Amerikanci objavili koliko bogatstvo su oteli ruskim oligarsima

29.06.2022

21:55

0

- Cena rata za Rusiju nastavlja da bude sve skuplja - navodi se u saopštenju u vezi sa radom Multinacionalne grupe

Amerikanci objavili koliko bogatstvo su oteli ruskim oligarsima
nju jork pixabay dolari - Copyright Pixabay

Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.


Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke, javila je agencija AP.

- Cena rata za Rusiju nastavlja da bude sve skuplja - navodi se u saopštenju u vezi sa radom Multinacionalne grupe.

Grupu su marta 2022. pokrenuli američka ministarka za finansije Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisijom koje istražuju i krivično gone oligarhe i druge pojedince koji su saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Glas Amerike.

Ranije tokom meseca u okviru aktivnosti grupe najavljeno je uvođenje sankcija Godu Nisanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Evropi, i Alekseju Mordašovu, koji važi za jednog od najimućnijih ruskih milijardera.
Profimedia
 


- Članovi REPO grupe će nastaviti da prate imovinu koja se nalazi pod sankcijama i sprečavaju podrivanje mera koje su uvedene - navedeno je u saopštenju američkog ministarstva.

Deo stručne pravne javnosti izaražavao je zabrinutost da bi se na udaru embarga mogle naći i osobe koje nemaju nikakve veze s ratom - pozivajući na oprez kako ne bi bili kažnjeni nevini ljudi.

Američke vlasti su na to reagovale navodima da u ratnim okolnostima koje su izazvale svetsku krizu prehrambenih proizvoda nastoje da ostvare maksimalan učinak sankcija na određena lica i entitete istovremeno nastojeći da se ne dogode prelivanja koja bi mogla uticati na globalna tržišta roba i zalihe hrane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike