350 projektila iz višecevnih bacača raketa „Grad“, topova kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađana su područja 13 naselja Republike. U granatiranju su ranjena četiri civila, od kojih jedno dete. Oštećeno je 19 stambenih i šest civilnih objekata.

U saopštenju se dodaje da je u borbama ranjeno osam pripadnika snaga DNR.

20.00 Uništeno više od 3.800 tenkova

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 224 aviona, 134 helikoptera, 1.400 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.859 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 698 VBR, 3.059 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.916 jedinica specijalnih vojnih vozila.

19.52 - Petkov: Rusija da povuče diplomatski ultimatum upućen Bugarskoj

Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je danas Rusiju da povuče diplomatski ultimatum upućen toj zemlji, nakon što je Sofija proterala 70 ruskih diplomata, i da odustane od pretnje zatvaranjem ruske ambasade u toj balkanskoj zemlji.

Bugarska, članica EU i NATO, saopštila je u utorak da proteruje 70 ruskih diplomata zbog straha od špijunaže i da je postavila ograničenje na veličinu predstavništva Moskve, pošto su se tenzije između dve nekada bliske zemlje povećale oko Ukrajine.

Profimedia
 

19.50 - Habek: Severni tok može da se koristi u punom kapacitetu

Nemački vicekancelar i ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime, Robert Habek, smatra da su tehnički problemi koje Rusija navodi kao razlog smanjenja isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok samo izgovor i da gasovod može da obezbedi 100 odsto tranzita.

18.30 - Estonija i Letonija zajedno kupuju sisteme PVO

Estonija i Letonija dogovorile su zajedničku kupovinu sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa, saopštilo je danas estonsko Ministarstvo odbrane.

Napad Rusije na Ukrajinu jasno pokazuje potrebu za sistemima protivvazdušne odbrane, naveo je letonski ministar odbrane Artis Pabriks u saopštenju.

18.12 - Savet EU: Kršenje sankcija stavi na listu zločina EU

Savet EU danas je zatražio saglasnost Evropskog parlamenta na predlog da se kršenje restriktivnih mera doda na listu "zločina EU", predviđenih Ugovorom o funkcionisanju Unije.

U Savetu navode da je EU usvojila niz restriktivnih mera u kontekstu "ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine" i da je od suštinskog značaja da se te mere u potpunosti sprovedu na celoj teritoriji Unije.

AP Photo/Pascal Bastien
 

18.10 - EU i Rusija saglasne da se napravi plan za Kalinjingrad

Evropska unija i Moskva saglasne su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih delova Ruske Federacije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Obe strane su zaključile da vredi napraviti plan koji neće narušiti praktičnu primenu sankcija, jer, iskreno govoreći, Kalinjingradska oblast je veoma mali deo Rusije - izjavio je Moravjecki.

16.34 - Narodna milicija DNR je saopštila da uspešno steže obruč oko Lisičanska

16.14 - Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da pobedi Ukrajinu i napadne druge zemlje, saopštio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden danas na samitu NATO u Madridu.

- Svet je dostigao kritičnu tačku - naveo je Bajden na konferenciji za novinare i tri puta ponovio da je „Rusija razlog zbog kog ljudi skuplje plaćaju gorivo“, prenosi AP.

15.46 - Lavrov: Između Rusije i Zapada spušta se nova gvozdena zavesa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se između Rusije i Zapada spušta nova „gvozdena zavesa“.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- To praktično već postaje realnost. Neka se samo ponašaju oprezno - saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

15.26 - Grčka spremna da obezbedi brodove za transport žita iz Ukrajine

Grčka je spremna da obezbedi brodove za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka koje je blokirala Rusija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na samitu NATO u Madridu.

- Grčka je objavila da je spremna da stavi na raspolaganje svoje brodove da bi se žitarice transportovale iz Ukrajine - saopštio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

15.19 - Bajden najavio novu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je danas da je samit NATO u Mdridu bio "istorijski" i najavio narednih dana novu vojnu pomoć Vašingtona Ukrajini vrednu 800 miliona dolara.

- Pružaćemo podršku Ukrajini dokle god bude trebalo - rekao je Bajden na pres-konferenciji na kraju samita NATO u Madridu, prenosi Rojters.

14.39 - Peskov odgovorio na apele: Rusija više ne izvršava naloge Evropskog suda za ljudska prava

AP Photo/Pavel Golovkin
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom apela Evropskog suda za ljudska prava da se ne izvrši smrtna kazna nad britanskim plaćenicima koji su ratovali u Donbasu.

- Mislite na britanske plaćenike koji su zarobljeni? Znate da Rusija više ne izvršava naloge Evropskog suda za ljudska prava. To je, verovatno, jedino što mogu da kažem. Ipak, što se tiče sudbine tih plaćenika, treba shvatiti da u ovom slučaju treba stupiti u kontakt sa rukovodstvom DNR - rekao je Peskov.

14.25 - Makron ne isključuje mogućnost novih kontakata sa Putinom

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje mogućnost novih kontakata s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ukoliko to bude zahtevala situacija.

- To je odgovornost Francuske - dodao je Makron.

14.17 - Džonson: NATO odlučniji više nego ikad da podrži Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je u Madridu da je NATO odlučniji više nego ikad da podrži Ukrajinu.

- Praktično su se svi na samitu NATO usaglasili da pruže veću pomoć Ukrajini - poručio je Džonson.

Britanski premijer je ocenio samit NATO kao "veoma uspešan".

Leon Neal/Pool Photo via AP
 

14.02 - LNR: U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

- Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi, ali naše snage rade u ovom pravcu, evakuišući ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije - poručio je Vedmedenko.

12.57 - Više od 6.000 ukrajinskih zarobljenika se predalo ili je zarobljeno

Ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su se predali ili su zarobljeni premašuje broj od 6.000, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Moram da podsetim da ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su zarobljeni ili predati, prelazi 6.000 - poručio je Konašenkov, prenosi agencija TASS.

12.38 - Putin: Rusija spremna za dijalog o strateškoj stabilnosti

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da vodi dijalog o strateškoj stabilnosti i očuvanju načina neširenja oružja za masovno uništenje.

- Rusija je otvorena za dijalog o obezbeđivanju strateške stabilnosti, očuvanju načina neširenja oružja za masovno uništenje i poboljšanju situacije u sferi kontrole naoružanja - rekao je Putin učesnicima desetog Peterburškog međunarodnog pravnog foruma, prenosi agencija TASS.

12.30 - Medvedev: Povelja UN sprečila treći svetski rat

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svet uspeo da izbegne treći svetski rat.

12.01 - Rusija i Ukrajina razmenile po 144 zarobljenika

Razmena zarobljenika sa ukrajinskom stranom organizovana je i obavljena po direktnom nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je potvrdio da je 29. juna obavljena razmena 144 za 144 vojnika.

11.46 - NATO priznao da se za konflikt sa Rusijom pripremao od 2014.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je novinarima u sredu da su povećanje vojnih izdataka i sve veći broj raspoređenih trupa u istočnoj Evropi od 2014. izvršeni u očekivanju sukoba sa Rusijom.

11.41 - Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini od 49 miliona dolara

Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane.

Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

11.35 - Cajt: Ambasador Ukrajine izvređao nemačke pacifiste

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik izvređao je potpuno nediplomatski, preko tvitera, nemačke ličnosti koje su uputile javni apel za hitnim obustavljanjem sukoba u Ukrajini, piše dnevnik "Cajt".

Više nemačkih poznatih ličnosti, publicista i naučnika pozvalo je u "Cajtu" zapadne vlade da sve učine kako bi Rusija i Ukrajina što pre došle do rešenja putem pregovora.

11.26 - Evropski sud za ljudska prava: Rusija da spreči izvršenje smrtne kazne nad Britancima

Profimedia
 

Evropski sud za ljudska prava saopštio je danas da je izdao privremene mere kojima se nalaže Rusiji da obezbedi da smrtna kazna za dvojicu Britanaca koji su zarobljeni nakon što su se borili za Ukrajinu ne bude izvršena.

- Sud je posebno ukazao Vladi Ruske Federacije, prema pravilu 39 (privremene mere) Pravilnika Suda, da treba da obezbedi da smrtna kazna izrečena podnosiocima predstavke ne bude izvršen - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

10.53 - Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva

Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

9.58 - Teritorija Rafinerije nafte Lisičansk u potpunosti je prešla pod kontrolu savezničkih snaga

 

 

9.24 - LNR: Ukrajinskim snagama u Lisičansku i oko njega naređeno da se povuku

Ukrajinskim oružanim snagama u Lisičansku i oko njega naređeno je da se povuku, izjavio je danas oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

- Grupi ukrajinskih trupa stacioniranih u Lisičansku i oko njega naređeno je da se povuku. Da bi minimizirao gubitke, kijevski režim je naredio da se trupe povlače u malim grupama, u dugim intervalima i na velikim udaljenostima - objavio je na Telegramu Maročko obaveštajne podatke Narodne milicije LNR, prenosi agencija TASS.

8.38 - Prvi za nekoliko meseci brod sa žitom isplovio je iz luke Berdjansk, saopštio je šef vojno-civilne administracije Zaporožja Evgenije Balicki.

Planet Labs PBC via AP
 

- Sedam hiljada tona žita krenulo je u prijateljske zemlje - napisao je Balicki na telegramu.

8.22 - DNR: Ukrajinske snage su granatirale više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici – Dolomitno, Verhnjetorecko, Goljmovski

8.01 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke borbenog rada sistema bacača plamena TOS-1A Solncepek

 

 

7.50 - SAD: Putin želi celu Ukrajinu i rat bi mogao da potraje

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći deo Ukrajine, i ovaj sukob bi najverovatnije mogao da traje dugo, smatraju američke obaveštajne agencije, kako prenosi Bi-Bi-Si.

Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

- To znači da bi rat mogao da traje dugo - saopštila je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Ona smatra i da Putin i dalje ima iste ciljeve kao i one koje je imao na početku sukoba, da zauzme veći deo Ukrajine, ali da je malo je verovatno da će Rusija uskoro postići taj cilj.

Moskva je u martu ponovo fokusirala svoje napore na zauzimanje ukrajinskog regiona Donbasa nakon što nije uspela da zauzme Kijev i druge gradove, podseća Bi-Bi-Si.

- Vidimo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva u ovoj oblasti i kapaciteta njegove vojske, neku vrstu nesklada između njegovih ambicija i onoga što je vojska u stanju da postigne - rekla je Hejns na konferenciji američkog Ministarstva trgovine.

Pošto nije uspela da postigne svoj prvobitni cilj da zauzme Kijev, Rusija se fokusirala na zauzimanje teritorije u istočnom regionu Donbasa ,velikoj industrijskoj oblasti, gde je po tvrdnjama Moskve, Ukrajina izvršila genocid nad ruskim stanovništvom.

Ruske snage su tamo ostvarile uspeh, nedavno su preuzele kontrolu nad gradom Severodonjeckom, ali napredak je bio spor i ukrajinske snage su pružile snažan otpor, navodi Bi-Bi-Si.

U svom prvom javnom komentaru od maja o proceni američkih obaveštajnih službi o ratu, Hejns je nagovestila da će ruska invazija trajati "duži vremenski period“ i da "slika ostaje prilično sumorna“.

7.25 - LNR: Svi putevi i rafinerija u Lisičansku pod ruskom kontrolom

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas ambasador LNR u Moskvi Rođon Mirošnik.

- Svi značajniji transportni putevi u i iz Lisičanska su pod kontrolom snaga Rusije i LNR, tako da je njima nemoguće napustiti lisičanski džep - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage pokušavale su da pobegnu iz grada kroz predgrađa na severozapadu, ali da su ih ruske snage uočile i granatirale.

Broj poginulih, kako je naveo, biće naknadno saopšten.

7.05 - Britanija: Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Boris Džonson

Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

- Britansko oružje, oprema i obuka unapređuju odbranu Ukrajine od napada. I mi ćemo nastaviti da stojimo snažno iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne postigne uspeh u Ukrajini - izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Najnovija tranša pomoći dolazi nakon što je Britanija u maju saopstila da će obezbediti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna i ekonomska podrška Londona ove godine povećala na 3,8 milijardi funti, podseća Rojters.

Ukrajinske trupe su takođe započele obuku u Britaniji, pošto je Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Na dvodnevnom samitu NATO-a koji je usresređen na rusku invaziju, koju Moskva zvanično naziva „specijalna vojna operacija za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", postignuta je saglasnost sa planovima za modernizaciju oružanih snaga Kijeva, i poručeno da alijansa u potpunosti stoji iza „herojske odbrane Ukrajinaca".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju preko video-veze na samitu u Madridu rekao da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno za njenu odbranu, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike