Stoltenberg: Spremni smo da podržimo Ukrajinu na duge staze

29.06.2022

23:00

0

Dogovoren paket pomoći KIjevu

Stoltenberg: Spremni smo da podržimo Ukrajinu na duge staze
AP Photo/Bernat Armangue

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da su saveznici Alijanse spremni da dugoročno podrže Ukrajinu i najavio dodatnu vojnu podršku Kijevu.

- Ukrajina može da računa na nas koliko god je potrebno. Vođstvo i hrabrost predsednika Zelenskog su inspiracija za sve nas. Drago mi je što je mogao da se pridruži našem današnjem sastanku. Predsednik Zelenski je jasno stavio do znanja da se Ukrajina oslanja na našu stalnu podršku. I naša poruka njemu bila je podjednako jasna - Ukrajina može da računa na nas koliko god treba. Saveznici će nastaviti da pružaju veliku vojnu i finansijsku pomoć - rekao je Stoltenberg na konferenciji drugog dana samita NATO u Madridu.

Poručio je da su lideri dogovorili sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini, ukljucujući gorivo, medicinske potrepštine, opremu za suzbijanje mina i stotine sistema protiv bespilotnih letelica.

- Ratovi su nepredvidivi, ali moramo biti spremni na duge staze - rekao je generalni sekretar NATO.

Na pitanje novinara kada bi Ukrajina potencijalno mogla da se pridruži NATO, Stoltenberg nije dao konkretan odgovor, ali je ponovio da su vrata Alijanse otvorena.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Sada je fokus na podršci Ukrajini na bojnom polju, jer ne samo da se zemlja bori za sopstvenu nezavisnost, već se bori i za vrednosti važne za NATO - rekao je on.

Kako je dodao, to uključuje suverenitet, teritorijalni integritet svake nacije i bezbednost.

- Jaka, nezavisna Ukrajina je od vitalnog značaja za stabilnost evroatlantskog područja - izjavio je on.

Stoltenberg je naveo da su lideri NATO-a danas odlučili da izvrše suštinsku promenu „kako bi odgovorili na novu bezbednosnu realnost“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a.

- Ojačaćemo našu prvu liniju odbrane. Pojačaćemo naše borbene grupe u istočnom delu alijanse, transformisaćemo NATO snage za brzi odgovor i povećati broj snaga koje su u visokoj pripravnosti na preko 300.000 - saopštio je on.

Stoltenberg je potvrdio da su Finska i Švedska zvanično pozvane da se pridruže vojnom savezu i to je nazvao "najbržim procesom pristupanja ikada" dodajući da se očekuje da će se brz napredak nastaviti.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti