Kijev dobio status kandidata, ukrajinski vojnici se predaju u okolini Lisičanska i Severodonjecka

23.06.2022

21:51

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kijev dobio status kandidata, ukrajinski vojnici se predaju u okolini Lisičanska i Severodonjecka
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 120. dan.

Žestoke borbe vodile su se prethodnog dana u pravcu Lisičanska u Ukrajini, gde su narodna milicija LNR i savezničke snage Ruske Federacije porazile ukrajinske snage bezbednosti, koje su pokušale da se izvuku iz obruča.

Snage LNR su likvidirale grupu stranih plaćenika u području Gorskog i Zolotog, saopštio je potpukovnik Narodne milicije republike Andrej Maročko.

Sa druge strane, SAD su i dalje bile oštre prema Rusiji. Vašington nije dao dozvolu za specijalni let ruskog državnog aviona u Sjedinjene Države, kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija i članovi njihovih porodica i to neće proći bez kontramera Ruske Federacije.

- Vašington se još jednom istakao u neprijateljstvu protiv naše zemlje i nije dao dozvolu za poseban let kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija u SAD i članovi njihovih porodica - navodi se u saopštenju Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova.

Šta znamo do sada

U toku je 120. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EP pozvao da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 Lavrov: Malo verovatno da Zapad dozvoli Ukrajini pregovore sa Rusijom

Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu nacionalnoj televiziji Belorusije rekao da ne vidi mogućnost da im bude dozvoljeno da nastave pregovore, preneo je TASS.

Lavrov je dodao da će sa velikim zadovoljstvom prihvatiti poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da se okupe na razgovorima na teritoriji Belorusije.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

- Ne vidim nikakvu mogućnost da Ukrajina iznese bilo kakve predloge, ali ni mi nećemo ništa da predlažemo. Davno smo dali svoje predloge. Sada je lopta na njihovoj strani, kazao je Lavrov.

23.00 Ekstremisti Ajdara spremni da se predaju uz garancije

Prema nezvaničnim informacijama, ekstremisti bataljona "Ajdar" koji se nalaze u fabrici "Azot" u Severodonjecku izrazili su spremnost da se predaju, ako bude obustavljena vatra i ako se pruže bezbednosne garancije za civile.

Kako je preneo Sputnjik, nekoliko stanovnika je već izašlo iz fabrike.

Izvor blizak miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ranije je rekao za TAS S da vojska LNR očekuje da se ekstremisti bataljona "Ajdar" masovno predaju do večeras.

21.50 DONBAS - Uklonjeno više od 31.000 eksplozivnih naprava

Ruska vojska i spasioci proverili su više od 3.500 hektara tokom deminiranja u DNR i LNR, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

-Odredi za razminiranje Oružanih snaga Ruske Federacije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije izvršavaju zadatke čišćenja teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike od eksplozivnih objekata. Provereno je ukupno 3.518,1 hektara teritorije, Mizincev. rekao je na brifingu.

On je precizirao da je tokom dana provereno više od 20,69 hektara. Provereno je i 35 objekata, među kojima 13 društveno značajnih objekata, dva mosta i skoro 10 kilometara puteva.

-Pronađeno je i deaktivirano 31.158 eksplozivnih predmeta, uključujući 1.431 dnevno, dodao je Mizincev.

21.06 - Zelenski: Kandidatura za članstvo u EU istorijski trenutak

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom.

- Budućnost Ukrajine je u EU - napisao je on na Tviteru.

21.04 - Borelj: Narod Ukrajine pripada evropskoj porodici

Šef diplomatije EU, Žosep Boelj i ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, u zajedničkoj video poruci, čestitali su Ukrajini i njenim gradajanim dodeljivanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Žosep Borelj je na svom Tviter nalogu, uz ovu video poruku, poručio da će ”Ukrajina pobediti” i da će ”Evropa pobediti”.

20.46 - Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

20.25 Ernst: Gašenje ruske energije neće usporiti ruske tenkove

Energetske sankcije Rusiji treba prekinuti, jer odbijanje ruskih energenata utiče samo na stanovništvo i kompanije u Nemačkoj, rekao je Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime.

-Savezna vlada mora da prizna da kratkoročno gašenje ruske energije neće usporiti rusku vojsku, već će samo naneti ogromnu štetu sopstvenom stanovništvu i kompanijama. Ne treba nam politika sankcija koja je čisto simbolična i čini naše stradaju radnici, penzioneri i porodice, naglasio je on.

19.52 - LNR: Predaja ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici predaju se preko cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje, saopštio je danas oficir narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

- Predaja je u toku na celoj liniji fronta na ovom području, lokalno i masovno. Ovo uključuje i grupu Lisičansk-Severodonjeck i grupu Gorskoje-Zolotoje - poručio je Maročko na ruskoj televiziji.

19.06 - Gajdaj: Ne postoji bezbedno mesto u Lisičansku

Ne postoji bezbedno mesto u ukrajinskom gradu Lisičansku, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

- Ceo Lisičansk je granatiran velikim kalibarskim i vazdušnim udarima - poručio je Gajdaj.

Naveo je da vlasti nastavljaju da evakuišu civile i isporučuju humanitarnu pomoć.

19.00 - Džonson: Velika Britanija spremna da pomogne Ukrajini u deminiranju južne obale

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je Britanija spremna da pomogne u operacijama deminiranja kod južne obale Ukrajine i da razmatra da ponudi bezbednost brodovima kako bi prebacili milione tona žitarica koje se nalaze u zemlji.

Leon Neal/Pool Photo via AP
 

17.57 - Rusija proteruje francuskog diplomatu

Zvanični predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je danas zahtev ruskih vlasti da jedan od diplomata francuske Ambasade u Moskvi napusti Rusiju.

- Ruske vlasti su prošlog petka obavestile našeg ambasadora u Moskvi da prisustvo jednog od službenika ambasade na njihovoj teritoriji više nije poželjno. Nije dato pravno obrazloženje. Žao nam je zbog ove neopravdane odluke - rekao je portparol ministarstva novinarima u Parizu.

17.05 - EK: Zemlje EU za sada nadoknađuju manjak gasa iz Rusije

Zemlje Evropske unije trenutno uspevaju da nadoknade smanjene isporuke gasa iz Rusije, ali se pojačano pripremaju za slučaj daljih rezova isporuka, saopštila je danas Evropska komisija.

- Prema našoj razmeni informacija sa nacionalnim vlastima, sigurnost snabdevanja gasom u Nemačkoj – i u EU - trenutno je zagarantovana. Manji prilivi gasa iz Rusije se za sada mogu kompenzovati - izjavio je portparol Komisije.

16.35 - Šolc: Evropa treba da se pripremi za proširenje 

Evropska unija treba da se pripremi za proširenje, sada kada će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

AP Photo/Markus Schreiber
 

15.43 - Ukrajina: Većinu teritorija u Donjecku kontroliše Rusija

Samo 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije, izjavio je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Guverner Donjecke oblasti je govorio i o koncentraciji ruskih bataljona u gradovima Slavjansk i Liman.

- Ukrajinske snage se suočavaju sa teškim borbama - ukazao je Kirilenko.

15.24 - Snage Narodne milicije LNR preuzele su kontrolu nad Zolotim i Gorskim

U toku je "čišćenje" od ostataka ukrajinskih snaga ova dva strateška sela iz kojih je godinama granatirana Luganska Narodna Republika, javlja dopisnik "Izvestija" Denis Kulaga.

14.51 - Zoloto i Gorsko u LNR blokirani, ukrajinska vojska daje signale za predaju

Ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik izjavio je da ima izveštaja o tome da ukrajinska vojska u Gorskom i Zolotom daje signale da je spremna da se preda.

Prema njegovim rečima, u tim naseljima je oko 2.000 ukrajinskih vojnika.

14.47 - Ukrajina: Snage u Severodonjecku i dalje mogu da primaju oružje

Ukrajinske snage u istočnom gradu Severodonjecku na liniji fronta i dalje mogu da primaju oružje i evakuišu svoje ranjene, uprkos oštećenjima na putevima snabdevanja, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

Gromov je na onlajn brifingu rekao da je situacija u gradu teška, ali stabilna, prenosi agencija Rojters.

14.42 - Evropski parlament: Ukrajina i Moldavija da bez odlaganja dobiju status kandidata

14.39 - Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da opkole naše trupe u Lisičansku

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

14.31 - Gardijan: Tri krstareće rakete pogodile Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Nikolajev na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

AP Photo/Bernat Armangue
 

13.47 - Američki raketni sistemi "HIMARS" stigli u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov izjavio je da su američki raketni sistemi "HIMARS" stigli u Ukrajinu.

- "HIMARS" je stigao u Ukrajinu. Hvala američkim prijateljima i kolegama za te moćne sisteme - napisao je on na Tviteru.

13.35 - Ukrajinske vojnike dezinformišu u njihovoj domovini, govoreći im da Armija Ukrajine uspešno napreduje po teritoriji Rusije u Belgorodskoj i Voronješkoj oblasti, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov, pozivajući se na izjave zarobljenika.

13.29 - Američki novinar tvrdi da su Ukrajinci granatirali stambenu četvrt Donjecka raketom iz SAD

Američki novinar Patrik Lankaster objavio je reportažu iz stambene četvrti Donjecka, na koju je ukrajinska vojska bacila raketu HIMARS.

Кako novinar navodi, Ukrajina je raketu dobila od Sjedinjenih Američkih Država.

13.16 - Slovenija i dalje podržava put Ukrajine u EU

Slovenija je i posle promene vlasti zadržala stav da bi Ukrajini trebalo dodeliti status kandidata za članstvo u EU, poručio je slovenački premijer Robert Golob u svom prvom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Slovenačka vlada je na Tviteru objavila da je Golob uveravao ukrajinskog predsednika da se, iako je došlo do promene vlasti u Sloveniji, odnos te zemlje prema Ukrajini nije promenio, navodi STA.

12.59 - Velika Britanija je uvela nove sankcije protiv Rusije

U skladu sa novim merama u Rusiju je zabranjen izvoz goriva za avione, hemikalija i novčanica u funtama.

12.25 - Moldavija produžila vanredno stanje zbog situacije u Ukrajini

Moldavski parlament odobrio je danas produženje vanrednog stanja za 45 dana zbog situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik parlamenta Igor Grosu.

Moldavske vlasti su vanredno stanje uvele 24. februara, a Komisija za vanredne situacije predložila je produženje tog režima za još 45 dana počev od 24. juna, što je podržala i Vlada.

12.14 - Lavrov: Ukrajina i Zapad da razminiraju crnomorske luke

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Napori Turske i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da reše ukrajinski problem žita davno bi doneli rezultate da nije bilo destruktivne pozicije Kijeva, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom, prenosi TASS.

- Napori koje sada ulažu i Turska i generalni sekretar UN generalno bi odavno bili uspešni da su Ukrajina i njeni Zapadni gospodari rešili problem čišćenja crnomorskih luka od mina - istakao je on, prenosi TASS.

11.17 - Odlučujući trenutak bitke za Severodonjeck i Lisičansk

Aleksij Arestovič, ključni savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštio je danas da je bitka za istočne gradove Severodonjeck i Lisičansk dostigla "strašan vrhunac" i da bi ruske snage uskoro mogle da opkole gradove blizance i da ih odseku od ukrajinske teritorije.

- Postoji pretnja da će Rusija pobediti na taktičkom planu, ali oni to još nisu uradili - izjavio je Arestovič, prenosi Bi-Bi-Si.

11.03 - Gradonačelnik Nikolajeva: U gradu su se čule eksplozije

U gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine danas su se čule eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Senkevič je preko aplikacije Telegram pozvao stanovnike Nikolajeva da odu u skloništa, prenosi Rojters.

10.35 - Premijerka Estonije: Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

AP Photo/Pascal Bastien
 

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

- Čula sam razgovore da više nema pretnje jer su se iscrpili. Ne, nisu. Imaju još dosta trupa koje mogu doći. Ne broje živote koje gube. Ne računaju artiljeriju koju su tamo izgubili. Tako da ne mislim da bi trebalo da ih potcenjujemo na duži rok da bismo i dalje ovako nastavili - navela je Kalas u komentaru o ruskoj vojsci koja nije uspela da zauzme Kijev u ranoj fazi rata i sada je skoncentrisana na operacije u Donbasu.

10.27 - Ruska garda je u Donbasu zaplenila potpuno naoružani ukrajinski tenk T-72

9.44 - Narodna milicija DNR: U poslednja 24 sata uništeni baterija sistema "Grad", haubica M-777 i likvidirano više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga

9.35 - Češka neće izdavati vize ni dozvolu privremenog boravka državljanima Rusije i Belorusije do kraja marta 2023. godine

Odluku Ministarstva spoljnih poslova podržala je vlada, preneli su češki mediji.

9.32 - U gradu Rubežno gori silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta.

 

 

Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita.

Artiljerijska paljba stigla je iz pravca Lisičanka koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

9.30 - Gradonačelnik: U granatiranju Gorlovke do sada poginulo 28 ljudi

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da su ukrajinske snage od 24. februara gađale ovaj grad u DNR 4.200 puta, a da je kao posledica toga poginulo 28 ljudi.

Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka i od 2014. godine je pod kontrolom DNR.

9.25 - Zaharova: Za smenu Petkova odgovorni i Betmen i žena-mačka

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je danas komentarisala optužbe sad već bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je za njegov odlazak s položaja kriva i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova i rekla da na spisku "krivaca" nedostaju još neki izmišljeni strip likovi.

- Nedostaju još samo Betmen i žena-mačka. Mislim, čovek se umorio, počeo je da bunca - rekla je Zaharova ironično, prenosi Sputnjik.

Profimedia
Marija Zaharova

Nakon što je bugarski parlament izglasao nepoverenje vladi Petkova, on je krivicu svalio na trojicu političara i Mitrofanovu.

9.20 - Evropska komisija: Sankcije protiv ruskih kanala su privremena mera

Potpredsednik Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova izjavila je da su sankcije protiv ruskog kanala RT, agencije Sputnjik i još tri ruska TV kanala – privremena mera.

- Doneli smo odluku da uvedemo sankcije protiv RT i Sputnjika i da na sankcioni spisak dodamo još tri kanala… ali to je privremeno, kada se situacija smiri možemo da se vratimo pitanju ukidanja sankcija - rekla je Jurova na konferenciji Atlantskog saveta (neprofitna organizacija koja informiše o NATO) u Vašingtonu.

8.15 - LNR:Ukrajinske trupe postavile mine na branu kod Lisičanska

Ukrajinska vojska postavila je mine na branu u naselju Malorjazancevo, nekoliko kilometara od grada Lisičanska, prenosi danas TAS S na osnovu izvora iz Narodne milicije samoproglašene LNR.

- Prema poslednjim informacijama, Oružane snage Ukrajine postavile su mine na nekoliko lokacija u Malorjazancevu. U toku su napori da se spreči da ukrajinski vojnici dignu branu u vazduh i delimično poplave naselje - rekao je ovaj izvor.

24sedam/Profimedia
 

Od početka nedelje, jedinice milicije LNR i ruske snage preuzele su kontrolu nad nekoliko naselja južno od Lisičanska, prenosi TASS.

Prema ranijim izveštajima, ukrajinske trupe su potisnute iz stambenih naselja u gradu Severodonjecku, a nastavlja se operacija opkoljavanja ukrajinskih snaga u Lisičansku, posebno u fabrici Azot.

Tamo bi moglo da se nalazi do 6.000 ukrajinskih vojnika, a još 1.300 opkoljeni su u blizini naselja Gorskoje i Zlatoje, južno od Lisičanska, navodi TAS S.

7.40 - Ruske snage zauzele mesta kod Lisičanska i Severodonjecka

Ruske snage zauzele su naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, rekao je danas guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Ti gradovi su trenutno u fokusu ruske ofanzive, naveo je on, prenosi Rojters.

Gajdaj je dodao da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

7.20 - Lavrov: Zapad prikriva laži kijevskog režima

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje prikrivaju laži kijevskog režima.

- Ono što me više iznenađuje od laži koje svakodnevno saopštava režim u Kijevu jeste navijačko angažovanje Zapada u toj igri plasiranja neistine - rekao je ministar Lavrov sinoć u intervjuu za belorusku državnu televiziju BTRC, čiji je deo objavljen i na veb sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi TASS.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je protivustavni državni udar u Ukrajini bio "pljuvanje u lice Evropskoj uniji", koja je prethodno preko Francuske, Nemačke i Poljske dala garancije za sporazum Janukoviča sa trojicom opozicionih lidera.

- Već sledećeg jutra su sve pogazili i poručili da je prioritet da se ukine regionalni status ruskom jeziku, a potom su poslali naoružane razbojnike na Krim. Tako je sve počelo - predočio je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike