"Najki" se povlači iz Rusije: Posle "Mekdonaldsa" i "Gugla", još jedan gigant se pridružio pritiscima na Moskvu!

23.06.2022

14:15

0

Za Nike, koji dobija manje od 1% svog prihoda od Ukrajine i Rusije zajedno, ovaj potez je uglavnom simboličan, a ne materijalno značajan za rezultate, ističe se iz kompanije

"Najki" se povlači iz Rusije: Posle "Mekdonaldsa" i "Gugla", još jedan gigant se pridružio pritiscima na Moskvu!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Američki proizvođač sportske odeće "Nike" potpuno napušta Rusiju, tri meseca nakon što je tamo suspendovao svoje poslovanje, saopštila je kompanija.

"Najki" je 3. marta saopštio da će privremeno obustaviti rad u svim svojim prodavnicama u Rusiji koje su u vlasništvu kompanije i kojima upravlja kao odgovor na specijalne operacije Moskve u Ukrajini, dodajući da onima koji su i dalje otvoreni upravljaju nezavisni partneri.

U četvrtak se pridružio drugim velikim zapadnim brendovima, poput Mekdonaldsa i Gugla, u potvrdi da će u potpunosti napustiti zemlju, prenosi "Rojters".

Strane kompanije koje žele da napuste Rusiju zbog sukoba u Ukrajini suočavaju se sa mogućnošću usvajanja novih zakona u narednim nedeljama koji bi omogućili Moskvi da zapleni imovinu i izrekne krivične kazne. To je podstaklo neke kompanije da ubrzaju svoj odlazak.

- NIKE je doneo odluku da napusti rusko tržište. Naš prioritet je da obezbedimo da u potpunosti podržavamo naše zaposlene dok odgovorno smanjujemo naše operacije u narednim mesecima - navodi se u saopštenju kompanije.

Pixabay/Pexels
 

Za Nike, koji dobija manje od 1% svog prihoda od Ukrajine i Rusije zajedno, ovaj potez je uglavnom simboličan, a ne materijalno značajan za rezultate.

Ruski mediji su u maju izvestili da "Nike" nije obnovio ugovore sa svojim najvećim primaocem franšize u Rusiji, Inventive Retail Group (IRG), koja upravlja sa 37 Nike brendiranih prodavnica u Rusiji preko svoje podružnice Up And Run.

Akcije Nike-a su porasle za skoro 1% u pretprodajnom trgovanju u SAD.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike