Sirija priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku: Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova!

29.06.2022

13:38

0

Sirijski predsednik Bašar al Asad je već 16. juna najavio zvaničan početak procedure za priznavanje samoproglašene DNR i LNR

Sirija priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku: Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova!
asad-putin - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske narodne republice (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Sirijska Arapska Republika odlučila je da prizna nezavisnost i suverenitet Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike - navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila sirijska državna agencija SANA.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je već 16. juna najavio zvaničan početak procedure za priznavanje samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kada je u poseti Damasku bila ministarka spoljnih poslova DNR Natalja Nikonorova.

Bašar al Asad, rekao je da Damask podržava ruske operacije u Ukrajini iz lojalnosti i posvećenosti "međunarodnoj ravnoteži".

- Možemo da posmatramo Rusiju iz dve perspektive. Prvo, na nju gledamo kao na saveznika, ukoliko naš saveznik odnese pobedu u bici ili je njena politička pozicija učvršćena, onda je to i naša pobeda. Drugo, ruska moć danas donosi restauraciju, doduše delimičnu, međunarodnog ekvilibrijuma. Taj odnos snaga kome svedočimo će uticati i na manje države, uključujući Siriju - objasnio je.

Da podsetimo, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u februaru ove godine pozvao svoj narod da se opredeli za priznavanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Putin je tada potpisao i ukaz o priznavanju DNR I LNR, a 24. februara je naredio otpočinjanje specijalne vojne operacije u Ukrajini. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike