Spremaju se neredi u SAD nakon zabrane abortusa: Jedna država je već usvojila ovu odluku

24.06.2022

18:52

0

Veliki broj policajaca okupio se ispred zgrade Vrhovnog suda u petak pre nego što je sud objavio svoju odluku

Spremaju se neredi u SAD nakon zabrane abortusa: Jedna država je već usvojila ovu odluku
AP photo

Policijska uprava Vašingtona u potpunosti se aktivira nakon što su u petak izbili protesti jer je Vrhovni sud SAD poništio slučaj Ro protiv Vejda.

Veliki broj policajaca okupio se ispred zgrade Vrhovnog suda u petak pre nego što je sud objavio svoju odluku da će milioni žena u SAD izgubiti svoje zakonsko pravo da izvrše abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu kojom je to pravo pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

 

 

Jedan muškarac se u znak protesta popeo na vrh mosta Frederik Daglas. On je upalio baklju zelene boje, a policija na čamcima se nalazi ispod njega. 

 

 

Metropolitenska policijska uprava je rekla da će "biti u potpunosti aktivirana da podrži očekivane demonstracije Prvog amandmana", dodajući da "svi članovi treba da budu spremni da rade na produženim obilascima po potrebi", do utorka, 28. juna.

 

 

Službenici za sprovođenje zakona su takođe zatvorili glavne puteve, uključujući ulazne trake Južnog Kapitolskog mosta koje idu u Vašington, prema izveštajima.

Američka policija Kapitola, koja protestuje zbog zgrade Kapitola preko puta Vrhovnog suda, saopštila je da "blisko sarađuje sa našim partnerima za sprovođenje zakona kako bi se pripremili za demonstracije u vezi sa odlukom Vrhovnog suda", navodi Politiko.

Misuri prvi usvojio odluku

Misuri je prva američka država koja je zabranila abortus posle odluke Vrhovnog suda SAD kojom se regulisanje prava na pobačaj prenosi na nivo saveznih država.

 

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti