Andrea prolazi kroz pravi pakao! Doktori joj ne daju da izvrši abortus, iako su zaključili da će beba umreti, a njen život visi o koncu

23.06.2022

09:26

0

Autor: S.Č.

Medicinski radnici u bolnici gde je ona primljena, sad odbijaju da prekinu trudnoću - uprkos tome što je u opasnosti od mogućih infekcija

Andrea prolazi kroz pravi pakao! Doktori joj ne daju da izvrši abortus, iako su zaključili da će beba umreti, a njen život visi o koncu
Trudnica na Malti - Copyright Printscreen Jay Weeldreyer

Trudna Amerikanka Andrea Prudente doživela je teške komplikacije dok je bila na odmoru na Malti, a sada strahuje za svoj život jer su lekari odbili da prekinu trudnoću zbog 'održivih" otkucaja srca - uprkos tome što fetus ima male šanse za preživljavanje i "puknutu membranu", što bi na kraju moglo da ubije trudnicu.

Andrea Prudente (38) i njen suprug Džej Veldrejer (45) iz Sijetla u Vašingtonu bili su u poseti evropskom ostrvu kada je iznenada dobila jako krvarenje i otišla u bolnicu. Buduća majka, koja je u to vreme bila trudna 16 nedelja, mislila je da je doživela pobačaja, a ultrazvuk je pokazao "puknutu membranu i odvojenu posteljicu“. Međutim, fetus je i dalje imao otkucaje srca, piše "Daily mail".

Prema objavi na Fejsbuku koju je objavila stranica "Doctors for Choice Malta" - neprofitna organizacija koju vode lekari koji se zalažu za pravo izbora - medicinski radnici u bolnici Mater Dei, gde je ona primljena, sada odbijaju da prekinu trudnoću - uprkos tome što je u opasnosti od mogućih infekcija koje bi mogle da uđu u njen krvotok i da je ubiju.

Andrea je navodno tražila od lekara da prekinu trudnoću, ali je njen zahtev odbijen jer je abortus trenutno ilegalan na Malti.

Prema navodima "Doctors for Choice Malta" naveli su na svom sajtu da bi žene koje abortiraju na Malti mogu da budu osuđene na maksimalno tri godine zatvora. Lekari koji pomažu u izvođenju abortusa takođe bi mogli da završe u zatvoru i da im trajno bude oduzeta dozvola. 

Kako je "Doctors for Choice Malta" objasnila, ne postoje izuzeci u zakonu koji dozvoljavaju abortus čak i kada je zdravlje žene ugroženo, u slučajevima teške malformacije fetusa ili u slučajevima silovanja ili incesta.

Ista organizacija je dodala da lekari ne mogu da intervenišu čak ni ako se dogodi infekcija.

Andrea navodno sada samo "čeka da fetus umre sam", a njena porodica je uznemirena jer je primorana da "sedi i čeka dok joj je život u opasnosti". Očajni tražeći rešenje, pokušavaju da je evakuišu u Ujedinjeno Kraljevstvo gde može da abortira. Trenutno čeka odobrenje osiguranja za transfer, ali njena porodica je zabrinuta da neće stići na vreme.

Printscreen Jay Weeldreyer
 

Andrea je za Gardijan rekla da je "bolnica Mater Dei bila nekooperativna u njihovim pokušajima da odu, kao i u dostavljanju medicinske dokumentacije njenoj osiguravajućoj kompaniji.'

- Samo želim da odem odavde živa - rekla je za medije iz svoje bolničke sobe u glavnom gradu Malte, Valeti.

- Ni u najluđim snovima nisam mogao da zamislim ovakvu noćnu moru. Ono što nam radi bolnica svojim odlukama je nezamislivi oblik emocionalne i psihičke torture. Hteli smo bebu, želimo je i dalje, volimo je, voleli bismo da preživi, ali neće. I ne samo da smo u situaciji da gubimo ćerku koju smo želeli, već i bolnica produžava Andreinu izloženost riziku - rekao je Andrein suprug. 

- Nadamo se da će zdrav razum prevladati i da će ovoj ženi biti dozvoljeno da abortira pre nego što bude prekasno - dodali su "Doctors for Choice Malta".

Fejsbuk korisnici pružili podršku Andrei

Mnogi ljudi su bili užasnuti situacijom i ispod objave na Fejsbuku "Doctors for Choice Malta" podelili su svoja razmišljanja o ovoj temi, a jedan korisnik je odluku lekara nazvao "odvratnom" i "zaista nečuvenom".

Pixabay
 

- Ovo nije u redu. I žene imaju srca koja kucaju.

- Ako ova žena umre, treba pokrenuti optužnicu za ubistvo protiv onih koji su mogli nešto da urade, ali su stajali po strani i gledali.

- Ovo je šokantno, užasavajuće i sramno!

- Kako bilo ko u medicinskoj profesiji može dozvoliti da se ovo desi i da mirno spava noću? Ovoaj slučaj bi trebalo da nađe put do strane štampe i da posrami Maltu, pa da bude primorana da promeni svoje smešne zakone..

Ovo su samo neki od komentara na Fejsbuku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike