Šta je odlučeno na samitu G7? "Prvo zaštitni mehanizam pa sankcije na uvoz ruskog zlata"

26.06.2022

21:30

0

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da je potrebno naći mehanizam kojim bi zabrana izvoza pogodila rusku privredu

Šta je odlučeno na samitu G7? "Prvo zaštitni mehanizam pa sankcije na uvoz ruskog zlata"
Tanjug/Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool

Visoki zvaničnici Evropske unije istakli su na samitu G7 u Nemačkoj da treba biti oprezan u vezi sa potencijalnim sankcijama na uvoz ruskog zlata. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je da je potrebno naći mehanizam kojim bi zabrana izvoza pogodila rusku privredu, a pritom da ne nanosi štetu ekonomiji članica bloka.

Lideri G7 sastali su se u južnoj Nemačkoj na trodnevnom samitu koji je osmišljen da pokaže jedinstven odgovor tog bloka na ruski napad na Ukrajinu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio je oprezan u pogledu plana Britanije, Sjedinjenih Država, Japana i Kanade da zabrani uvoz tek iskopanog ili prerađenog ruskog zlata, prenosi Rojters.

- Što se tiče zlata, treba da vidimo da li je moguće ciljati zlato na način koji bi pogodio rusku ekonomiju, a istovremeno da ne nasemo štetu nama samima - rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

Tanjug/AP photo
 

EU, koja planira da zabrani uvoz većine ruske nafte od kraja godine, takođe ima rezerve u vezi sa nastojanjem SAD za široko ograničenje cene nafte kako bi se ograničili prihodi Moskve od tog energenta.

Takozvani "izuzetak od cene" mogao bi da funkcioniše kroz mehanizam za ograničavanje ili zabranu osiguranja ili finansiranja za isporuke ruske nafte iznad određenog iznosa.

To bi, kako tvorci plana misle, moglo sprečiti efekte prelivanja na zemlje sa niskim prihodima koje se bore sa visokim troškovima hrane i energije.

Mišel je rekao da će lideri G7 razgovarati o tehničkom mehanizmu koji bi imao efekat ograničenja cene nafte kroz usluge u vezi sa naftom i osiguranjem izvoza. 

Infrastrukturno partnerstvo kao alternativa "Pojasu i putu"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Brisel mobilisati 300 milijardi evra privatnih i javnih sredstava tokom pet godina za finansiranje infrastrukture u zemljama u razvoju kao deo napora G7 da se suprotstavi kineskom projektu "Pojas i put" vrednom više biliona dolara.

Sa Fon der Lajonovom složio se italijanski premijer Mario Dragi rekavši da su potrebna velika ulaganja u gasnu infrastrukturu u zemljama u razvoju.

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Sasvim je jasno da ćemo u sadašnjoj situaciji imati kratkoročne potrebe koje će zahtevati velika ulaganja u gasnu infrastrukturu u zemljama u razvoju i drugde", rekao je Dragi tokom zajedničke lidera zemalja članica G7.

Bela kuća navodi da inicijativa nastoji da iskoristi 200 milijardi dolara američkih investicija u narednih pet godina, zajedno sa sličnim iznosom od saveznika iz G7, kako bi se podstakao razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Dodaje se da će većina sredstava doći iz privatnog sektora, državnih fondova i globalnih razvojnih fondova, a ne direktnog novca poreskih obveznika.

Među prvim inicijativama su investicija od dve milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli na jugozapadu Afrike, 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovace, na zapadu Afrike i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Aziji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti