Stoltenberg najavio najbrže pridruživanje do sada: Švedska i Finska uskoro postaju članice NATO?!

29.06.2022

09:37

0

Dve zemlje podnele su zahtev za članstvo u Alijansi sredinom maja

Stoltenberg najavio najbrže pridruživanje do sada: Švedska i Finska uskoro postaju članice NATO?!
Pixabay

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u članstvo Severnoatlantskog vojnog saveza.

- Već ćemo na samitu doneti odluku da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice, to je do sada nezabeležena brzina - saopštio je Stoltenberg novinarima po dolasku na samit.

Dve zemlje podnele su zahtev za članstvo u Alijansi sredinom maja.

- Posle poziva, potrebno je sprovesti proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvek potraje neko vreme, ali takođe očekujem da će to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije odvija najbrže moguće - pojasnio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je po dolasku na samit alijanse u Madridu rekao i da se saveznici NATO-a sastaju u trenutku "najozbiljnije bezbednosne krize sa kojom smo se suočili", kao i da će "ovo će biti istorijski i samit izrazitih promena".

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
 

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski održati govor putem video konferencije na samitu NATO kasnije tokom dana.

Bonud video

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti