Kad Šolcovom savetniku "prekipi", evropski lideri ostanu u šoku: Ne popuštajte Ukrajini, gledajte u Rusiju

22.06.2022

14:34

0

Autor: M.Vukićević

Dugogodišnji arhitekta nemačke politike prema Rusiji, tvrdio da su debate o vojnoj podršci Nemačke Ukrajini, koja se često kritikuje, vođene groznicom koja propušta veća pitanja u mnogim slučajevima

Kad Šolcovom savetniku "prekipi", evropski lideri ostanu u šoku: Ne popuštajte Ukrajini, gledajte u Rusiju
profimedia-0613260843 - Copyright Profimedia

Najviši spoljnopolitički pomoćnik nemačkog kancelara Olafa Šolca, Jens Plotner, u retkom nastupu je sugerisao da bi Evropa trebalo više da se fokusira na očuvanje dugoročnih odnosi sa Rusijom, a manje na specifičnosti isporuka nemačkih tenkova Ukrajini.

Jens Plotner, kao dugogodišnji arhitekta nemačke politike prema Rusiji, tvrdio da su debate o vojnoj podršci Nemačke Ukrajini, koja se često kritikuje, vođene groznicom koja propušta veća pitanja u mnogim slučajevima.

Konkretno, ukazao je na dugotrajnu sagu o tome da li Nemačka treba da snabdeva ukrajinsku vojsku takozvanim borbenim vozilima pešadije „Marder“, što je Šolc do sada odbijao da uradi.

- Možete popuniti mnogo novinskih stranica sa 20 Mardera, ali veći članci o tome kakav će zapravo biti naš odnos sa Rusijom u budućnosti su nekako ređi - rekao je Plotner, govoreći o Nemačkom savetu za spoljne odnose, prenosi Politiko.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

"Ukrajini ne odobravati popuste"

Pored svih primedbi, Plotner je takođe pozvao na mekši pristup prema Kini i tvrdio je da Ukrajini ne bi trebalo odobravati nikakve "popuste" na njenu kandidaturu da postane članica EU samo zato što je bila napadnuta od strane Rusije.

- Samo zato što ste napadnuti, ne poboljšavate automatski vladavinu prava - rekao je on.

Njegovi stavovi, koji sada bacaju drugačije svetlo na delovanje Nemačke, brzo su privukli pažnju spoljnopolitičkih stručnjaka, pre nego što su doveli do kritika nekih istaknutih političara.

Štrak Cimerman: Vreme je da se pomogne Ukrajini

- Ove primedbe "otkrivaju razmišljanje poslednjih decenija koja su nas dovela u ovu užasnu situaciju - napisala je na Tviteru Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja predsedava odborom za odbranu nemačkog parlamenta i članica je liberalne Slobodne demokratske partije, koja je deo vladajuće koalicije sa Šolcovim Socijaldemokratama i Zelenima.

 

 

- Sigurno nije vreme da se lepo razmišlja o Rusiji, već sa da se pomogne Ukrajini - dodala je.

Ove primedbe će verovatno pojačati argumente da kancelar i njegova partija SPD odugovlače oko istorijskih veza sa Rusijom i straha da će naštetiti budućim odnosima sa Moskvom, pored njihove izražene brige o pokretanju Trećeg svetskog rata.

Plotner nije član Šolcove partije, ali njegova karijera je usko vezana za vodeće socijaldemokratske političare.

Od 2014. do 2017. godine bio je glavni pomoćnih bivšeg ministra spoljnih poslova SPD Franka-Valtera Štajnmajera, sada predsednika Nemačke. Tokom tog vremena, Plotner je bio blisku uključen u izradu mirovnih sporazuma iz Minska iz 2014. i 2015. godine koji su imali za cilj okončanje borbi na istoku Ukrajinu, a koji nikada nisu sprovedeni.

Kasnije je Plotner unapređen u političkog direktora pod ministrom spoljnih poslova SPD-a Hajkom Masom, pre nego što je dobio posao kod Šolca.

Profimedia
 

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj je ranije prozvao Plotnera, imenujući ga u aprilu kao deo "paukove mreže kontakata sa Rusijom" koju je Štajnmajer tkao decenijama.

Plotner je u ponedeljak uveče branio rezultate Berlina u isporuci oružja Ukrajini, rekavši da je nemačka vlada snabdevala ukrajinsku vojsku "rano" i "kontinuirano", radeći "sa onim što mogu da urade i sa onim što mogu da proizvedu".

Nemačka je poslala Ukrajini lakše oružje poput protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa i trenutno obučava ukrajinske vojnike na tenkovima protivvazdušne odbrane "Gepard" i najsavremenijim haubicama. U Ukrajinu je stigla i prva isporuka teškog naoružanja u vidu samohodnih haubica koje je Berlin poslao toj zemlji.

- Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo arsenala haubica ukrajinske artiljerije - objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht.

U odvojenim primedbama koje su izgledale usmerene na sve tvrđi stav američke vlade prema Kini, Plotner je upozorio da bi pokušaji da se ekonomski odvoje od Kine doveli do toga da se Peking i Moskva još više udruže.

- Verujem da naš cilj mora biti da pokušamo da smanjimo sistemsko rivalstvo sa Kinom koliko god je to moguće -  rekao je Plotner, naglašavajući potrebu da se sa Kinom ostale zemlje angažuju po pitanju klimatskih promena.

Ostavština pređašnje nemačke uzdržanosti u spoljnoj politici

Noa Barkin, stručnjak u nemačkom tink-tenku Američki Maršalov fond, nije bio zadovoljan nakon govora Šolcovog savetnika za spoljnu politiku.

- Poruke koje je Plotner poslao zabrinjavajuće su za građane Ukrajine, nemačke partnere u istočnoj Evropi te mnogih njenih najbližih saveznika širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države - kazao je.

Barkin je naglasio da su Plotnerovi komentari pokrenuli pitanje je li Šolcov tim "naučio prave lekcije iz Putinovog rata".

Profimedia
 

- Mogu li se ljudi koji su godinama promovisali bliske veze s Moskvom i Pekingom okrenuti spoljnopolitičkoj viziji koja je prikladna za izazove ove nove ere sastavnog suparništva? - upitao se Barkin.

Njegovo mišljenje deli i Džordž, docent za ratne studije na Univerzitetu Vorvik. On je istakao da Plotner simboliše Ostpolitik, odnosno ''politiku establišmenta, ekonomski angažman i vojnu suzdržanost koja je desetinama godinama definisala nemačku spoljnu politiku".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike